Moet ik mijn kind laten vaccineren?


vaccineren gezonde kinderen

Heb jij een gezond kind van tussen de vijf en de twaalf? Dan valt er dezer dagen een uitnodiging voor een coronavaccin in de bus. Volgens de Gezondheidsraad is de kans op gezondheidswinst hoger dan de kans op bijwerkingen. Als ouder mag je beslissen over het wel of niet laten vaccineren van je kinderen. Hoe maak je een goede afweging?

arts geeft kind coronavaccin
Foto: CDC.

Overheden niet eens over het vaccineren van gezonde kinderen
Alsof de coronacrisis al niet meer dan genoeg gespreksstof oplevert, is er onlangs nóg een heikel onderwerp bijgekomen. Sinds 18 januari verstuurt de RIVM aan alle ouders van kinderen tussen de 5 en de 12 jaar een uitnodiging voor een vaccinatie. Wie wil kan zijn kind tweemaal laten vaccineren met 10 mg van het BioNtech/Pfizer-vaccin. De dosering is lager dan voor volwassenen, zij krijgen 30 mg per injectie. Over het vaccineren van gezonde kinderen wordt door de gezondheidsautoriteiten verschillend gedacht. In Duitsland, België, Frankrijk en Italië ziet men geen bezwaren. De campagnes om jonge kinderen in te enten zijn er al begonnen. Maar bijvoorbeeld Groot-Brittannië is, zoals vaker, een van de buitenbeentjes in Europa.

Zweden en VK: gezonde kinderen vaccineren niet wenselijk
De gezondheidstsaar van de Europese Unie, de in Amsterdam gevestigde EMA, kwam tot de conclusie dat de voordelen van kindervaccinatie opwegen tegen de nadelen. Maar zijn Britse evenknie, de Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI), het adviesorgaan van de regering in Londen, stelt dat ‘die voordelen te gering zijn om universele vaccinatie van gezonde 12- tot 15-jarigen te ondersteunen’. Ook in Zweden kiest de overheid deze lijn. Hoe kan dat? Heerst er in die landen een ander virus? Baseren de autoriteiten aldaar zich op andere onderzoeken?

RIVM: vaccinatie kan ernstige ziekte bij gezonde kinderen voorkomen
Nee, ze maken met dezelfde gegevens een andere afweging. Die verschillen in benadering kunnen het voor jou als ouder lastig maken om een besluit te nemen. En wat je keuze nog gecompliceerder kan maken, is dat de discussie nogal eenzijdig wordt gevoerd. In de brief die je van de RIVM ontvangt is weinig ruimte voor nuance. Er staat dat ‘de meeste kinderen’ weliswaar ‘weinig klachten’ hebben als ze met het coronavirus besmet raken maar, dat ze wel zo ernstig ziek kunnen worden dat ze in het ziekenhuis of op de ic moeten worden opgenomen. ‘De coronavaccinatie kan ernstige ziekte bij gezonde kinderen voorkomen,’ aldus de RIVM. Welke ouder is dan tegen een beschermend prikje?

vaccinatie corona
Foto: Towfiqu Barbhuiya.

‘Vaccineren van gezonde kinderen is medisch en ethisch onverantwoord’
Surfen naar sites van de GGD, de RIVM of bellen met de twijfeltelefoon leidt tot vergelijkbare antwoorden. Het vaccin is ‘veilig’, de bijwerkingen zijn ‘meestal niet erg’, kortom, better safe than sorry. Volgens artsen die zich hebben verenigd in de Stichting Artsen Covid Collectief is de informatie die de overheidskanalen verstrekken te karig. Zij stellen dat de onderzoeken van te korte duur zijn geweest (‘de kinderen zijn slechts twee maanden gevolgd’) om te kunnen beweren dat de vaccins veilig zijn. ‘Het vaccineren van gezonde kinderen is medisch en ethisch onverantwoord,’ aldus het collectief waar meer dan tweeduizend medische professionals bij zijn aangesloten. Een van hen is huisarts Jan Vingerhoets uit Bergen op Zoom.

Huisarts schrijft open brief aan ouders
Vingerhoets, een zestigjarige huisarts met bijna dertig jaar ervaring, maakt zich ernstig zorgen over het vaccineren van kinderen, zoveel zelfs dat hij het als zijn morele plicht beschouwt om ouders voor te lichten ‘nu de overheid dat nalaat’. De huisarts schreef een open brief gericht aan alle ouders met jonge kinderen. Daarin stelt hij:

  • dat met het korte onderzoek geen compleet beeld over bijwerkingen of eventuele effecten op langere termijn kan worden verkregen;
  • dat de afweer die na natuurlijke infectie ontstaat niet alleen langduriger werkt, maar ook tegen meer varianten effectief is dan de afweer die ontstaat na vaccinatie;
  • dat er aanwijzingen zijn dat de natuurlijke immuniteit zich mogelijk minder goed ontwikkelt na vaccinatie;
  • en tot slot dat de huidige vaccins maar zeer matig beschermen tegen de nu dominante Omikron variant én dat die bescherming al na enkele maanden fors afneemt.

Open brief huisarts verwijderd van LinkedIn
Vingerhoets deelde zijn open brief ook op LinkedIn maar de censors van het sociale netwerk verwijderden zijn boodschap binnen enkele uren. De huisarts roept alle ouders met klem op om zich ‘heel goed en vooral eerlijk te laten informeren en verder te kijken dan alleen de informatie van de overheid’. En dát is, welke beslissing je ook neemt, een goed advies. Sterkte met alle overwegingen.

Vorige Enthousiaste recensies voor Pubermanagement
Volgende Het achtste vinkje: het vaderschap

Ook interessant

John Taylor Gatto‘School is een gevangenisstraf van twaalf jaar, waar slechte gewoonten het enige zijn dat echt geleerd wordt.’ Was getekend, John Taylor Gatto. Deze Amerikaanse onderwijshervormer is de meest opvallende spreker op het congres ‘Waarom Onderwijs’ dat op 14 november in Zeist wordt gehouden. Tijdens deze bijeenkomst, die wordt georganiseerd door De Kampanje, een school voor persoonlijk ondernemerschap, zal een ‘fundamentele discussie’ worden belegd over het onderwijs in Nederland.

Share

Moeder Ingrid en Rosa gaan van school op weg naar huis. Op de fiets, vertelde Ingrid later, ontspint zich de volgende dialoog. Waar een meisje van zes het allemaal vandaan haalt?

“Op school zei een meisje dat Zwarte Piet niet bestaat. En Sinterklaas ook niet."

Share

Ben jij vader van een jong kind en wil je weten wat het wanneer mag eten? Je kunt die vraag natuurlijk voorleggen aan je vrouw of je eigen moeder maar, wat als je het per se midden in de nacht moet weten? Je vrouw is een weekendje weg & je moeder wil je niet storen. Sinds …

Share

Autoweek deed de test samen met het Duitse blad Autobild en nam bij de test dezelfde meetmethode (die van de VDA)ter hand als de auto-industrie zelf. De uitkomsten zijn tamelijk schokkend. Voorbeeld: de Audi Q7, die giga SUV, heeft maar liefst 234 liter minder bagageruimte dan Audi wil doen geloven. Wie een Volkswagen Touran op het oog had omdat de dealer zei dat hij wel 695 liter aan bagageplek had, kan met het Autoweek-artikel terug naar de beste man: daadwerkelijk werd slechts 561 liter gemeten. Wie voor bagageruimte kiest kan dus nog altijd beter een Touran dan een Audi Q7 kiezen.

fordmondeo3Golf evengroot als Passat

Share

Dat goed voorbeeld doet volgen wisten we al, maar een slecht voorbeeld? Vorige week nog werd de 6-jarige Noa met haar Italiaanse vader herenigd, na enkele weken in een schuilplaats te hebben gezeten met moeder Miranda. Deze week is de 7-jarige Aday aan de beurt om terug te keren naar zijn Spaanse vader. Het jongetje …

Share

Stel. Je bent een player van een jaar of 24. Je gaat op een avond stappen, ontmoet een spannende dame van mid-twintig & belandt nog diezelfde nacht in bed. ‘Nee, ik slik de pil niet,’ zegt ze. ‘Maar schat, je hoeft je geen zorgen te maken,’ voegt ze er aan toe. Wat dat precies betekent, weet je niet en je vraagt ook niet naar. Ze zal wel een spiraaltje hebben, denk je, een of andere rekenmethode of in elk geval een goede reden om tegen jou te zeggen dat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Share