Onderzoek naar verband leeftijd vader-autistisch kind


oudere vaderBen je over de veertig en wil je toch nog graag een eigen kind? Israëlische onderzoekers denken een samenhang te hebben gevonden tussen de rijpere leeftijd van vaders en een verhoogde kans op een autistisch kind. De achterliggende oorzaak? Dat kunnen ze ons helaas niet vertellen.

Papa is de oorzaak van alle ellende
De leeftijd van de moeder is niet van belang, zo bericht een op 4 september verschenen publicatie in het tijdschrift Archives of General Psychiatry. Het ligt volgens de Israëlische onderzoekers allemaal aan de man. Die zou het risico op een autistisch kind met maar liefs 5,75 (naar eigen zeggen bijna zes procent) verhogen. Waarheid of mythe? 

In getallen
Het groots opgezette onderzoek nam jaren in beslag. Zonde, als het geen goede (lees: duidelijke!) uitslag zou opleveren. Alle Joodse kinderen die in zes achtervolgende jaren in de jaren tachtig zijn geboren werden jarenlang gevolgd. Een vereiste aan de kinderen was een goedkeuring op 17 jarige leeftijd door de dienst. Daarbij bleek 8,3 op de 10.000 geteste personen enige vorm van autisme te vertonen. 

Oorzaak? Eh…
Een eenduidige verklaring voor de grotere hoeveelheid autistisch kinderen bij oudere vaders bleef echter uit. De onderzoekers gaan er maar van uit dat mutaties in de spermaproducerende cellen de oorzaak zijn. Het kan echter ook aan de inprenting van genen liggen, zo geven zij zelf  toe. Dat wil zeggen: het proces dat ervoor moet zorgen dat de ongeërfde genen selectief wel of niet actief worden in de nakomeling bij oudere mannen niet meer goed verloopt. Tot slot sluit men ook niet uit dat bestaande erfelijke aanleg voor autisme een rol speelt. Autistische mannen zouden wellicht pas later instaat om kinderen te krijgen door sociale onhandigheid.

Vorige Belgische vaders kunnen kinderen na scheiding met moeder delen
Volgende Eerste pil om langzaam klaar te komen

Ook interessant

vaderschapMannen die eraan twijfelen of ze wel de echte vader zijn van hun kind, investeren minder tijd in het vaderschap. Ook zijn ze minder geïnteresseerd in de ontwikkeling van het kind en scheiden veel vaker. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Nieuw Mexico. Volgens het onderzoek is vaderschapsvertrouwen essentieel voor de relatie tussen vader en kind.

Share

Bij de geboorte springen we nog massaal gaten in de lucht maar in de maanden daarna ziet menige vader het niet meer zitten. Het is zonder twijfel de depressie die het minst serieus wordt genomen: de post-natale depressie bij vaders. Wij hebben dat kind toch niet gedragen? Ons lijf is niet blootgesteld aan allerlei veranderingen …

Share

Grijp die kans om te ervaren hoe een bevalling voelt – als je ‘bevalt’ van je eigen kinderkamer! Door het gespartel in haar buik ontwikkelt je vrouw een echte band met de baby. Het regelmatige getrappel en het uitdijen van haar buik maken haar voortdurend bewust van het scheppingsproces dat zich daar voltrekt. Zoiets kost …

Share

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

Share

Gezinssocioloog Kees de Hoog maakt zich boos. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gaat zich bemoeien met gezinnen, prima. Maar, om de problemen bij Jeugdzorg aan te pakken, wil Rouvoet ‘risicogezinnen’ in kaart brengen. In kaart brengen? Op basis welke criteria, vraagt de gezinssocioloog zich af in een interview met IkVader. ‘Weet Rouvoet dan precies wat ‘goed’ opvoeden is?’ Volgens De Hoog dampt de spruitjeslucht er vanaf. ‘Rouvoet streeft een beetje het ijvervlijt- en netheid gezin na.’

Share

papakket van ikvader.nlVakblad Kraamsupport, altijd tuk op een primeurtje, scoort nieuws met een artikel over de introductie van het PaPakket. Rosa Hanssen, dochter van IkVader-oprichter Henk Hanssen, reikte het eerste exemplaar uit. Klik hier voor een pdf-weergave van het stuk.

Share