oudere vader

Onderzoek naar verband leeftijd vader-autistisch kind

oudere vaderBen je over de veertig en wil je toch nog graag een eigen kind? Israëlische onderzoekers denken een samenhang te hebben gevonden tussen de rijpere leeftijd van vaders en een verhoogde kans op een autistisch kind. De achterliggende oorzaak? Dat kunnen ze ons helaas niet vertellen.

Papa is de oorzaak van alle ellende
De leeftijd van de moeder is niet van belang, zo bericht een op 4 september verschenen publicatie in het tijdschrift Archives of General Psychiatry. Het ligt volgens de Israëlische onderzoekers allemaal aan de man. Die zou het risico op een autistisch kind met maar liefs 5,75 (naar eigen zeggen bijna zes procent) verhogen. Waarheid of mythe? 

In getallen
Het groots opgezette onderzoek nam jaren in beslag. Zonde, als het geen goede (lees: duidelijke!) uitslag zou opleveren. Alle Joodse kinderen die in zes achtervolgende jaren in de jaren tachtig zijn geboren werden jarenlang gevolgd. Een vereiste aan de kinderen was een goedkeuring op 17 jarige leeftijd door de dienst. Daarbij bleek 8,3 op de 10.000 geteste personen enige vorm van autisme te vertonen. 

Oorzaak? Eh…
Een eenduidige verklaring voor de grotere hoeveelheid autistisch kinderen bij oudere vaders bleef echter uit. De onderzoekers gaan er maar van uit dat mutaties in de spermaproducerende cellen de oorzaak zijn. Het kan echter ook aan de inprenting van genen liggen, zo geven zij zelf  toe. Dat wil zeggen: het proces dat ervoor moet zorgen dat de ongeërfde genen selectief wel of niet actief worden in de nakomeling bij oudere mannen niet meer goed verloopt. Tot slot sluit men ook niet uit dat bestaande erfelijke aanleg voor autisme een rol speelt. Autistische mannen zouden wellicht pas later instaat om kinderen te krijgen door sociale onhandigheid.