Onderzoek naar verband leeftijd vader-autistisch kind


oudere vaderBen je over de veertig en wil je toch nog graag een eigen kind? Israëlische onderzoekers denken een samenhang te hebben gevonden tussen de rijpere leeftijd van vaders en een verhoogde kans op een autistisch kind. De achterliggende oorzaak? Dat kunnen ze ons helaas niet vertellen.

Papa is de oorzaak van alle ellende
De leeftijd van de moeder is niet van belang, zo bericht een op 4 september verschenen publicatie in het tijdschrift Archives of General Psychiatry. Het ligt volgens de Israëlische onderzoekers allemaal aan de man. Die zou het risico op een autistisch kind met maar liefs 5,75 (naar eigen zeggen bijna zes procent) verhogen. Waarheid of mythe? 

In getallen
Het groots opgezette onderzoek nam jaren in beslag. Zonde, als het geen goede (lees: duidelijke!) uitslag zou opleveren. Alle Joodse kinderen die in zes achtervolgende jaren in de jaren tachtig zijn geboren werden jarenlang gevolgd. Een vereiste aan de kinderen was een goedkeuring op 17 jarige leeftijd door de dienst. Daarbij bleek 8,3 op de 10.000 geteste personen enige vorm van autisme te vertonen. 

Oorzaak? Eh…
Een eenduidige verklaring voor de grotere hoeveelheid autistisch kinderen bij oudere vaders bleef echter uit. De onderzoekers gaan er maar van uit dat mutaties in de spermaproducerende cellen de oorzaak zijn. Het kan echter ook aan de inprenting van genen liggen, zo geven zij zelf  toe. Dat wil zeggen: het proces dat ervoor moet zorgen dat de ongeërfde genen selectief wel of niet actief worden in de nakomeling bij oudere mannen niet meer goed verloopt. Tot slot sluit men ook niet uit dat bestaande erfelijke aanleg voor autisme een rol speelt. Autistische mannen zouden wellicht pas later instaat om kinderen te krijgen door sociale onhandigheid.

Vorige Belgische vaders kunnen kinderen na scheiding met moeder delen
Volgende Eerste pil om langzaam klaar te komen

Ook interessant

Nieuwjaar Berlijn kerstvakantie oud en nieuw

Berlinerbollen, een hemel vol vuurwerk en spannende musea: als je een stad zoekt om met de kinderen Oud en Nieuw te vieren, kun je haast geen betere keuze maken dan de Duitse hoofdstad. Henk Hanssen legt uit waarom. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

We zijn mannen, andere mannen. Wij, mannen van tussen de 25 en de 45, vrienden, zonen, vaders, collega’s, echtgenoten, vrijgezellen, rokkenjagers, carrièrejagers, ondernemers, zijn ‘multividuen’ geworden, kameleons met meerdere levensstijlen. Zorgzaam en toch hard. Begripvol en toch egocentrisch. Henk Hanssen schetst de evolutie van de Nederlandse man. 

Share

Pesterig stuntje van een Engels bedrijf dat reclameborden exploiteert. Om te laten zien hoe effectief buitenreclame kan zijn, liet de firma bussen rondrijden met de kreet ‘Career women make bad mothers‘. Gevolg? Woedende carrière-moeders, uiteraard. Het bedrijf, de OOA, riep nog schaapachtig dat ze louter een discussie had willen uitlokken, maar dat mocht niet baten. De reclame …

Share

De geboorte van zijn eerste kind was een imponerende ervaring voor songwriter en zanger Ferry van Leeuwen. Dochter Lisanne inspireerde de Schiedamse songwriter/zanger, ook bekend als bandlid van Marco Borsato, zelfs tot zijn eerste eigen cd, Intens, die in deze maand verschijnt. Vaderschap staat centraal op dit album, dus hoogste tijd voor een diepte-interview!

Share

Politici, vakbonden en bedrijven maken plannen om een papadag in te voeren en het vaderverlof uit te breiden. Maar, wat vind jij van die plannen? Samen met de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader een onderzoek onder ouders. Doe mee en laat je mening horen! Deelname kost je niet meer dan 3 minuten. Onder de deelnemers worden tien …

Share

Nog moeilijker dan te leven zonder toekomst, is te leven zonder een verleden,’ schreef Karel Glastra van Loon. Deze zomer, op 1 juli, werd de Hilversumse journalist/schrijver door een hersentumor van zijn toekomst beroofd. 42 jaar oud, vader van drie jonge kinderen. Maar in zijn verleden schittert De Passievrucht, misschien wel het mooiste vaderboek uit de Nederlandse taal sinds De Avonden – in elk geval het meest vertaalde.

Share