Onderzoek naar verband leeftijd vader-autistisch kind


oudere vaderBen je over de veertig en wil je toch nog graag een eigen kind? Israëlische onderzoekers denken een samenhang te hebben gevonden tussen de rijpere leeftijd van vaders en een verhoogde kans op een autistisch kind. De achterliggende oorzaak? Dat kunnen ze ons helaas niet vertellen.

Papa is de oorzaak van alle ellende
De leeftijd van de moeder is niet van belang, zo bericht een op 4 september verschenen publicatie in het tijdschrift Archives of General Psychiatry. Het ligt volgens de Israëlische onderzoekers allemaal aan de man. Die zou het risico op een autistisch kind met maar liefs 5,75 (naar eigen zeggen bijna zes procent) verhogen. Waarheid of mythe? 

In getallen
Het groots opgezette onderzoek nam jaren in beslag. Zonde, als het geen goede (lees: duidelijke!) uitslag zou opleveren. Alle Joodse kinderen die in zes achtervolgende jaren in de jaren tachtig zijn geboren werden jarenlang gevolgd. Een vereiste aan de kinderen was een goedkeuring op 17 jarige leeftijd door de dienst. Daarbij bleek 8,3 op de 10.000 geteste personen enige vorm van autisme te vertonen. 

Oorzaak? Eh…
Een eenduidige verklaring voor de grotere hoeveelheid autistisch kinderen bij oudere vaders bleef echter uit. De onderzoekers gaan er maar van uit dat mutaties in de spermaproducerende cellen de oorzaak zijn. Het kan echter ook aan de inprenting van genen liggen, zo geven zij zelf  toe. Dat wil zeggen: het proces dat ervoor moet zorgen dat de ongeërfde genen selectief wel of niet actief worden in de nakomeling bij oudere mannen niet meer goed verloopt. Tot slot sluit men ook niet uit dat bestaande erfelijke aanleg voor autisme een rol speelt. Autistische mannen zouden wellicht pas later instaat om kinderen te krijgen door sociale onhandigheid.

Vorige Belgische vaders kunnen kinderen na scheiding met moeder delen
Volgende Eerste pil om langzaam klaar te komen

Ook interessant

Eerlijk is eerlijk: die kale knar van je pasgeboren kind ziet er toch niet uit? En denk eens aan alle emotionele schade die zo’n kaal kind op kan lopen! Vandaar dat het Amerikaanse bedrijf Babytoupee sinds kort een attente oplossing op de markt brengt. Juist: toupetjes voor baby’s! Voor 20 dollar tover je die kleine om tot een Bob Marley die elk kraampartijtje in een rasta-happening verandert. No baby, no cry… Op de Amerikaanse tv is Babytoupee al ‘hot news’.

Share

Vroeger wisten we het zeker: kinderspel is een volstrekt nutteloze bezigheid. De schampere uitdrukking ‘Ach, dat is kinderspel’ geeft al aan dat we geklooi met poppen en autootjes alles behalve serieus nemen. Maar, vergis je niet: tegenwoordig geldt kinderspel als een hoogst intelligente bezigheid. Sommige wetenschappers spreken zelfs van ‘de motor van de ontwikkeling van het kind’. Hoogste tijd voor de vraag: wat is het nut van spel?

Share

Zit je in een relatiedip die onontkoombaar op ‘uit elkaar gaan’ afstevent? Koop dan een doos Kleenex en neem je vrouw dit najaar mee naar Fireproof. Deze tranentrekker draait om Caleb, een ruige brandweerman die moeiteloos kinderen uit een brandend huis redt maar zijn eigen huwelijk in rook ziet opgaan. Goede vrienden adviseren hem vaker …

Share

Internetondernemer Sander Reijn, voorheen mede-oprichter en aandeelhouder van veilingsite qoop.nl en internetbureau Websight, is per direct partner geworden in IkVader Media. Reijn zal de sales- en marketingactiviteiten op zich nemen. De Hilversumse mediaondernemer George Freriks is aangetrokken als adviseur. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Het is de vluchtroute waar we al jaren op hebben gewacht. Uit onderzoek is onomstotelijk komen vast te staan dat huishoudelijk werk – zoals stofzuigen, strijken en zelfs het openen van een koelkastdeur – een negatieve invloed uitoefent op de vruchtbaarheid van de man. De apparaten produceren electro-magnetische straling die het aantal zaadcellen vermindert. Ja …

Share

Het past heel erg bij het mannelijk ego om te denken in termen van groot, groter, grootst. Ook op het gebied van auto’s kom je het vaak tegen. Maar de huidige brandstofprijzen en de deplorabele staat van de aarde stemmen tot nadenken. Kan het niet een maatje kleiner met die gezinsauto? Om dat uit te …

Share