‘Zes minuten reanimatieonderwijs voor elke middelbare scholier’


reanimatieonderwijs hartstichting scholierenWekelijks worden driehonderd mensen getroffen door een hartstilstand. Negentig procent van hen overleeft het niet. Door snel en adequaat ingrijpen (reanimeren, defibrilleren) verdubbelen de overlevingskansen. Daarom is de Hartstichting een campagne gestart om het ministerie van Onderwijs over te halen elke middelbare scholier reanimatietechnieken aan te leren.

Een extra vak: reanimatieonderwijs
En ze hebben al zo druk, die middelbare scholieren van tegenwoordig. Met lessen volgen, huiswerk maken, sporten en niet te vergeten hun mobiele telefoon. De Hartstichting meent dat er nog wel een gaatje in die drukke agenda’s kan worden vrijgemaakt. Voor een extra vak, een vakje eigenlijk: reanimatieonderwijs. In een les van slechts zes minuten leren kinderen vaardigheden leren die het verschil tussen leven en dood kunnen maken.

wereldrecord reanimeren guiness book gelredome hartstichting
Geen Vitesse, geen Prince maar reanimerende scholieren in het Arnhemse GelreDome. De officiële scheidsrechter telde er exact 3242 en daarmee was het nieuwe wereldrecord een feit.

Wereldrecord reanimeren
Om de oproep van de Hartstichting kracht bij te zetten, trokken vrijdag 6 juni drieduizend middelbare scholieren naar het GelreDome in Arnhem. Met behulp van 750 reanimatiepoppen, vestigden ze er een uniek wereldrecord, het wereldrecord reanimeren en defibrilleren. De succesvolle recordpoging, die in het Guiness Book werd opgenomen, vormde het hoogtepunt van de campagne die de Hartstichting voert om reanimatieonderwijs onder aandacht van het Onderwijsministerie te brengen. Van de recordpoging is dit imposante filmpje gemaakt:


Teken de petitie

Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten beslissend. Biedt iemand de juiste hulp, dan verdubbelen de overlevingskansen van de patiënt. Vind jij het ook een goed idee dat je zoon of dochter vanaf het derde leerjaar op de middelbare school deze vaardigheden aanleert, teken dan deze petitie. In oktober wordt de petitie aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De Hartstichting streeft naar minimaal 40.000 handtekeningen, dus doe mee!

Initiatief uit Limburg
Het idee voor het reanimatieonderwijs is in Limburg ontstaan. Scholen, medici, gemeenten en provincie sloegen enkele jaren geleden de handen ineen en kozen voor een gezamenlijke aanpak om het aantal slachtoffers van hartstilstand te verminderen. In samenwerking met de Hartstichting wordt de campagne deze zomer landelijk uitgerold.

Vorige Man Made Weekend in Amsterdam
Volgende De Papapremie

Ook interessant

boyscamp-307x311Een zoon geeft een oergevoel, een Abraham-Isaak besef, de geruststellende zekerheid dat de fakkel straks kan worden overgedragen. Een jaar en twee maanden is mijn zoon IJsbrand nu.

Share

De moedermaffia heeft de rechterlijke macht nog altijd stevig in de tang maar zie, vorige maand durfden twee rechters voor het eerst op te treden tegen (gescheiden) moeders die met opzet hun kind bij hun ex weghouden. Hoewel de vaders in beide gevallen het ouderlijk gezag deelden, weigerden de dames, ondanks bemiddelingspogingen en dwangsommen, elke medewerking …

Share

Ben jij een betrokken vader? Een man die één dagdeel of meer zorg draagt voor de kinderen? Dan kun je tot 22 juni 2011 meedoen aan deze online enquête van de universiteit Utrecht. De vragen hebben betrekking de keuzes die jij hebt gemaakt rond werk en privé. Klik hier om mee te doen. Het kost …

Share

Volgens deze vader kun je je kinderen niet vroeg genoeg laten kennismaken met extreme sports… Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De grote dagbladen nemen het persbericht zo maar over. Met enige variatie in de koppen boven het artikel. Samengevat luidt het nieuws: ‘Vaders weigeren kinderalimentatie te betalen.’ Zielige vrouwen en kinderen (“gezinnen”) kunnen financieel niet meer rondkomen. Waarom veel vaders niet betalen? Nou daar gaat ie dan. Zonder claim op volledigheid.

 

Share

Hij is de vleesgeworden onschuld, het toonbeeld van reinheid, het prototype van eerlijkheid: we hebben het hier natuurlijk over een pasgeboren baby. Maar schijn bedriegt. In een baby van nog maar zes maanden schuilt namelijk al een ordinaire bedrieger, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Portsmouth. Een lachje voor wat aandacht, een paar snikjes als het zijn zin niet krijgt; wij suffe vaders dachten dat alleen peuters die sluwe kneepjes van het vak beheersten. Maar een nieuwe studie bewijst het tegendeel: ‘Ook baby’s bedriegen hun omgeving.’

Share