Nieuwe moedertrend: onderduiken met je kind


onderduiken met je kindDat goed voorbeeld doet volgen wisten we al, maar een slecht voorbeeld? Vorige week nog werd de 6-jarige Noa met haar Italiaanse vader herenigd, na enkele weken in een schuilplaats te hebben gezeten met moeder Miranda. Deze week is de 7-jarige Aday aan de beurt om terug te keren naar zijn Spaanse vader. Het jongetje werd drie jaar geleden door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen uit Spanje, terwijl het ouderlijk gezag over Aday op gezag van de rechter gedeeld moest worden. Gisteren besloot de rechtbank in Rotterdam haar voorarrest met twee weken te verlengen.

In februari 2004 werd de jongen door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen naar Nederland om uit handen te blijven van zijn Spaanse vader Mariano. Hij had van de rechter de gedeelde voogdij over Aday gekregen maar, daar was Marjorie het niet mee eens. Haar ex-vriend (‘het is een alcoholist met losse handjes’) zou volgens haar niet in staat zijn haar kind op te voeden. En dus ‘vluchtte’ ze met Aday naar Barendrecht, waar Marjorie een nieuwe vriend kreeg. En na drie jaar in Nederland leken alle herinneringen aan de Spaanse ex-vriend voorgoed verdwenen.

Hechtenis
Maar vader Mariano wilde zijn zoontje niet opgeven. De Spanjaard gaf de Centrale Autoriteit, een instantie van Justitie die tegen kinderontvoeringen optreedt, opdracht om Aday zo snel mogelijk naar Spanje te halen. Hij kreeg zijn zin: de Nederlandse moeder werd deze week in voorlopige hechtenis genomen. ‘Vanwege het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag,’ licht een woordvoerder van Justitie toe.

Losse handjes
Intussen is moeder Marjorie de wanhoop nabij. ‘Als Aday teruggaat naar zijn Spaanse vader zou dat tot een zeer traumatische ervaring leiden,’ laat ze via haar advocaat Vanessa Deetman weten. Vanwege zijn vermeende drankgebruik en dito losse handjes? ‘Eh, jawel,’ zegt advocaat Deetman voorzichtig. ‘Ik heb hier een Spaanse verklaring die dat bevestigd, maar verder zeg daar niets over. Ik wil nog niet al mijn kruit verschieten.’ Over twee weken komt de zaak inhoudelijk voor de rechter. Dan hoopt moeder Marjorie alsnog haar zoontje terug te krijgen. Of dat gaat lukken is de vraag. Wat zeker wel zal lukken, is de wakkere reporters van het Tros-programma Vermist op de zaak de zetten. Zij waren ook al bereid de halve waarheden van Janneke Schoonhoven en Miranda van de Berg de wereld in te slingeren.

Vorige Italiaanse vader Noa: 'Mijn vrouw liegt'
Volgende IkVader test de Seat Altea XL Stationwagon

Ook interessant

Een paar sokken en een stropdas zijn natuurlijk onvergetelijke presentjes, maar veel vaders hopen dat zij deze week een vaderdagcadeau krijgen dat de juridische band met hun kinderen verbeterd. De Eerste Kamer behandelt dezer dagen namelijk het initiatief wetsvoorstel van VVD Tweede Kamerlid Ruud Luchtenveld. Het uitgangspunt van het voorstel is eindelijk een eind te maken aan de situaties waarin vaders na een scheiding hun kinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien.

47
Share

cover babymanagement voor mannenMannen zorgen misschien weinig, maar dat komt deels doordat alle babyboeken, -winkels en -adviezen gedomineerd worden door pastelkleurige, ogenschijnlijk vrouwelijke invloeden. Dat is de boodschap die oprichter Henk Hanssen van de mannensite ‘IkVader’ al een tijd uitdraagt. Vandaag presenteert hij op de ‘Negen-maanden-beurs’ zijn boek Babymanagement voor mannen en zoals de titel al doet vermoeden gaat hij daarin onverdroten voort met pogingen om de babywereld in het mannelijke domein te trekken.

290
Share

Ruim voordat de AutoRAI op donderdag 29 maart de deuren voor het publiek opent, mocht onze autoredacteur Arjan Velthoven al rondneuzen op ‘s lands grootste autotentoonstelling. En jawel, er zijn flink wat nieuwe gezinsauto’s te zien. We zetten het belangrijkste nieuws vast op een rijtje, zodat je niet de hele RAI hoeft af te sloffen. …

55
Share

Het is de vluchtroute waar we al jaren op hebben gewacht. Uit onderzoek is onomstotelijk komen vast te staan dat huishoudelijk werk – zoals stofzuigen, strijken en zelfs het openen van een koelkastdeur – een negatieve invloed uitoefent op de vruchtbaarheid van de man. De apparaten produceren electro-magnetische straling die het aantal zaadcellen vermindert. Ja …

67
Share

Eentje uit de categorie dagelijkse vaderprobleempjes. Je zit achter het stuur met de baby op de achterbank. Uiteraard staat het autostoeltje in tegenovergestelde richting, zoals het hoort. Terwijl jij druk bezig bent met rotondes rijden en toeteren, hoor je vanaf de achterbank wat vreemde geluidjes komen. Hmm, zou het wel goed gaan met de kleine? Je kunt het niet zien. Een machteloos gevoel. Stoppen? Geen tijd voor. Even je rug naar achter strekken? Te gevaarlijk. Wat dan wel? Het Nederlandse bedrijf Babylook heeft de oplossing: klittenband en twee spiegeltjes.

430
Share

Toevallig nog in de elegante Noord-Italiaanse stad Trento op vakantie geweest? En toevallig aldaar een videootje geschoten van je kinderen die zich in het water vermaken? Dan mag je van geluk spreken dat je niet door de carabieneri bent gearresteerd wegens pedofilie. Si, stug maar waar: in Trento geldt sinds kort een verbod voor vaders …

28
Share