BabyManagement: dit is een taal die mannen begrijpen

turksevaderJournalist Bert Nijmeijer van Management Team volgde de IkVader Workshop en las het boek BabyManagement voor Mannen. Wat zijn zijn ervaringen?

IkVader Workshop
Op de Oudegracht in Utrecht hangt een A4’tje met de woorden ‘IkVader’ en een pijltje naar beneden. Via een trappetje kom je op de ‘werf’, en in één van de werfkelders, een gewelfde ruimte met vrolijke muziekposters, staat de trainer van vanavond achter een bar. “Peter Schoemaker,” zegt hij. “Koffie, pilsje?” Schoemaker heeft zijn zoon Marvin ook meegenomen naar de IkVader-workshop. Marvin, achttien jaar: “Mijn vader is mijn beste vriend.”

Persoonlijk Vaderschaps Plan
Dat moeten de deelnemers aan de workshop nog voor elkaar zien te krijgen. Hun vrouw of vriendin had ze een cursusfolder in handen gedrukt: de vier cursisten hebben drukke banen en worden alle vier binnenkort vader. Vanavond hopen ze wat meer te horen over wat daar bij komt kijken. Met het opstellen van een Persoonlijk Vaderschaps Plan, zo is vooraf beloofd, gaan ze hun ‘vadereffectiviteit’ ontwikkelen. Alle aandacht in voorlichtingsboek en -blad gaat altijd naar moeders, vindt IkVader. Initiatiefnemer Henk Hanssen begon een website en schreef het boek Babymanagement voor mannen.

omslag babymanagementBabyManagement: dit is een taal die mannen begrijpen
Het leest als een handleiding bij elektrische apparaten, met de baby als ‘product’ met ‘productspecificaties’, een ‘mobiele modus’ en ‘output’ (poep). Dit is een taal die mannen begrijpen. “Dit is ónze avond,” zegt Schoemaker. “Proost!” had hij eraan toe kunnen voegen, want de workshop is vooral een gezellige avond met pijpjes Grolsch en mannen-onder-elkaar. Alleen een goeie Europacupwedstrijd op tv ontbreekt nog – de cursus is op maandagavond. Het lijkt ze heerlijk, het aanstaande vaderschap. “Leuke dingen doen, naar de dierentuin,” zegt IT-consultant Gerard van Konijnenburg. En ravotten: goed voor de ontwikkeling van wiskundig inzicht bij meisjes.

7 VaderVragen
Maar eerst moeten we bij onszelf te rade met de ‘7 Vadervragen’ uit het handboek: waarom willen we vader worden, onder meer, en welke eigenschappen van onze ouders geven we wel en welke niet aan de kleine door? Jan Willem van der Grijp, fondsenwerver bij Stichting Aap en vroeger een niet onverdienstelijk hockeyer, wil zijn kinderen stimuleren in sport, ‘zonder meteen schuimbekkend langs de kant te staan’. Trainer Schoemaker knikt, zoals hij de cursisten constant aanmoedigt. “Goed dat je dat zo durft te zeggen.”

Kwaliteit van vaderschap
“De kwaliteit van uw vaderschap wordt bepaald door zeven dimensies,” staat in Babymanagement. Waarom geen drie of achtentwintig, kun je je afvragen, maar goeroe Stephen Covey telde zeven eigenschappen van succesvolle managers, dus waarom zou dat voor succesvolle vaders anders zijn? Aanstaande vaders onder elkaar: dan gaat het toch al snel over wat voor karretje de kleine krijgt. In de rookpauze: “De investeringsaanvraag van onze Quinny kwam op achthonderd euro.” “Die van ons was zestienhonderd. Maar dan heb je ook de Hummer onder de karren.” Dan is er nog een kwartier over voor het Persoonlijk Vaderschaps Plan. Peter Schoemaker: “Moet kunnen.”

Oordeel van de cursisten

turksevaderJan Willem van der Grijp (45), fondsenwerver Stichting Aap, Almere
“Ik heb goeie dingen gehoord. Bijvoorbeeld dat je bij de zorgverdeling rekening kunt houden met elkaars bioritme. Dat ga ik ook doen. ”

 

turksevaderSjoerd Hagen (30), manager ANWB, Den Haag
“Vooral de vragen over wat je wel en niet wilt doorgeven van je ouders was leuk. Die vragen waren confronterend.”

 

turksevaderGerard van Konijnenburg (32), IT-consultant, Utrecht
“Het was leuk om het vaderschap vanuit andere gezichtspunten te zien, prettig om te merken dat vader zijn iets is dat iedereen op zijn eigen manier doet.”

 


IkVader-workshop > Ikvader > Utrecht > 50 euro >