Babymanagement voor mannen: adviezen zonder pastelkleuren


omslag babymanagementMannen zorgen misschien weinig, maar dat komt deels doordat alle babyboeken, -winkels en -adviezen gedomineerd worden door pastelkleurige, ogenschijnlijk vrouwelijke invloeden. Dat is de boodschap die oprichter Henk Hanssen van de mannensite ‘IkVader’ al een tijd uitdraagt. Vandaag presenteert hij op de ‘Negen-maanden-beurs’ zijn boek Babymanagement voor mannen en zoals de titel al doet vermoeden gaat hij daarin onverdroten voort met pogingen om de babywereld in het mannelijke domein te trekken.

Baby als product
De geplastificeerde folder die hij ronddeelt meldt dat een kind een ‘product’ is, babymelk valt onder ‘input’ en in de luier verschijnt de ‘output’ van het product. En vaderschap biedt ook rendement: kinderen van wie de pa veel in de buurt is, ontwikkelen zich beter dan klein grut met een afwezige vader.

Stijlvorm
Het is een wat ver doorgevoerde stijlvorm waar best wat op aan te merken valt. Zo is het maar de vraag of de jonge moeder graag gaat samenwerken met een man die haar de ‘producent’ van zijn kind noemt. Terwijl Hanssen juist jonge vaders adviseert om hun vrouw ertoe te bewegen verschillende zorgtaken aan hen te delegeren: jonge moeders belasten zich de eerste maanden snel te sterk.

De beste babyfoon
De directie Emancipatiebeleid van het ministerie van Sociale Zaken, Kraamzorg Nederland en het Voedingscentrum zien in ieder geval wel brood in de aanpak van Hanssen: zij werkten mee aan het boek. Dat levert een geheel met best aardige tips: voeding, verschonen, de ‘beste’ babyfoon en de ‘meest praktische kinderwagen’. De voordelen van borstvoeding brengt hij wel erg stellig over het voetlicht, hoewel ook hij toegeeft dat de fles een goed alternatief is. Daarnaast geeft Hanssen adviezen over manieren om werk, vaderschap en privé-leven te combineren. Dat kan met ouderschapsverlof of door het ‘screenen van je directe omgeving op oppascapaciteit’ zodat jonge vaders er na een tijd nog eens met hun vrouw samen op uit kunnen. Wie in de drukke periode rond de geboorte dan toch een advies zonder pastelkleuren wil hebben, kan bij Hanssen terecht.

door Edwin Kreulen, gepubliceerd in Trouw op 17 maart 2004.

Vorige 'Vaders zorgen op hun eigen manier'
Volgende Hoe communiceer je met mannen over vaderschap?

Ook interessant

‘Een revolutionaire stap in de geschiedenis van het vaderschap’, noemt Henk Hanssen de keuze van Bos en Eurlings in een interview met Management Team. Hanssen is hoofdredacteur van de website ikvader.nl en auteur van het boek Babymanagement voor mannen. Hij voert al jaren strijd voor de erkenning van het vaderschap. Het gaat de goede kant …

Share

Als het nieuwe kabinet het onderwerp links laat liggen, pakken wij het maar op, moet GroenLinks hebben gedacht. De partij lanceert deze week een initiatief-wetsontwerp om mannen na de geboorte twee weken betaald vaderverlof te geven. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft een geavanceerde techniek ontwikkeld die vrouwen in staat stelt tijdens de bevalling zelf hun pijn te bestrijden. In goed Nederland: de Patient Controlled Analgesia-methode, zeg maar PCA.

Share

Zwangerschap en een tijdelijk contract gaan dan misschien nog steeds niet optimaal samen. Toch heeft een meerderheid van de Nederlanders hier niet al te veel last van. Dat blijkt uit het Arbeitsmarkt Gedragonderzoek van de Intelligence Group. Meer dan 70% van de ondervraagden vindt dat vrouwen niet hoeven te wachten met het krijgen van kinderen tot dat ze een vaste baan hebben. Opvallend: Mannen en vrouwen zijn het hier nog over eens ook!

Share

De ANWB heeft onlangs weer haar nieuwste Kinderzitjestest gepubliceerd. Elf zitjes werden onderzocht. In de klasse voor kinderen van 9 tot 18 kg werden ook twee achterwaarts gerichte zitjes getest, die beiden goed scoorden. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Hyundai i30 1.6i Dynamic Version

Knokken tegen de hokjesgeest

Met de i30 presenteerde Hyundai dit voorjaar een auto die geheel op Europese leest is geschoeid. De boodschap is duidelijk: de Koreanen willen gewoon net zo serieus worden genomen als Ford, Opel of Peugeot. Kan Hyundai de strijd winnen met de i30?

Share