Baby's gaan digitaal


electronisch kinddossierOok baby’s ontkomen niet langer aan de greep van Big Brother. Vanaf 2007 worden alle gegevens over pasgeboren baby’s meteen opgenomen in een Electronisch Kinddossier (EKD). Op dit moment worden de gegevens van de kinderen nog altijd op papier gezet.

Babygegevens
Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondertekende in november 2004 al een afspraak om het digitaliseren van babygegevens te regelen. Onlangs werd bekend dat er 25 miljoen extra wordt uitgetrokken om het EKD zo snel mogelijk in te voeren.

Privacy blijft gehandhaafd
In het Electronisch Kinddossier zal, tot en met het negentiende levensjaar, alle belangrijke informatie over een kind, zijn gezin en zijn omgeving worden opgeslagen. Alleen geautoriseerde personen en instanties waarmee het kind te maken krijgt, zoals verloskundigen of medewerkers van het consultatiebureau, kunnen informatie en risico’s toevoegen. Ook het dossier is alleen toegankelijk voor geautoriseerde partijen.

Problemen oplossen
Door het gebruik van het EKD krijgen zorgverleners een beter inzicht in de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling en de behoeften van het kind. De hoop is dat Jeugdzorg zo eerder mogelijke problemen kan opsporen en hulp kan aanbieden.

Vorige IkVader Boeken zelfstandig
Volgende Nooit meer iets kwijt

Ook interessant

Elk zichzelf respecterend bedrijf tracht tegenwoordig een community rond zijn merk te bouwen en ook de Nederlandse kinderwagenbouwers van Bugaboo ontsnappen niet aan die dwangmatige behoefte. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Een ding is zeker: er móet straks iets op dat kaartje staan. En je kunt ook niet gaan stotteren als die ambtenaar je straks vraagt welke naam hij mag noteren. Dit zijn de tips & tricks om De Naam te vinden.

Share

cover zwangerschapsmanagement henk hanssenGehuil en gekrijs, vieze luiers, gebroken nachten. Vader worden is de grootste verandering in het leven van een man. Zwangerschapsmanagement voor mannen bereidt de aanstaande papa’s voor op deze ingrijpende gebeurtenis. Alles over nesteldrang, pufles en vaderstress.

 

Share

Een chipsfabrikant liet een jaar of wat geleden een onderzoekje doen, onder meer naar wie de baas was over de afstandsbediening. Hier bleek nog een ouderwets adagium te gelden: ‘Vaders wil is wet!’ De comfortabele Vaderstoel kwam op een mooie tweede plaats. Daarin lag de afstandsbediening trouw te wachten tot pappa weer thuis kwam van het harde weken voor de dagelijkse portie vlees, dus niet alleen op zondag. Dat waren nog eens tijden!

Share

Met een uitgekiende PR-strategie presenteerde Patrick van Rhijn onlangs zijn autobiografische debuutroman Weg van Lila. Onderwerp: sexverslaafde muziekproducent wordt vader en voert na een scheiding een verbeten strijd om de zorg voor zijn kind. IkVader vroeg journalist Henk Riemersma, zelf een gescheiden vader, om het boek te lezen en te recenseren. Is hij helemaal weg van Van Rhijn? ‘Tweederde van het boek staat stijf van MTV jargon en slappe tegeltjes-voor-aan-de-muur-taal.’

Share

Wat voor veel kinderen niet meer dan een vreemd feitje uit de geschiedenisboeken is, was voor veel vaders bittere realiteit: het IJzeren Gordijn. ‘Het IJzeren wàt, pap?’ Daarom dus. Dertig jaar na de val van de Muur stap ik in de auto en neem drie kinderen mee naar de (levende) getuigen van de hermetisch gesloten …

Share