Borrelpraat volgens Jeugdzorg


Hans NieukerkeBruinhemden zouden het hartgrondig eens zijn met het snode plannetje dat Hans Nieukerke, bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg, heeft gelanceerd. ‘Gekken en dwazen mogen geen kinderen meer krijgen!’ roept hij deze week tegen het AD. Is hier sprake van een oprechte gedachte of is dit idee niet meer dan een rafelige schaamlap om de problemen van Jeugdzorg af te dekken?

Verdomhoekje
Bureau Jeugdzorg, de overheidsclub die verantwoordelijk is voor kinderen-met-opvoedproblemen, zit in het verdomhoekje. Vorige week werd bekend dat Justitie de voogd van de in 2004 vermoordde Savanna gaat vervolgen. Afgelopen zondag 10 december werd Nederland opnieuw opgeschikt door een kindermoord waarin Jeugdzorg een twijfelachtige rol speelt. Ook dit slachtoffer, de 5-jarige Metehan, stond onder toezicht van een gezinsvoogd van Jeugdzorg. Door de week verbleef het jongetje in een pleeggezin, de weekenden bracht hij door bij zijn 27-jarige moeder. De vrouw leed aan een persoonlijkheidsstoornis en ging wekelijks naar een psychiatrische inrichting. Een week voor de moord werd de gezinsvoogd gewaarschuwd door de pleegouders van Metahan. Volgens hen had zijn moeder aangegeven dat ze zelfmoord wilde plegen en haar zoon mogelijk schade zou toebrengen. De waarschuwing was tevergeefs. Metehan ging het daaropvolgende weekend toch naar zijn moeder – met fatale gevolgen.

Verbieden
In plaats van de hand in eigen boezem te steken, in plaats van zijn Bureau Jeugdzorg eens scherp tegen het licht te houden, kiest voorzitter Hans Nieukerke voor de frontale aanval. Dat iedereen zomaar kinderen mag krijgen, steekt de voorzitter. ‘We zouden moeten verbieden dat idioten kinderen krijgen. Want als het mis gaat, is het de fout van Jeugdzorg,’ stelt hij. Ja, zeker met een slok op zal iedereen het met deze borrelpraat eens zijn. Logisch toch? Wie gunt een kind een gestoorde ouder die in de keuken met een mes staat te zwaaien? Nuchter bekeken zijn de woorden van Nieukerke echter van een bedenkelijk niveau. Bovendien laat de voorzitter met de timing van zijn uitspraken  zien dat hij net zo fijngevoelig is als een stukje gebruikt schuurpapier.

Jeneveridee
Een paar vragen, beste Jeugdzorg-voorzitter. Hoe stelt u zich de toepassing van uw jeneveridee voor? Stelt Jeugdzorg een speciale commissie in die gaat beoordelen wie er gek genoeg is om geen kinderen te mogen krijgen? En: hoe worden deze ‘gekken’ dan onvruchtbaar gemaakt? Via chemische castratie? Ook uit te voeren door een bureautje van Jeugdzorg?

Problemen
Met zijn kretologie probeert Nieukerke vergeefs de aandacht af te leiden van de kern van het probleem: het gebrek aan kwaliteit bij Jeugdzorg. Al jaren lijdt deze organisatie aan een tekort aan ervaren personeel, aan te lange wachtlijsten en te veel bureaucratie. Nieukerke weet het als geen ander, maar schuift de schuld fijntjes door naar de politiek en idiote ouders. Een scherpere analyse van waar de schoen bij Jeugdzorg wringt, had Nieukerke niet kunnen geven. Nog een glaasje, Hans?

Vorige Wie pest de treiterlijn?
Volgende Janneke Schoonhoven: het andere verhaal

Ook interessant

Ongeveer 90 procent van de Nederlandse vrouwen volgt tijdens de eerste zwangerschap een zwangerschapscursus. Ik zelfs tijdens alle drie mijn zwangerschappen. Gezellig en nuttig én ik wilde graag wat actiefs voor mezelf doen. Dikke kans dat ook jou vrouw er een gaat volgen én dat jij op een partneravond moet komen opdraven!

Share

In de recent verschenen roman ‘Wat wil de man nog meer’ verhaalt de Engelse auteur John O’Farrell over een dertiger die worstelt met zijn vaderlijke plichten. Herkenbaar vindt Henk Hanssen, de oprichter van de website Ikvader.nl. ‘Het kinderterrein is door vrouwen gekaapt. Vaders worden nog steeds in een figurantenrol gedwongen.’

Share

Altijd al eens lekker willen discussiëren met ouders uit de buurt of van de school van je kinderen? Zet dan zelf een Opvoeddebat op poten. Het ministerie van Jeugd & Gezin meent, mede geïnspireerd door de gemeente Rotterdam, dat het een puik plan is wanneer ouders vaker met elkaar gedachten en ervaringen uitwisselen. Vandaar dat minister André …

Share

Olof Lakmaker en Hans Huijsmans zijn de eerste mannen van Nederland die in 2005 een bemiddelingsbureau voor gastouderopvang opstartten. Nog geen jaar later groeit het bedrijf nog steeds. IkVader.nl kon dit natuurlijk niet onbesproken aan zich voorbij laten gaan en trok de stoute schoenen aan. Een interview met Mr.Nosey.

Share

Waterpistool, kinderspeelgoed? Niet per se! Street Wars, een slim waterspel voor deelnemers vanaf achttien jaar, gaat nu ook in Londen van start. De Britse bobby´s zijn bang voor paniek op straat.

Share

Begin dit jaar lanceerden werkgevers, vakbonden en kabinet de Taskforce Deeltijd Plus. Doelstelling: maatregelen bedenken die vrouwen stimuleren meer dan een deeltijdbaan te nemen. Henk Hanssen, hoofdredacteur van IkVader, bepleitte eerder in een column de oprichting van een andere werkgroep: Voltijd Min. Doelstelling: maatregelen bedenken die mannen stimuleren minder te werken. Achterliggende gedachte: als mannen …

Share