Borrelpraat volgens Jeugdzorg


Hans NieukerkeBruinhemden zouden het hartgrondig eens zijn met het snode plannetje dat Hans Nieukerke, bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg, heeft gelanceerd. ‘Gekken en dwazen mogen geen kinderen meer krijgen!’ roept hij deze week tegen het AD. Is hier sprake van een oprechte gedachte of is dit idee niet meer dan een rafelige schaamlap om de problemen van Jeugdzorg af te dekken?

Verdomhoekje
Bureau Jeugdzorg, de overheidsclub die verantwoordelijk is voor kinderen-met-opvoedproblemen, zit in het verdomhoekje. Vorige week werd bekend dat Justitie de voogd van de in 2004 vermoordde Savanna gaat vervolgen. Afgelopen zondag 10 december werd Nederland opnieuw opgeschikt door een kindermoord waarin Jeugdzorg een twijfelachtige rol speelt. Ook dit slachtoffer, de 5-jarige Metehan, stond onder toezicht van een gezinsvoogd van Jeugdzorg. Door de week verbleef het jongetje in een pleeggezin, de weekenden bracht hij door bij zijn 27-jarige moeder. De vrouw leed aan een persoonlijkheidsstoornis en ging wekelijks naar een psychiatrische inrichting. Een week voor de moord werd de gezinsvoogd gewaarschuwd door de pleegouders van Metahan. Volgens hen had zijn moeder aangegeven dat ze zelfmoord wilde plegen en haar zoon mogelijk schade zou toebrengen. De waarschuwing was tevergeefs. Metehan ging het daaropvolgende weekend toch naar zijn moeder – met fatale gevolgen.

Verbieden
In plaats van de hand in eigen boezem te steken, in plaats van zijn Bureau Jeugdzorg eens scherp tegen het licht te houden, kiest voorzitter Hans Nieukerke voor de frontale aanval. Dat iedereen zomaar kinderen mag krijgen, steekt de voorzitter. ‘We zouden moeten verbieden dat idioten kinderen krijgen. Want als het mis gaat, is het de fout van Jeugdzorg,’ stelt hij. Ja, zeker met een slok op zal iedereen het met deze borrelpraat eens zijn. Logisch toch? Wie gunt een kind een gestoorde ouder die in de keuken met een mes staat te zwaaien? Nuchter bekeken zijn de woorden van Nieukerke echter van een bedenkelijk niveau. Bovendien laat de voorzitter met de timing van zijn uitspraken  zien dat hij net zo fijngevoelig is als een stukje gebruikt schuurpapier.

Jeneveridee
Een paar vragen, beste Jeugdzorg-voorzitter. Hoe stelt u zich de toepassing van uw jeneveridee voor? Stelt Jeugdzorg een speciale commissie in die gaat beoordelen wie er gek genoeg is om geen kinderen te mogen krijgen? En: hoe worden deze ‘gekken’ dan onvruchtbaar gemaakt? Via chemische castratie? Ook uit te voeren door een bureautje van Jeugdzorg?

Problemen
Met zijn kretologie probeert Nieukerke vergeefs de aandacht af te leiden van de kern van het probleem: het gebrek aan kwaliteit bij Jeugdzorg. Al jaren lijdt deze organisatie aan een tekort aan ervaren personeel, aan te lange wachtlijsten en te veel bureaucratie. Nieukerke weet het als geen ander, maar schuift de schuld fijntjes door naar de politiek en idiote ouders. Een scherpere analyse van waar de schoen bij Jeugdzorg wringt, had Nieukerke niet kunnen geven. Nog een glaasje, Hans?

Vorige Wie pest de treiterlijn?
Volgende Janneke Schoonhoven: het andere verhaal

Ook interessant

Dertig jaar geleden mocht ik wel eens plaats nemen in een Mercedes-Benz. Een stationwagon. Wat ik me vooral herinner is het gevoel dat je zoeft, in plaats van rijdt, èn die prominente ster voorop. Hoeveel is er veranderd in dertig jaar? IkVader zoekt het uit in de Gezinsautotest van de Mercedes-Benz E-klasse Estate. Facebook Twitter …

Share

Baby’s zijn misschien wel het laatste gat in de tv-markt… Maar, ook deze doelgroep wordt op zijn wenken bediend. Nou ja, een baby kijkt met grote ogen naar alles wat beweegt, dus het is niet al te moeilijk de kleinste kijkers visueel te bevredigen. Maar toch: ‘Baby TV’ wordt uiterst zorgvuldig gemaakt, zo verzoekt de Belgische zender Belgacom ons te geloven. Eind oktober brengt Belgacom het 24-uurskanaal ‘Baby TV’ op de buis en wel in het Nederlands.

Share

Eentje uit de categorie dagelijkse vaderprobleempjes. Je zit achter het stuur met de baby op de achterbank. Uiteraard staat het autostoeltje in tegenovergestelde richting, zoals het hoort. Terwijl jij druk bezig bent met rotondes rijden en toeteren, hoor je vanaf de achterbank wat vreemde geluidjes komen. Hmm, zou het wel goed gaan met de kleine? Je kunt het niet zien. Een machteloos gevoel. Stoppen? Geen tijd voor. Even je rug naar achter strekken? Te gevaarlijk. Wat dan wel? Het Nederlandse bedrijf Babylook heeft de oplossing: klittenband en twee spiegeltjes.

Share

Gelukkig zijn er bij de PvdA een paar Kamerleden die hun eigen minister scherp houden. Woensdag voerde minister Plasterk overleg met een Tweede Kamer-commissie over zijn emancipatienota. Dat zijn beleidsvisie zich vrijwel exclusief op vrouwen richt en mannen in hun rol als vader vrijwel negeert, kwam de PvdA-bewindsman op fikse kritiek te staan. Van zijn partijgenote, PvdA-vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, kreeg hij zelfs een heus Plan voor de Man aangeboden waarin tien concrete maatregelen worden voorgesteld om mannen in staat te stellen meer tijd te besteden aan het vaderschap.

Share

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

Share

Bokito
Als een kudde bavianen duikelen ze over elkaar heen: de biologen, psychologen, primatologen en zoölogen die elk op hun beurt een antwoord oplepelen over de Grote Vraag die Nederland sinds een paar dagen bezig houdt. Wat bewoog Bokito? Werd hij geprovoceerd door steentjes gooiende kinderen? Was hij jaloers op Gerrit de Horde, de echtgenoot van slachtoffer Yvonne de Horde, de gorillagroupie die Bokito meermalen per week kwam opzoeken. Allemaal mogelijk, maar onze man in Blijdorp heeft een andere theorie als bijdrage aan dit gezelschapsspel: Bokito was een gefrusteerde vader. Ga maar na: wat zou jij doen als je zwangere vrouw op het vliegtuig naar Shanghai wordt gezet? Juist, je raakt buiten zinnen van woede. Het zit zo: samen met zijn vrouwen Annet, Luena, Aya, Tamani vormt Bokito één groep, zo onthult dit Bokitoblog. En, op Annet na zijn de vrouwtjes allemaal in verwachting van de bezige baas. Maar, tot voor kort was er nog een groep, bestaande uit Dango, Quenta en Astra. Dit drietal is onlangs naar de dierentuin van Shanghai verhuisd. Eén van de vertrokken vrouwtjes heeft waarschijnlijk een kind dat door Bokito is verwekt. En ja, tegen je wil als spermadonor worden afgedankt, dat laat je als trotse gorillapa natuurlijk niet over je kant gaan.

Share