Borrelpraat volgens Jeugdzorg


Hans NieukerkeBruinhemden zouden het hartgrondig eens zijn met het snode plannetje dat Hans Nieukerke, bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg, heeft gelanceerd. ‘Gekken en dwazen mogen geen kinderen meer krijgen!’ roept hij deze week tegen het AD. Is hier sprake van een oprechte gedachte of is dit idee niet meer dan een rafelige schaamlap om de problemen van Jeugdzorg af te dekken?

Verdomhoekje
Bureau Jeugdzorg, de overheidsclub die verantwoordelijk is voor kinderen-met-opvoedproblemen, zit in het verdomhoekje. Vorige week werd bekend dat Justitie de voogd van de in 2004 vermoordde Savanna gaat vervolgen. Afgelopen zondag 10 december werd Nederland opnieuw opgeschikt door een kindermoord waarin Jeugdzorg een twijfelachtige rol speelt. Ook dit slachtoffer, de 5-jarige Metehan, stond onder toezicht van een gezinsvoogd van Jeugdzorg. Door de week verbleef het jongetje in een pleeggezin, de weekenden bracht hij door bij zijn 27-jarige moeder. De vrouw leed aan een persoonlijkheidsstoornis en ging wekelijks naar een psychiatrische inrichting. Een week voor de moord werd de gezinsvoogd gewaarschuwd door de pleegouders van Metahan. Volgens hen had zijn moeder aangegeven dat ze zelfmoord wilde plegen en haar zoon mogelijk schade zou toebrengen. De waarschuwing was tevergeefs. Metehan ging het daaropvolgende weekend toch naar zijn moeder – met fatale gevolgen.

Verbieden
In plaats van de hand in eigen boezem te steken, in plaats van zijn Bureau Jeugdzorg eens scherp tegen het licht te houden, kiest voorzitter Hans Nieukerke voor de frontale aanval. Dat iedereen zomaar kinderen mag krijgen, steekt de voorzitter. ‘We zouden moeten verbieden dat idioten kinderen krijgen. Want als het mis gaat, is het de fout van Jeugdzorg,’ stelt hij. Ja, zeker met een slok op zal iedereen het met deze borrelpraat eens zijn. Logisch toch? Wie gunt een kind een gestoorde ouder die in de keuken met een mes staat te zwaaien? Nuchter bekeken zijn de woorden van Nieukerke echter van een bedenkelijk niveau. Bovendien laat de voorzitter met de timing van zijn uitspraken  zien dat hij net zo fijngevoelig is als een stukje gebruikt schuurpapier.

Jeneveridee
Een paar vragen, beste Jeugdzorg-voorzitter. Hoe stelt u zich de toepassing van uw jeneveridee voor? Stelt Jeugdzorg een speciale commissie in die gaat beoordelen wie er gek genoeg is om geen kinderen te mogen krijgen? En: hoe worden deze ‘gekken’ dan onvruchtbaar gemaakt? Via chemische castratie? Ook uit te voeren door een bureautje van Jeugdzorg?

Problemen
Met zijn kretologie probeert Nieukerke vergeefs de aandacht af te leiden van de kern van het probleem: het gebrek aan kwaliteit bij Jeugdzorg. Al jaren lijdt deze organisatie aan een tekort aan ervaren personeel, aan te lange wachtlijsten en te veel bureaucratie. Nieukerke weet het als geen ander, maar schuift de schuld fijntjes door naar de politiek en idiote ouders. Een scherpere analyse van waar de schoen bij Jeugdzorg wringt, had Nieukerke niet kunnen geven. Nog een glaasje, Hans?

Vorige Wie pest de treiterlijn?
Volgende Janneke Schoonhoven: het andere verhaal

Ook interessant

Normaal gesproken zijn we niet dol op berichten over celebs. Maar voor Anna Nicole Smith maken we graag een uitzondering. De diva is zwanger! Drijvend op een luchtbed in haar zwembad, maakte ze gisteren in een videoboodschap een eind aan alle geruchten. Je kunt Anna´s ontboezeming op haar weblog bekijken.

Share

Een ambitieuze advocaat kan tegenwoordig een aardig centje bij verdienen met smaadzaken. Was het eerst Janneke Schoonhoven die in een boek haar wraaklust botviert op haar Syrische ex, de laatste dagen krijgt de Bunschotense Miranda van de Berg een mediapodium om haar Italiaanse ex, Francesco Sarri, met pek en veren te besproeien. Moeder Miranda  kan …

Share

John Taylor Gatto‘School is een gevangenisstraf van twaalf jaar, waar slechte gewoonten het enige zijn dat echt geleerd wordt.’ Was getekend, John Taylor Gatto. Deze Amerikaanse onderwijshervormer is de meest opvallende spreker op het congres ‘Waarom Onderwijs’ dat op 14 november in Zeist wordt gehouden. Tijdens deze bijeenkomst, die wordt georganiseerd door De Kampanje, een school voor persoonlijk ondernemerschap, zal een ‘fundamentele discussie’ worden belegd over het onderwijs in Nederland.

Share

Samen een boek schrijven? Schrijversduo’s willen nog wel solide werk afscheiden, zoals Nicci French al jaren bewijst. Maar met tientallen, nee, hónderden mensen tegelijk de pen vasthouden, lijkt onbegonnen werk. Maar ach, redeneerden de mensen achter Oudersschrijven.nl, als je samen een encyclopedie à la Wikipedia kunt samenstellen, waarom dan geen boek? En dus ontstond Oudersschrijven.nl, een site …

Share

Kees van Kooten alias Cor van der Laak legt het nog één keer uit:

Share

'artist's impression' van de IkVader Lounge. Open haard onder voorbehoud.Over een maand of wat openen de deuren van de negen-maanden-beurs zich weer. Op ‘s lands grootste beurs voor (aanstaande) ouders geeft IkVader dit keer acte de presence met een IkVader Lounge. Denk Chesterfield, denk relaxte muziek, denk goed gevulde koel- en boekenkast en je pakt het sfeertje al aardig op. ‘We staan al een paar jaar op deze beurs en het valt ons elke keer weer op dat de aanstaande vaders het behoorlijk zwaar hebben,’ zegt Edwin Rutten, een van de mannen achter onze beursgang.

Share