De echte slachtoffers van 'Help! Ik word vader'


help ik word vaderHoe voorspelbaar kan een tv-format zijn? Help, ik word vader belooft de kijkers ‘de ultieme vadertest’. Maar, zoals gevreesd, is de belofte een ‘ultieme vadertest’ niet meer dan een rafelige schaamlap voor het eigenlijke doel van het programma: de geachte kijker vergasten op een ultiem potje vadertje afzeiken. In de eerste aflevering, die afgelopen woensdag werd uitgezonden, kreeg een brave aanstaande vader, ene Robert, gedurende een weekend twee vreemde kinderen ter verzorging aangeboden. De baby Sem en een meisje van een jaar of acht. Terwijl Robert zich door allerlei vaderklussen heen sloeg, gaven drie vrouwen, die te zien waren in een klein scherm, commentaar.

Beoordelingscomité
Het drietal, de moeder van Robert, zijn vrouw en een vriendin van zijn vrouw, volgde de verrichtingen van Robert met veel ooohs, aaahs, aaargs, onderwijl het hoofd schuddend. Maar, waar de reactie van deze vrouwen nog iets natuurlijks had, kroop de enige niet-moeder uit het beoordelingscomité, presentatrice Tooske, in de rol van de snerpende schooljuf die alles beter weet. Elk rustig moment in het programma werd dicht gesausd met haar snedig bedoelde opmerkingen. En uiteraard zag de regie erop toe dat Robert zelfs de meest voor de hand liggende handelingen verkeerd uitvoerde, zodat Tooske zich als bitch kon uitleven:

‘Sem zit los in zijn kinderstoel!’
‘Robert verwart gekookt steriel water met kokend water’
‘Nee Robert, hij wil spelen’

Theatrale moeite
Ach, de brave Robert speelde zijn rol als sul met verve. ‘Het valt best wel tegen,’ kreunde hij. En, nadat hij met theatrale moeite een luier had verschoon, bromde hij de baby toe dat hij erover dacht het ventje geen eten meer te geven. Dat Robert zichzelf belachelijk maakt, is zijn zaak natuurlijk. Erger is dat hij meewerkt aan een programma dat vaders belachelijk maakt. Hoewel Help, ik word vader een dertig minuten lange poging is vaders tot mikpunt van hoon en spot te maken, is het netto effect van het programma omgekeerd. Niet de vader wordt slachtoffer van leedvermaak, het zijn de makers die op de lachspieren van de kijkers werken.

tooske ragas
Bitchy mama Tooske: talent voor kansloze formats.

Kansloze formats
Neem de ooit zo verfrissende Tooske die wederom laat zien een fijn neusje te hebben voor kansloze formats. Na te floppen als anchorwoman van Ticket laat ze zich nu strikken voor eenmiscast als bitchy mama. En producent Eye 2 Eye Media schrijft historie door in 2005 een programma uit te brengen dat vermoedelijk in 1954 hoog zou hebben gescoord. Tja, en dan de AVRO. Wat is Help, ik word vader meer dan een streep onder de overbodigheid van onderdelen van de publieke omroep? Kan de AVRO uitleggen waarom er belastinggeld aan het afzeiken van vader moet worden besteed? Als Help, ik word vader al een valide tv-format is, hoort het thuis bij een commerciële omroep. Maar een publieke omroep heeft de plicht programma’s te maken die op zijn minst enig maatschappelijk nut dienen en Help, ik word vader past zelfs niet in de breedste definitie van dit begrip.

Vorige Wie helpt Tooske?
Volgende IkVader start actie tegen AVRO-programma

Ook interessant

‘Wij vinden het jammer dat mensen al na de eerste uitzending een negatief oordeel vellen,’ liet een AVRO-woordvoerder weten toen een verslaggever van SBS Shownieuws hen woensdag 3 augustus belde voor commentaar op de actie ‘Stop Tooske’s MoederMafia.’ Dát beloofde wat! Zou de ‘ultieme vadertest’ (© AVRO) in de tweede aflevering wel fair verlopen? Zou er bijvoorbeeld een ervaren vader in de jury plaats nemen? Of: zou er een vader op de omgang met zijn eigen kinderen worden beoordeeld? Helaas: wederom werd een aanstaande vader ‘vrijwillig’ in het keurslijf van de kluns gehesen.

Share

Als je af mag gaan op de klaagzang die soms op ons forum wordt aangeheven, tobben aanstaande vaders heel wat af tussen de lakens. Met name in de laatste maanden kan de erotische temperatuur van zwangere vrouwen dalen naar ijzingwekkende laagterecords. In Afghanistan zijn de heren niet van plan op een houtje te blijven bijten. …

Share

Waterpistool, kinderspeelgoed? Niet per se! Street Wars, een slim waterspel voor deelnemers vanaf achttien jaar, gaat nu ook in Londen van start. De Britse bobby´s zijn bang voor paniek op straat.

Share

"Papa, ik heb post voor je." Rosa vist een brief uit haar schooltas. In de rechterbovenhoek staat in handschrift staat mijn naam geschreven. De aanhef van de brief luidt – in kapitaal: ‘BESTE KLASSENMOEDERS – OVERBLIJFKRACHTEN – LEESMOEDERS EN ANDERE HULPMOEDERS’, en vervolgt met: ‘Hierbij nodigen wij je uit voor een gezellige koffieochtend ter afsluiting van dit schooljaar en om je te bedanken voor je inzet (…)’ Nu pas snap ik waar het over gaat. Inderdaad, ik heb me dit schooljaar ingezet door af en toe computerles te geven aan groepjes kinderen. En met deze ‘gezellige koffieochtend’ word ik, samen met de andere hulpmoeders, bedankt voor mijn diensten!

Share

Dat slow parenting de nieuwe trend is onder ouders hoef je rapper Snoop Dogg niet uit te leggen. Man, hij bracht het al in de praktijk nog voor het woord was uitgevonden! Snoop Dogg heeft sinds twee jaar zijn eigen reality tv-show, Snoop Dogg Father Hood, waarin hij demonstreert hoe je het vaderschap ook kunt …

Share

Voor zover bekend, prijkt dit beroep nog niet in Elseviers Beroepenalmanak noch in de Van Dale. Maar, dat is slechts een kwestie van tijd. Als het aan de Stichting Nationale Proeftuin ligt, beschikt elke gemeente binnenkort over een zaadcoördinator – getuige advertenties die vandaag in de kranten verschenen. Als vader heb je dan natuurlijk een streepje voor. Check this out.

Share