De Voorbeeldman (1)


Een paar dagen geleden is mijn leven op slag veranderd. Het begon met een telefoontje van mijn vriend Henk Noort. Nadat we de gebruikelijke (‘Hey Henk, met Henk!’) begroeting hadden uitgewisseld, vroeg hij of ik de veiligheidsgordels van mijn bureaustoel even wilde vastsjorren. ‘Opzij heeft je namelijk op het schild gehesen. Het feministisch maandblad heeft jou tot Voorbeeldman benoemd!’ En inderdaad: een blik op de site van Opzij wees uit dat ik – samen met een paar andere helden – deze titel kreeg opgespeld. Omdat ik als oprichter van IkVader.nl en schrijver van vaderschapsboeken aan de emancipatie van de man zou hebben bijgedragen. Ik maak me niet al teveel illusies over het netto effect van mijn schrijfsels maar, toch aardig van de dames. Maar, eerlijk gezegd, doe ik  sindsdien mijn stinkende best om van dit etiket af te komen.

Misbruik
Mijn vriendin maakt namelijk gruwelijk misbruik van dit predikaat. ‘Voorbeeldman, wil jij de kinderen ophalen, ik moet overwerken. Voorbeeldman, wil jij koken, ik heb geen zin. Voorbeeldman, wil jij me vanavond masseren, ik heb last van mijn nek.’ En zo gaat het maar door. Zelfs de buurvrouw is aangestoken door dit virus. Eergisteren was ik op zoek naar haar man om hem te vragen hoe je een boorkop moest los draaien. Tot mijn verbazing pakte de buurvrouw de boormachine uit mijn hand en schroefde in een handomdraai de kop los. Met een triomfantelijk ‘Ziezo!’ gaf ze het apparaat aan me terug. ‘Ik zal maar niet naar Opzij schrijven dat de Voorbeeldman niet weet hoe hij een boorkop moest los draaien,’ glimlachte ze vilein.

Apenrots
Zelfs mijn moeder laat zich niet onbetuigd. Ze belde me zojuist op met de vraag of ik als voorbeeldman even wilde komen om haar computer op te schonen? Op mijn werk is het niet anders. De dames hebben de grootste lol omdat ze denken dat ik nu met koffie blijf lopen. De heren vragen me niet meer voor de borrel omdat ze denken dat ik om half vijf toch naar de naschoolse opvang moet. Als voorbeeldman tel je niet mee op de apenrots. Vandaag ga ik het over een andere boeg gooien. Ik heb een arsenaal domme blondjes-grappen uit het hoofd geleerd, laat de kinderen straks stikken in de opvang en kom pas om drie uur ’s nachts straalbezopen thuis. Voorbeeldman? Ik kan het woord niet meer horen!

Vorige Opzij nomineert IkVader
Volgende Gescheiden? Doe mee aan dit onderzoek!

Ook interessant

Deze zomer lanceert IkVader een origineel cadeau voor vaders: vijf humoristische plaktatoeages. Body-art voor brede schouders! Deze unieke ‘temporary tattoos’ van IkVader komen in vijf varianten, waaronder de brullende leeuw, het embleem van SUPERDAD en een doornige roos met de tekst ‘I love my baby’. Klik hier om de tattoos op groot formaat te bekijken. De tatoeages zijn ontworpen voor mannen die met hun vaderschap én hun biceps willen pronken. Ze zijn absoluut veilig. En wie wil dat niet? Een zakje met vijf stuks kost € 4,95. Je kunt ze hier bestellen. 

Share

Zes op de tien ouders bereiden zich niet goed voor op de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding. Een kwart van de ouders vindt de kosten hoger dan ze van tevoren dachten. Meer dan de helft van de ouders gaat minder werken en heeft daarom minder geld te besteden. Tegelijkertijd geven ouders meer uit, bijvoorbeeld aan kinderopvang, …

Share

Ze draagt een kroon van oranje papier die op haar oren steunt. In haar hand een plastic zak met drie tekeningen en een cadeau, een appel van klei.
"Voor Moedersdag!" roept ze erbij, drukt me de spullen in de hand en klautert op het fietsstoeltje.
"Heb je iets voor mamma gemaakt?"
Haar gezicht glimt van trots.
"Jahaa!"
"Goed zeg! Dat moeten we gaan verstoppen dan."
"Waarom?"
"’Het is eerst Koninginnedag, dan pas Moederdag."
Thuis zoeken naar een geschikte plek. Ze kan zich niet voorstellen dat er een plek is waar mamma niet komt.
"Ik heb een idee," zeg ik. Op mijn werkkamer laat ik haar achter een kastdeurtje de tekeningen en de appel verbergen. Gierend van de lach sluit ze de deur. Als ze nu maar haar mond kan houden…

Share

De ‘ultieme vadertest’, zo noemt de AVRO haar programma ‘Help, ik word vader’. Hoe deze ‘test’ in elkaar wordt gestoken, onthult Mark Dop uit Hoorn in een interview dat op 3 augustus in het Noordhollands Dagblad verscheen.

Share

Nederlandse vaders willen wél meer tijd aan de zorg voor hun kinderen besteden, maar ze willen géén werkdag opofferen aan een vaste papadag. Dit blijkt uit onderzoek van IkVader.nl en de Negenmaandenbeurs dat vandaag wordt gepresenteerd. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Ze zijn mild voor ons, die 192 vrouwelijke kunstenaars die op de Biënnale van Venetië mochten losgaan op het thema ‘man’. Het had zoveel erger kunnen zijn maar inderdaad, misschien moet je een man zijn om meedogenloos wraak te kunnen nemen voor eeuwen vol racisme, vrouwenonderdrukking, milieuverwoesting, kolonialisme en andere vergrijpen. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share