penelope leach

Er gaat niets boven moeders rokken!

penelope leachStel je bent werkgever en je wilt nou weleens weten wie het best voor je werkt. Je vaste medewerker, een uitzendkracht die bij jou op de zaak werkt of toch die maffe freelancer die buiten kantoor zijn/haar werk doet? Je besluit tot een onderzoek waarbij je alleen aan je medewerkers de vraag voorlegt wie hun werk het best verricht. Rara, wat is de uitkomst? Je medewerkers bezweren je dat ze het onderzoek heel serieus hebben genomen. Nee, die uitzendkrachten van tegenwoordig zijn zo gek nog niet. En die freelancer van laatst? Ook behoorlijk goed! Maar, als het om de details gaat, om de continuïteit van de onderneming, ja, dan kan er maar één de beste zijn: je eigen medewerker. Vindt… je eigen medewerker.

‘Door moeder verzorgde baby beter af’
Zo ongeveer, maar dan over het onderwerp ‘wie zorgt er het best voor de kinderen’, verliep het onderzoek dat begin deze week voor opvallende krantenkoppen zorgde. ‘Door moeder verzorgde baby beter af,’ kopte De Telegraaf bijvoorbeeld. Onder leiding van Penelope Leach, die op de Britse eilanden toch voor een autoriteit doorgaat, hadden ‘deskundigen’ 1200 moeders ondervraagd. Het eerste gesprek vond plaats toen hun kind drie maanden oud was, volgende gesprekken toen de kinderen tien, achttien, 36 en 51 maanden oud waren. En wat vonden de dames? Er gaat niets boven moeders rokken! In Penelope Leach-taal: ‘Het kind gedijt het beste als de moeder zich volledig over hen ontfermt.’ Niet heel verwonderlijk: de helft van de ondervraagde moeders zorgde fulltime voor hun kids.

Come on, Tony!
Al in 1995 gelastte Bill Clinton dat er geen dollarcent meer mocht worden besteed aan onderzoek naar de kwaliteit van ouderschap en kinderopvang als vaders niet gelijkwaardig in het onderzoek werden betrokken. Tony Blair is kennelijk nog niet zover.