Gezocht: aanstaande ouders voor onderzoek naar verlegenheid bij kinderen


verlegenheid bij kinderenBen je geïnteresseerd in de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen? Dan is dit onderzoek misschien iets voor je. De afdeling Pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam is op zoek naar aanstaande ouders van hun eerste kind, die willen bijdragen aan het vergroten van de kennis op het gebied van de ontwikkeling van verlegenheid.

Verlegenheid en zelfvertrouwen
Iedereen voelt zich wel eens gespannen of verlegen in sociale situaties, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over wat anderen van je vinden. Zulke verlegenheid is gezond omdat die ons helpt in onze sociale ontwikkeling. Wanneer de sociale spanning of verlegenheid echter heel intens is, in veel verschillende sociale situaties voorkomt, en lang voortduurt, kan dit heel hinderlijk zijn voor je dagelijkse leven.

verlegenkind2Vragenlijst
Met dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam willen wij meer te weten komen over hoe verlegenheid en zelfvertrouwen zich bij jonge kinderen ontwikkelen. We vragen allereerst aan aanstaande ouders een korte vragenlijst in te vullen waardoor wij meer informatie krijgen over het vóórkomen van verlegenheid in Nederland. De uitslag van de vragenlijst kan, of omdat u verlegen bent of omdat u veel zelfvertrouwen heeft, aanleiding geven om u en uw partner uit te nodigen voor het vervolgonderzoek De Sociale Ontwikkeling van Baby tot Kleuter. Deelname aan het vragenlijstonderzoek verlegenheid en zelfvertrouwen schept dus geen enkele verplichting voor verdere deelname.

Vervolgonderzoek
In het vervolgonderzoek gaan wij u en uw kind volgen van baby tot kleuter. Met de resultaten van dit onderzoek zal meer bekend worden over hoe verlegenheid en zelfvertrouwen zich ontwikkelen en kunnen kinderen met ernstige verlegenheid in de toekomst mogelijk beter geholpen worden. Voor het onderzoek Sociale baby’s is een geheel nieuw onderzoekscentrum gebouwd, waarvan u alvast een indruk kunt krijgen via onze website www.sociale-ontwikkeling.nl. Over het vervolgonderzoek wordt u uiteraard eerst uitvoerig geïnformeerd voordat u hoeft te beslissen of u daaraan ook mee wilt doen.

Deelname
U kunt meedoen aan het onderzoek verlegenheid en zelfvertrouwen als u (of uw partner) in verwachting bent (is) van uw eerste kind, u allebei wilt meedoen, en u allebei goed Nederlands spreekt en schrijft. Onder de deelnemers aan het vragenlijstenonderzoek worden kadobonnen van Prénatal (t.w.v. €25,-) verloot. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Sarah de Schutter: 020 525 7010, info@sociale-ontwikkeling.nl of via sociale-ontwikkeling.nl.

Vorige Hebben mannen een biologische klok?
Volgende Man 2.0: de evolutie van de Nederlandse man

Ook interessant

Van bemande reizen naar Mars of andere spectaculaire aanleidingen, is voorlopig geen sprake maar toch is het altijd interessant je kind een onderdompeling te gunnen in de wereld van de ruimtevaart. Tot en met januari 2014 kun je nog terecht bij de Jaarbeurs in Utrecht voor A Human Adventure – the exhibition, een tentoonstelling waar …

Share

Wat zijn de nieuwste feiten over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap? Af en toe een glaasje kan geen kwaad, dachten we tot voor kort. Maar de profeten van de Gezondheidsraad denken daar tegenwoordig heel anders over.

Share
logo brando beats

De meest kritische klant van een klussende vader is een puber. Waar je bij andere gezinsleden al gauw een duimpje scoort met die opgehangen lamp en dat strak gelegde laminaatvloertje, perst je puber er na al jouw arbeid op zijn best een flauw glimlachje uit. Tot ik custtomshapes ontdekte, posters in allerlei soorten en maten …

Share

De kritiek op advertentieuitingen waarin mannen als onbenullen figureren neemt toe. Zo verklaarde reclamebureau J. Walter Thompson een paar maanden geleden mannen niet langer af te schilderen  ‘als in testosteron gedrenkte idioten.’ Voorwaar, een hele vooruitgang. Maar, het Duitse thuiswinkelbedrijf Otto – ook in Nederland actief – heeft het toch nog altijd niet begrepen. In bovenstaand filmpje wordt …

Share

Een onbewoond eiland-ervaring is educatief natuurlijk hoogst verantwoord. Angst voor het onbekende overwinnen, vuurtje stoken en een kapmes hanteren zijn maar een paar van de essentiële survivalwijsheden die je kind zo kan opsteken. Het goede nieuws: je hoeft niet meer naar de Filippijnse of Polynesische archipel te vliegen om een onbewoond stuk land te vinden …

Share

logo trouwAan de vooravond van vaderdag bezocht Trouw-redacteur Peter Henk Steenhuis de ‘IkVader Workshop’. Maar na een dag weet hij nog steeds niet wat een vader is, of het beter is om drie dagen te werken, hoe laat de kinderen naar bed moeten, en al helemaal niet hoe hij een luier moet ombinden. Enfin. Maar wat hij wel weet: hij is niet de enige.

Share