verlegenheid bij kinderen

Gezocht: aanstaande ouders voor onderzoek naar verlegenheid bij kinderen

verlegenheid bij kinderenBen je geïnteresseerd in de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen? Dan is dit onderzoek misschien iets voor je. De afdeling Pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam is op zoek naar aanstaande ouders van hun eerste kind, die willen bijdragen aan het vergroten van de kennis op het gebied van de ontwikkeling van verlegenheid.

Verlegenheid en zelfvertrouwen
Iedereen voelt zich wel eens gespannen of verlegen in sociale situaties, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over wat anderen van je vinden. Zulke verlegenheid is gezond omdat die ons helpt in onze sociale ontwikkeling. Wanneer de sociale spanning of verlegenheid echter heel intens is, in veel verschillende sociale situaties voorkomt, en lang voortduurt, kan dit heel hinderlijk zijn voor je dagelijkse leven.

verlegenkind2Vragenlijst
Met dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam willen wij meer te weten komen over hoe verlegenheid en zelfvertrouwen zich bij jonge kinderen ontwikkelen. We vragen allereerst aan aanstaande ouders een korte vragenlijst in te vullen waardoor wij meer informatie krijgen over het vóórkomen van verlegenheid in Nederland. De uitslag van de vragenlijst kan, of omdat u verlegen bent of omdat u veel zelfvertrouwen heeft, aanleiding geven om u en uw partner uit te nodigen voor het vervolgonderzoek De Sociale Ontwikkeling van Baby tot Kleuter. Deelname aan het vragenlijstonderzoek verlegenheid en zelfvertrouwen schept dus geen enkele verplichting voor verdere deelname.

Vervolgonderzoek
In het vervolgonderzoek gaan wij u en uw kind volgen van baby tot kleuter. Met de resultaten van dit onderzoek zal meer bekend worden over hoe verlegenheid en zelfvertrouwen zich ontwikkelen en kunnen kinderen met ernstige verlegenheid in de toekomst mogelijk beter geholpen worden. Voor het onderzoek Sociale baby’s is een geheel nieuw onderzoekscentrum gebouwd, waarvan u alvast een indruk kunt krijgen via onze website www.sociale-ontwikkeling.nl. Over het vervolgonderzoek wordt u uiteraard eerst uitvoerig geïnformeerd voordat u hoeft te beslissen of u daaraan ook mee wilt doen.

Deelname
U kunt meedoen aan het onderzoek verlegenheid en zelfvertrouwen als u (of uw partner) in verwachting bent (is) van uw eerste kind, u allebei wilt meedoen, en u allebei goed Nederlands spreekt en schrijft. Onder de deelnemers aan het vragenlijstenonderzoek worden kadobonnen van Prénatal (t.w.v. €25,-) verloot. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Sarah de Schutter: 020 525 7010, info@sociale-ontwikkeling.nl of via sociale-ontwikkeling.nl.