Help stewardess, er zit een man naast me!


airline-sex-discriminationHet zal je maar gebeuren. Zit je lekker onderuitgezakt in een vliegtuig richting Auckland, stuurt de stewardess je ineens van je plek. Reden: je bent een man. En die mogen niet naast onbekende kinderen zitten. Tenminste, niet bij Air New Zealand en Qantas. Tijd voor een internationale boycot van deze maatschappijen?

Ultieme poging tot politiek correct gedrag 
En waarom mogen mannen niet meer naast voor hen vreemde kinderen zitten tijdens een vlucht? Let op, hier komt ie: uit vrees voor misbruik. Deze even bizarre als discriminerende maatregel is onlangs ingevoerd door Air New Zealand en Qantas uit Australië. Een woordvoerder van Qantas gaf aan dat verschillende klanten om deze regel hadden gevraagd. Sommige Nieuw Zeelandse oppositiepartijen vinden deze regel als een ultieme poging tot politiek correct gedrag.

Verbaasde vader
Een van de eerste slachtoffers van deze regel is Mark Worsley. Hij keek onlangs raar op toen hem werd gevraagd ergens anders te gaan zitten. De man uit Auckland moest voordat het vliegtuig vertrok van stoel wisselen met een vrouw die een paar rijen verderop zat. De stewardess vertelde hem doodleuk dat het niet toegestaan was om naast een kind zonder begeleiding te gaan zitten. Dit in tegenstelling tot vrouwen die kennelijk wel hun handen kunnen thuis houden. De man, zelf vader van een tweeling van twee jaar, voelde zich zwaar gediscrimineerd. Toen hij weer met beide benen op de grond stond, is hij zijn verhaal gaan vertellen bij de pers.

Misbruik door vrouwen
Nadat dit bericht in de pers kwam, begonnen meer mannen hierover te klagen. Na onderzoek bleek dat deze actie geen nieuwe regel is, maar een beleid dat al een paar jaar gevoerd wordt. De wijze heren en dames achter dit beleid hebben zich kennelijk nooit in de feiten verdiept. Uit allerlei onderzoek blijkt dat het niet vaders maar moeders zijn die zich het vaakst schuldig maken aan kindermisbruik, verwaarlozing en moord. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is een zeventig procent van de rechtszaken wegens kindermisbruiken de vrouw de dader, in geval van moord is 65 procent de daders vrouw. Vaders zouden wel wat beter aan hun pr moeten werken, om deze cijfers over het voetlicht te krijgen.

Vorige 4000 euro kinderbijslag?
Volgende De samenzwering die Sinterklaas heet

Ook interessant

Rotterdam is eruit. Een jaar lang is er in de havenstad druk gedebatteerd over opvoeding. Ouders, speeltuinbeheerders, voetbaltrainers, maatschappelijk werkers, leerkrachten, wijkagenten – van oktober 2007 tot juni 2008 namen ruim 2000 deelnemers deel aan 45 gesprekken in dertien deelgemeenten. Het doel – opvoednormen formuleren waar iedere Rotterdammer het mee eens is – is gehaald. …

Share

Wanneer je boeken schrijft over pubers kun je niet volstaan met een beetje de literatuur bijhouden. Je moet letterlijk voeling houden, jezelf letterlijk onderdompelen in de puberwereld. Vandaar dat ik deze Krokusvakantie in gezelschap van drie stuiterballen een reisje ondernam naar een bungalowpark in Noord-Limburg. Voorafgaand aan mijn vakantie wensten vrienden me ‘sterkte’ en ‘veel …

Share

Stel je bent werkgever en je wilt nou weleens weten wie het best voor je werkt. Je vaste medewerker, een uitzendkracht die bij jou op de zaak werkt of toch die maffe freelancer die buiten kantoor zijn/haar werk doet? Je besluit tot een onderzoek waarbij je alleen aan je medewerkers de vraag voorlegt wie hun werk het best verricht. Rara, wat is de uitkomst? Je medewerkers bezweren je dat ze het onderzoek heel serieus hebben genomen. Nee, die uitzendkrachten van tegenwoordig zijn zo gek nog niet. En die freelancer van laatst? Ook behoorlijk goed! Maar, als het om de details gaat, om de continuïteit van de onderneming, ja, dan kan er maar één de beste zijn: je eigen medewerker. Vindt… je eigen medewerker.

Share

Moedermelk bevat een stof die de overdracht van het AIDS-virus kan voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en het VU Medisch Centrum uit Amsterdam. Een kwart van de zuigelingen die borstvoeding krijgt van een seropositieve moeder raakt besmet met HIV. De onderzoekers concentreerden zich op de vraag waarom driekwart van de baby’s niet besmet raakt. Zo ontdekten dat het stofje Lewis X, dat van nature in moedermelk voorkomt, infectie kan voorkomen. Uiteraard wordt er verdere studies verricht naar manieren waarop deze stof kan worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe AIDS-medicijnen. Het onderzoek van de Amsterdammer is vandaag verschenen in The Journal of Clinical Investigation.

Share

In de recent verschenen roman ‘Wat wil de man nog meer’ verhaalt de Engelse auteur John O’Farrell over een dertiger die worstelt met zijn vaderlijke plichten. Herkenbaar vindt Henk Hanssen, de oprichter van de website Ikvader.nl. ‘Het kinderterrein is door vrouwen gekaapt. Vaders worden nog steeds in een figurantenrol gedwongen.’

Share


Nog een paar dagen en dan is het zover. Op 1 januari 2008 wordt de Wet op het kindgebonden budget ingevoerd. De huidige kinderkorting, een belastingkorting voor ouders, vervalt en daar komt de kindertoeslag voor in de plaats. De kindertoeslag is een tegemoetkoming die afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. De beruchte afdeling Toeslagen van de Belastingdienst, welbekend vanwege de enorme achterstanden rond de betaling van de toeslag voor kinderopvang, heeft de taak deze toeslagen maandelijks uit te betalen. In dit factsheet lees je er alles over.   

Share