'Ik hoop dat de kijkcijfers hierdoor omhoog gaan.'


help ik word vaderMeer dan 500 vaders en moeders ondertekenden de open brief die IkVader op begin augustus publiceerde in reactie op het programma Help, ik word vader waarin aanstaande vaders aan een doorgestoken kaart-test worden onderworpen. De redactie van IkVader werd bedolven onder de reacties. Ter afsluiting van de actie hebben we een overzicht gemaakt van de grappigste, woedendste én de meest onnozele reactie.

tooske ragasDe meest onnozele

‘Ik hoop dat de kijkcijfers hierdoor omhoog gaan.’

Tooske over de ‘erg leuke heisa’ rond haar programma tegenover persbureau Novem.

 

kluunDe grappigste

‘Dit lijkt wel een omgekeerd Dolle Minna-effect.’

Kluun in Nieuwe Revu

susan medeirosDe meest internationale

“If these sort of programmes are promoted, change will be very slow in coming.”

Susan Medeiros, International Training Centre for Women, Amsterdam, per e-mail aan IkVader.


De meest beledigende
“Beste Tooske ga iets anders presenteren, bijvoorbeeld. Help, ik ben verliefd op een getrouwde man.”
Harm Stulp, vader van Heike en Famke, Didam in reactie op open brief.

help ik word vaderDe meest onthullende
“Menigmaals moest een handeling overnieuw omdat het niet goed op de camera stond (het was toch reality-tv???) In het pretpark ging de gehele rustig lunchen. Met rustig bedoel ik een uur. En wij konden wachten voordat we verder konden. Die kleine moest allang naar bed, dat had ik als opdracht gekregen maar dat was blijkbaar niet nodig. Gevolg: ‘s avonds was ze niet te genieten wat weer voer was voor veel opwindende filmmomenten. (…) Mijn zus en vriendin hebben danig spijt van hun actie mij op te geven. Wat begon als een grap, werd aardig serieus. bovendien is er geen moment aan de kinderen gedacht, Zij waren marionetten, hulpmiddelen om de ‘show’ te maken.”
Mark Dop, als aanstaande vader deelnemer aan het programma, per e-mail aan IkVader.

De meest dankbare
“Wij steunen jullie actie ten zeerste en hebben onze schoondochter er gelukkig van weten te overtuigen dat wij niet mee wilden werken aan een programma waar onze zoon voor heel “chips-etend Nederland “te kakken werd gezet.”
Familie van Beckhoven per e-mail aan IkVader.

De creatiefste
“Geef Tooske 2 totaal vreemde kinderen in huis, en laat ons vaders eens commentaar geven? Kunnen wij ook eens lachen.”
Erik, vader van twee dochters, uit Nuenen, in reactie op open brief.

en

“Ik ben vrachtwagenchauffeur (en vader). Tooske mag best eens zonder ervaring in mijn vrachtwagen rijden. Geef ik mijn afzeikerige mening over haar eerste foutjes.”
Jan uit Rotterdam in reactie op open brief.

help ik word vaderDe meest leugenachtige
“Ik ga niet inhoudelijk in op alle mailtjes die de heer Hanssen heeft gestuurd.”
Rob Schwitters, AVRO-communicatie in Nieuwe Revu (nr 33, 10 augustus)

Reactie: Henk Hanssen: “Ik begrijp wel waarom de heer Schwitters niet inhoudelijk in wil gaan om ‘alle mailtjes’ die ik hem zou hebben gestuurd. Hij wekt de indruk dat ik hem als een doorgeslagen idioot ben gaan spammen, feit is dat hij niet één mailtje van mij heeft ontvangen.”

De meest boze
“Ik heb met verbijstering de actie op uw site gezien en ik vind het gewoon belachelijk. Als die vaders dat programa een belediging vinden, kijken ze maar niet. Waarom mag Tooske Breugem die ook een groot idool van mij is, dan wel beledigd worden?”
Sylvia Spoel, een beledigde Toosekfan, per e-mail aan IkVader.

en

“Ik heb op 03-08-2005 voor het eerst naar jullie programma gekeken en ik moet zeggen ik werd furieus! Hoe kun je verwachten van een persoon die nog nooit ouder is geweest dat hij/zij precies weet wat ze moeten doen?”
Richard van Vlaanderen, vader van Rhodry en Sherllina, Kruisland, in reactie op open brief.

help ik word vaderDe meest deskundige
“Wat ik verbijsterend vind, is dat de man in het programma in een keer de zorg krijgt over peuters en kleuters. Terwijl vaders in hun rol groeien.”
Elly Walgraven, redacteur maandblad Groter Groeien in Nieuwe Revu (nr 33, 10 augustus)

De meest filosofische
“Gegen die Dumheit kämpfen selbst die Götter vergebens.” (Goethe)
Gonda Haanstra per e-mail aan IkVader.

De slechtst geïnformeerde
“Deze man is een boegbeeld voor alleenstaande vaders.”
Tooske tegenover persbureau Novem.
Reactie Henk Hanssen: “Ze is hier toch echt in de war met clubs als Fathers for Justice. Ik woon al jaren gelukkig samen.”

De raakste
“Beter een lieve ‘stuntelende’ vader, dan een nare perfecte vader! Als via dit programma kinderen worden ‘gebruikt’ om vaders in een ‘slecht’ daglicht te zetten, dan ben ik blij dat de makers van dit programma niet mijn ouders zijn!”
Marlies, moeder van Anne (6) uit Den Bosch, in reactie op open brief.

De meest teleurgestelde
“Dit programma van Tooske heeft mij in de ziel geraakt. Wat ben ik toch een watje om me als een psuido-moeder te gedragen met mijn vrouw als de strenge werkgever. Ik denk dat ik hier maar eens mee ga stoppen, de relatie stoppen en mijn kinderen mee terugneem naar Marokko. In Marokko is er tenminste respect voor de man.”
Mahmout Zounachi, vader van Zinedine (7 maanden) uit Zundert, in reactie op open brief.

Vorige Bij het afscheid van Swiebertje
Volgende De Tao van K3

Ook interessant

‘Meneer de huisvrouw’, ‘Help, ik word vader’, ‘Ik wil je kind en verder niks’ en ‘Big Brother’. Vier totaal verschillende programma’s, maar volgens Henk Hanssen, hoofdredacteur van de website ikvader.nl, stuk voor stuk programma’s die het vaderschap ondermijnen: ,,Alle vier de series communiceren de devaluatie van de vader in de Nederlandse samenleving. De makers kan het geen zier schelen wat voor invloed hun programma heeft.”

Share

Nederlandse ouders krijgen minder kinderen dan ze zouden willen omdat ze zich zorgen maken over de kosten van de opvoeding – en over de toekomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

 

 

Share

Het zal je maar gebeuren: terwijl jij netjes met je kinderwagen plaatsneemt in een Amsterdamse tram komt er een conducteur op je aflopen. ‘Meneer, u moet de tram uit.’ Waarom? Je hebt een kinderwagen bij je! Deze situatie kan het gevolg zijn van een curieuze beleidswijziging bij het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB. Tot verbijstering van veel …

Share

Scribente Liesbeth Wytzes in het stralende 19e eeuwse mantelpakje dat ze altijd aantrekt als ze vaders gaat afzeiken. Het kind is geleend van de buurvrouwIeder mens heeft recht op zijn onnozelheid natuurlijk, maar who the f*ck is Liesbeth Wytzes om in Elsevier haar vaderhaat te ventileren? Afgelopen Vaderdag stofte GroenLinks een oud voorstel af om de Nederlandse vader te ‘bevrijden’ van zijn positie als Europees recordhouder ‘Meest Miezerige Kraamverlofregeling’.  Samen met FNV en CNV pleit GL voor verlenging van het (volledig doorbetaalde) kraamverlof van twee dagen naar twee weken. Maar, mevrouw Wytzes vindt dit ‘een onzinnig idee’. Sterker nog: ze laat weten dat de huidige twee verlofdagen moeten worden afgeschaft. Want, schrijft ze in een column waarin ze reageert op het GroenLinks-voorstel: ‘Waarom zou je die net bevallen moeder, die al genoeg aan haar hoofd heeft, ook nog eens opschepen met een man in huis? (…)Mannen willen daar zoals altijd natuurlijk weer met hun neus bovenop staan. Toch zouden ze juist nu moeten beseffen dat ze teveel zijn. Ten eerste tijdens de bevalling zelve. Was het niet veel beter om daar helemaal geen man bij in de buurt te hebben?’

Share

De papagaaienzwerm heeft een nieuwe melodie gevonden. Oftewel: in de kakafonie van tv-makers en journalisten, een gezelschap dat immers voor het gros uit elkaar nababbelende papagaaien bestaat, klinkt een nieuw geluid. Het refrein: ‘Vader wil niet zorgen voor zijn kinderen.’

Share

‘Goed’ voorbeeld doet ‘goed’ volgen – of is er wat anders aan de hand? Feit is onze kids steeds meer achterover slaan, zozeer zelfs dat ze nu hun eigen alcohol-polikiniek hebben verworven. De kinderalcoholpoli is een initiatief van Nico van der Lelij, als kinderarts verbonden aan de Reinier de Graaf Groep in Delft. Van der Lelij luidt al jarenlang steeds driftiger met de alarmbel omdat uit zijn onderzoek blijkt dat alcoholvergiftiging bij kinderen, vooral bij meisjes, steeds vaker voorkomt.

Share