AVRO zet klunzigheid vaders in scène


help ik word vader‘Wij vinden het jammer dat mensen al na de eerste uitzending een negatief oordeel vellen,’ liet een AVRO-woordvoerder weten toen een verslaggever van SBS Shownieuws hen woensdag 3 augustus belde voor commentaar op de IkVader-actie Stop Tooske’s MoederMaffia. Dát beloofde wat! Zou de ‘ultieme vadertest’ (© AVRO) in de tweede aflevering wel fair verlopen? Zou er bijvoorbeeld een ervaren vader in de jury plaats nemen? Of: zou er een vader op de omgang met zijn eigen kinderen worden beoordeeld? Helaas: wederom werd een aanstaande vader ‘vrijwillig’ in het keurslijf van de kluns gehesen.

Peuterneefje
Het slachtoffer heette ditmaal Sebastiaan. Niets vermoedend op een klus buiten de deur bezig, werd hij door zijn chef gebeld met het verzoek met spoed naar de zaak te komen. Aldaar stond Tooske hem op te wachten met de cameracrew én de vraag of Sebasitaan een weekend lang voor peuterneefje Bart en babynichtje Floor wilde zorgen. Onder luidruchtige collegiale aanmoedigingen ging Sebastiaan op weg naar zijn huis dat door de programmamakers in gereed was gebracht voor kinderbewoning.

tooske ragas actieKinderhekje
Of toch niet, er stond nog een ventilator in de kamer! En ja hoor… onder een crescendo aanzwellend muzakje, verdween er bijna een kindervinger tussen de klapwieken. Bastiaan moet duidelijk nog leren zijn grenzen stellen, sneerde Tooske. En – heel vreemd – de regie leek ook vergeten te zijn een kinderhekje voor de trap te plaatsen: dekselse Bartje wist zowaar de weg omhoog te vinden… Met een Hitchcockiaans kurkentrekkershot, dat de Britse meesterfilmer bewaarde voor zijn meest dramatische momenten, zoomde de camera in en uit op de heikele situatie waarin Bartje verkeerde. “Dit is niet verantwoord!” riep Tooske ferm. “We grijpen in!”

Driekoppige moederjury
Nadat het gevaar was geweken, legde ze aan de driekoppige moederjury de vraag voor hoe het toch mogelijk was dat Sebastiaan deze situatie had laten onstaan. “Je mot door schade en schande wijs worden,” luidde het jury commentaar. “Ruim twee uur te laat ligt Floor dan eindelijk in bed,” ging Tooske onverdroten voort. “En als Bart bijna omvalt van de slaap, toont Sebastiaan weer die indrukwekkende daadkracht.” De brave Bas vroeg het kind met zachte stem: “Zal ik een bedje voor je klaar maken?” “Nee joh!” riep Tooske. “Hij knikkebolt maar wat!”

Stop Tooske‘Wil je het echt weten?’
In één van de andere (schaarse) reacties die de AVRO zich op de ophef permitteerde, stelt de AVRO dat ‘Help, ik word vader’ ook ‘humoristische’ en ‘ontroerende’ momenten biedt – en daarmee heeft de omroep niets teveel gezegd. Leedvermaak, de goedkoopste soort humor, valt immers ook onder dit begrip. En ontroerend? Ook daarmee slaat de AVRO de spijker op zijn kop. Het meest ontroerend vond ik het moment waarop Sebastiaans moeder zoonlief opzocht met het voornemen een stevig woordje met hem te wisselen. Op de vraag hoe het ging, antwoordde Sebastiaan, inmiddels met een dodelijk vermoeid gezicht: “Wil je het echt weten?” Waarop hij zich bedacht (camera loopt!) en bromde ‘dat komt later wel.’ Later duurde niet lang: “De afgelopen twee weken heb ik één uur op de bank gezeten en nu krijg ik dít erbij!” klonk het nauwelijks verholen verwijt.

Toch houdt de AVRO vol dat de heren die aan het programma meewerken er ‘ook de humor van in konden zien.’ In de – gisteren aangepaste – omroeppagina waarop de opzet het programma wordt omschreven, worden ter illustratie drie deelnemers kort geciteerd:

Erik (33): ‘Kom alsjeblieft naar huis. Ik wil mijn vrijheid terug’.

Sander (27): ‘Het leukste moment van deze dagen is het moment waarop ik de kinderen kan uitzwaaien’. ‘Ik heb zeker heel veel geleerd dit weekeind. En ik ben beter voorbereid op de komst van mijn eigen kindje’.

Sebastiaan (24): ‘Ik heb wel respect gekregen voor al die ouders die in hun eentje een kind moeten opvoeden’.

En waarom zouden we aan deze citaten twijfelen? De namen van de deelnemers staan erbij en, natuurlijk zullen de deelnemers, sportieve gasten uiteindelijk, met enig plezier aan deze bizarre practical joke terugdenken.

Geregisseerde onbekwaamheid
Toch is er – en ongetwijfeld ook bij deze deelnemers – nog een ander verhaal te vertellen over de deelname aan het programma, het verhaal van de doorgestoken kaart. Zelfs een volledig gebrek aan ervaring in de omgang met kinderen kan niet verklaren dat volwassen mannen in een weekend zoveel domme fouten maken. Er is dan ook meer aan de hand. Het programma berust, tenminste ten dele, op geregisseerde dommigheid. Begin deze week publiceerde het Noordhollands Dagblad een interview met een aanstaande vader die aan het programma heeft deelgenomen. Hij geeft twee inzichtelijke voorbeeldenvan de wijze waarop de programmamakers met opzet zijn zorg frusteren zodat hij als een onbekwame vader overkomt. Het zou goed zijn als de AVRO nu zijn verantwoordelijkheid als publieke omroep neemt en klip en klaar uiteenzet hoe de beelden van deze ‘vadertest’ tot stand komen. Het vermoeden dat de klunzigheid van de vaders op belangrijke momenten in scène wordt gezet, dringt zich wel heel sterk op.

Vorige AVRO maakt halfslachtige excuses voor programma over vaders
Volgende Deelnemer onthult: 'De AVRO wilde een klunzende vader van mij maken'

Ook interessant

Geen tv, maar bijna realiteit. Wat jaren terug sciencefiction leek, kan in Engeland binnen twee jaar werkelijkheid zijn. Een immens computersysteem dat waakt over de opvoeding van álle (ruim 12 miljoen) Engelse kinderen.

Share

Loopt jouw kind altijd onderzoekend rond als een kleine Peter R. de Vries? Dan heeft spellenontwikkelaar Hexos voor jouw koter een ideaal verjaardagspartijtje bedacht: detectivje spelen! De kids moeten een misdaad oplossen op basis van een heus misdaaddossier van het Nationale Opsporingsinstituut. Gisteren werd Hexos, de maker van dit spannende detectivespel, opgenomen in de Top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland.

Share

Zo, het raadsel is eindelijk opgelost. Weken, wat zeg ik, maanden lang hebben we met z’n drieën trachten te achterhalen wat of wie IJsbrand toch zou bedoelen met zijn vragen over het paleidier. Het begon kort voor Sinterklaas vorig jaar. Nadat IJsbrand, drie jaar oud, zo ongeveer begreep wat de functie was van een verlanglijstje, …

Share

Van vermoeiende baby tot ongeïntresseerde echtgenoot: niets is taboe op de mateloos populaire ‘mommy blogs’. Vooral in de VS en Canada bloggen moeders zich helemaal suf. Zo zeer zelfs dat kiene marketeers de succesvolle moederblogs in het vizier hebben gekregen. Het gevolg: de ‘dotmoms’ worden overladen met gratis uitstapjes, producten en andere lekkernijen, in ‘ruil’ …

Share

 
Vergeet de boob-job. Harvard-professoren zijn er in geslaagd in de neus van vrouwen iets te versleutelen waardoor ingedutte dames veranderen in wellustige sexmonsters. Weliswaar is de truc vooralsnog alleen op muizen toegepast maar dat is een kwestie van tijd. Check dit filmpje: zien is geloven!

Share

Op zakenreis en toch even ‘live’ knuffelen met vrouw of kind? Of je nu in Barcelona, Sidney of Dubai zit – als je geliefden hun speciale Hug T-shirt dragen, voelen ze jouw aanrakingen, hartslag en zelfs je lichaamswarmte. Althans, dat belooft de uitvindster. Voor ‘draadloos knuffelen’ heb je het volgende nodig. Eén Hug T-shirt, twee mobiele telefoons (een voor de knuffelzender, een voor de knuffelontvanger) die beiden Java-enabled zijn en met Bluetooth uit de voeten kunnen. Verder moet op de telefoons de speciale ‘Hug Me’ software zijn geïnstalleerd.

Share