‘Vaders vertolken figurantenrol’


dad toysUit een recent onderzoek van de universiteit van Amsterdam blijkt dat kersverse vaders genegeerd worden, Voor Henk Hanssen, journalist en oprichter van IkVader.nl, is dit geen verassing. Vaders vertolken in Nederland vooral een figurantenrol, betoogt hij. ‘Als vader hang je er maar zo’n beetje bij.’

Vaders worden genegeerd
Kersverse vaders worden genegeerd of niet voor vol aangezien. Dat blijkt uit een recent onderzoek naar het imago van het vaderschap van de universiteit van Amsterdam. De Nederlander Henk Hanssen, journalist en vader van Rosa (2), begon anderhalf jaar geleden de website Ikvader.nl. Uit irritatie en verbazing, zegt hij. ‘De babywereld wordt gedomineerd door moeders. Als vader hang je er maar zo’n beetje bij.’

Vaderschap heeft te weinig status
Bij de bezoeken aan de verloskundige of het consultatiebureau worden mannen doorgaans genegeerd. Alles draait om de zwangere of pas bevallen vrouw. Mannen krijgen bijvoorbeeld amper oogcontact met de arts. Die zou het juist moeten waarderen dat je als man meekomt. ‘Maar het lijkt wel alsof het vaderschap geen enkele status heeft en je slechts een figurantenrol vertolkt. Er is bijvoorbeeld maar heel weinig informatie beschikbaar die specifiek gericht is op vaders. Het gros van de boeken over zwangerschap en geboorte is geschreven voor vrouwen.’

Secundaire beleving
‘En als er in de bestaande literatuur al een hoofdstuk voor vaders gereserveerd is, dan gaat het voornamelijk over zijn ondersteunende rol tijdens de bevalling en alles wat hij daarbij moet doen en laten. Over de emoties die ook bij hem meespelen, tussen het bestellen van de suikerbonen door, lees je nergens. Het lijkt wel alsof vader-worden een secundaire beleving is, terwijl het juist een van de indrukwekkendste gebeurtenissen in je leven is. Mijn eerste doel is dan ook om de informatie over zwangerschap, geboorten en opvoeding meer op de mannelijke beleving te richten.’ Begin volgend jaar komt het Ikvader-handboek uit.

Gepubliceerd in Het Belang van Limburg, 20 augustus 2002.

Vorige Welk imago heeft het vaderschap?
Volgende Stop de moedermafia

Ook interessant

Als je af mag gaan op de klaagzang die soms op ons forum wordt aangeheven, tobben aanstaande vaders heel wat af tussen de lakens. Met name in de laatste maanden kan de erotische temperatuur van zwangere vrouwen dalen naar ijzingwekkende laagterecords. In Afghanistan zijn de heren niet van plan op een houtje te blijven bijten. …

Share

Nadat HP/De Tijd (potentiële) vaders eerder uitmaakte voor slappe zakken en egoïsten die niet weten hoe snel ze een huilend kind in handen van hun vrouwen moeten duwen, ziet het opinieblad deze week eindelijk het licht. In een omslagartikel staat journaliste Alies Pegtel stil bij de opkomst van de Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) die vaders …

Share

De misvatting dat vaders niets te vertellen hebben als het om gezinsuitgaven gaat, lijkt eindelijk uit de wereld. Althans, in de VS. Voor het derde jaar op een rij kwamen deze week bloggers en bedrijven in New Orleans bij elkaar om gezamenlijk de commerciële mogelijkheden van de ‘doelgroep vaders’ te onderzoeken. Redacteuren van toonaangevende sites …

Share

In aanloop naar de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader samen Amsterdam RAI een onderzoek naar de manier waarop jij de zwangerschapsperiode van je vrouw hebt beleefd (of beleeft). De vragen hebben betrekking op onderwerpen als sex, de balans tussen werk en privé, je financiën en de manier waarop je je hebt voorbereid. Klik op deze link en doe …

Share

Journalist Bert Nijmeijer van Management Team volgde de IkVader Workshop en las het boek BabyManagement voor Mannen. Wat zijn zijn ervaringen?

Share

Je dochter naar een filmpje van Barbie’s Fairytopia laten kijken, is natuurlijk niet voldoende. Wil jij dat je kind Echte Manieren ontwikkelt, dan kun tegenwoordig het kindermeisje van Alexander en Máxima inschakelen. Deze Hansje Görtz start deze maand een eigen nanny-opleiding, beter gezegd een family care consultancy, die kindermeisjes klaarstoomt voor belhamels uit de betere kringen.

Share