Italiaanse vader Noa: 'Mijn vrouw liegt'


scheiding iconEen ambitieuze advocaat kan tegenwoordig een aardig centje bij verdienen met smaadzaken. Was het eerst Janneke Schoonhoven die in een boek haar wraaklust botviert op haar Syrische ex, de laatste dagen krijgt de Bunschotense Miranda van de Berg een mediapodium om haar Italiaanse ex, Francesco Sarri, met pek en veren te besproeien. Moeder Miranda  kan het namelijk niet verkroppen dat de rechter heeft besloten dat haar zesjarige dochter Noa aan vader Francesco is toegewezen. ‘Ze verspreidt leugens over me. Waarom? Wat schieten we daarmee op?’ zegt Sarri in een reactie.

Ontknoping
Dinsdagmiddag 6 maart komt het drama rond Noa tot een voorlopige ontknoping als moeder Miranda van den Berg de Molenstraat in Bunschoten in rijdt. Ze komt zojuist van een geheim onderduikadres af, ergens in Bunschoten. Daar houdt ze haar 6-jarige dochter verborgen voor ex-man Francesco Sarri. Plotseling vliegen er uit verschillende hoeken agenten in burger op haar af. Miranda wordt klem gezet. De agenten openen het portier en nemen dochter Noa mee. ‘Ze hebben haar van mij weggerukt. De agenten zeiden dat ik Noa op het bureau weer zou zien, maar haar angstige ogen achter dat autoraam zijn het laatste dat ik van haar heb gezien,’ aldus de aangeslagen moeder, later tegenover journalisten.

Juridische strijd
Het conflict tussen moeder Miranda en vader Francesco heeft een lange voorgeschiedenis. Vier jaar lang voeren beide ouders een juridische strijd. De inzet: het wettig gezag over dochter Noa. In 2005 wijst het Hof in Turijn het meisje aan de Italiaanse vader toe. Maar, met een vooruitziende blik, is moeder Miranda al in augustus 2004 met het kind naar Nederland vertrokken. Francesco geeft echter niet op. Via allerlei gerechterlijke procedures probeert hij zijn dochtertje weer terug naar Italië te krijgen. Uiteindelijk oordeelt het Gerechtshof in januari 2007 dat het kind aan de vader dient te worden teruggegeven. Een kleine twee maanden later komt Francesco naar Nederland om Noa op te halen.

Onderduikadres
In de platte polder kwam hij echter voor een onaangename verassing te staan: zijn dochter was nergens te bekennen omdat ze door moeder Miranda was meegevoerd naar een onderduikadres. Wakkere reporters van het Tros-programma Vermist wisten haar echter op te sporen. Voor de camera mocht Miranda karrevrachten vol modder gooien richting Turijn. Ze schilderde haar Italiaan af als een booswicht die haar had bedreigd, geïntimideerd en mishandeld. ‘Tja,’ verzucht Franscesco Sarri via de telefoon vanuit Italië. ‘Zowel een Italiaanse als een Nederlandse rechter hebben mijn dochtertje aan mij toegewezen en de Nederlandse politie heeft haar aan mij overgedragen. En dan ben ik een kidnapper? Waar is zij mee bezig? Ik leid hier een rustig leven met mijn dochter die zich heel gelukkig voelt. Waarom houdt zij niet op met het verspreiden van onwaarheden? Ik ga mijn Nederlandse advocaat opdracht geven uit te zoeken wat ik tegen die kwaadsprekerij kan ondernemen.’

 

Vorige De wraak van Janneke Schoonhoven
Volgende Nieuwe moedertrend: onderduiken met je kind

Ook interessant

In de wolken zijn – de boekjes vertellen dat elke vrouw dit gevoel ervaart als haar baby geboren wordt. In de praktijk is een bevalling voor veel vrouwen een ware beproeving. Een 25-jarige vrouw uit de Franse kolonie La Réunion wilde geen risico nemen op teleurstellingen: ze wilde die roze wolk als het ware kunnen aanraken en stapte dus hoogzwanger in een vliegtuig. Ze beviel inderdaad op tienduizend meter hoogte – op het toilet.

Share

Grijp die kans om te ervaren hoe een bevalling voelt – als je ‘bevalt’ van je eigen kinderkamer! Door het gespartel in haar buik ontwikkelt je vrouw een echte band met de baby. Het regelmatige getrappel en het uitdijen van haar buik maken haar voortdurend bewust van het scheppingsproces dat zich daar voltrekt. Zoiets kost …

Share

Een staaltje babymanagement van de bovenste plank. Vraag jij je ook af hoe je kind leert praten en vooral, wat al dat gebrabbel betekent? Professsor Deb Roy, verbonden aan het MIT-onderzoekscentrum in Boston, stelde zich dezelfde vraag toen hij vader werd. En hij nam geen halve maatregelen. Vlak voor de geboorte van zijn zoon, hing …

Share

De wijn was letterlijk niet te zuipen. Toen we naar de uitnodigend flonkende karaf rosé reikten, snelde een regie-assistente naar ons toe om het al geheven glas weer af te pakken. "Dit staat er voor de sier," siste ze. Maar verder was het toch heel gezellig in Studio Pallazzina te Hilversum waar ik gisteren bij Catherine Keyl te gast was. Samen met Roel van der Wekken, capo van Huismannen.nl en Frank Meijer, uitgever van het blad Papa, vormde ik het vadertrio dat met Wouter Bos mocht babbelen over de positie van de Nederlandse vader.

Share

gelukkige vader
Ben net terug uit Bar Harbor, een havenplaatsje aan de Amerikaanse westkust, alwaar ik bij de kapper verzeilde en in een oude Men’s Health een leuk stuk over vaderschap aantrof. Kapper Ray, een goedmoedige baas die een paar jaar geleden nog een toer door Europa maakte en vooral aan ‘the Red Light District’ hitsige herinneringen had overgehouden, gaf me het stuk (dus) mee. Het artikel, geschreven door ‘stay-at-home dad’ (huisman) Brian Fortner, vat het vaderschap samen in vijf klinkende vuistregels. Hier gaan we…

Share

logo trouwAan de vooravond van vaderdag bezocht Trouw-redacteur Peter Henk Steenhuis de ‘IkVader Workshop’. Maar na een dag weet hij nog steeds niet wat een vader is, of het beter is om drie dagen te werken, hoe laat de kinderen naar bed moeten, en al helemaal niet hoe hij een luier moet ombinden. Enfin. Maar wat hij wel weet: hij is niet de enige.

Share