Kinderen beoordelen beste jeugdboek


dag van de jonge juryLeg neer die game console of mobiele telefoon en lees! Juist ja. Maar wat dan? Op woensdag 16 april spreken kinderen zelf het verlossende woord over de boeken die zij het best vinden. Op deze ‘Dag van de Jonge Jury’, die plaats vindt in de Rotterdamse Doelen, wordt de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan de auteur wier of wiens boek dit jaar de meeste stemmen kreeg van leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. De dag wordt bezocht door zo’n 1.300 leerlingen en staat geheel in het teken van jeugdliteratuur.

Diverse locaties
De Dag van de Jonge Jury wordt gevierd in de Doelen, maar ook op diverse locaties in Nederland. Scholen en bibliotheken die niet in staat zijn om naar Rotterdam te komen, organiseren namelijk gelijktijdig hun eigen dag, inclusief workshops en opdrachten. Door middel van een livestream kunnen leerlingen de uitreiking van de Jonge Jury live volgen.

Dag van de Jonge Jury
Op de Dag van de Jonge Jury lezen schrijvers voor uit eigen werk en gaan in gesprek met leerlingen. Hiernaast zijn er workshops (waaronder een workshop schrijven van Victoria Farkas), verschillende activiteiten in de gangen en natuurlijk een spetterend podiumprogramma.

De volgende auteurs zijn aanwezig: Elle van den Boogaart, Marion van de Coolwijk, Bettie Elias, Ineke Kraijo, Martine Letterie, Rom Molemaker, Mirjam Mous, Marian de Smet, Annejoke Smids, Natasza Tardio, Buddy Tegenbosch, Marcel Vaarmeijer en Mel Wallis de Vries. Zij geven interviews, signeren hun boeken en lopen rond, zodat leerlingen makkelijk met hun favoriete schrijver in contact kunnen komen.

De dag wordt geopend door de Rotterdamse breakdancegroep Groovekings (bekend van o.a. de Dinoshow) en afgesloten door de popgroep Adlicious (2e prijs Holland’s Got Talent 2012).

De presentatie is o.a. in handen van Marius en Jasper Gottlieb (bekend van SpangaS en Verliefd op Ibiza). Kaarten kosten € 14,75 en zijn te bestellen via de website van de Jonge Jury.

Livestream
De uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury is overal in Nederland te volgen via een livestream. Zo kunnen scholen voor wie het logistiek niet mogelijk is om met hun leerlingen naar Rotterdam te komen, de slotdag op school beleven. Scholen kunnen door middel van een draaiboek zelf een programma aanbieden op de Dag van de Jonge Jury. Voor scholen en bibliotheken die de livestream voor meer dan 100 leerlingen beschikbaar stellen, is dezelfde dag een auteur aanwezig.

Over de Jonge Jury
Tienduizenden scholieren tussen 12 en 15 jaar lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint.

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.

Vorige Goed voornemen: volg de ultieme mannencursus
Volgende 'Vrouwen voor mannen verklaard' vandaag in de boekhandel

Ook interessant

Wordt ‘Volgens mama’ een waardige opvolger van ‘Help, ik word vader’? Stapt presentatrice Nada van Nie in de pumps van Tooske? Het format van dit nieuwe programma, dat op zondag 30 oktober bij SBS 6 op tv debuteert, lijkt in elk geval sterk op het omstreden AVRO-programma. Ook nu worden kinderen uitgeleend voor een opvoedexperiment, dit keer aan een stel dat nog geen kids heeft maar wel graag een gezin wil stichten. Vier dagen lang mogen de would-be ouders voor het oog van de camera bewijzen dat ze als geen ander kinderen kunnen opvoeden. De echte ouders, die familie of vrienden zijn van het stel, beoordelen hun vorderingen en voorzien de beelden van commentaar.

Share

Kinderterreur! Jan Salie-geest! Watjes gedoe! Bloggers en krantencommentatoren komen woorden tekort om hun oordeel uit te spreken over de reden die Camiel Eurlings en Wouter Bos aangaven voor hun vertrek uit de politiek. Gezinnetje stichten? Meer tijd voor je vaderschap? Waar zijn de tijden van de mannen van stavast gebleven die in crisisjaren rustig aan …

Share

Ze dragen sexy truitjes, korte rokjes en gaan ‘s avonds uit naar de wildste nachtclubs; de nieuwe Bratz Dolls speelgoedpoppen zijn echte bad chicks. En dat oogst bewondering bij veel jonge meiden, die hun oubollige, roze barbie inwisselen voor een ondeugende Bratz. Moeten vaders hier eigenlijk blij mee zijn? Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

We stoppen er oceanen van tijd, bakken met geld en minstens evenveel aandacht in. Maar loont die investering eigenlijk wel? Maken kinderen mannen gelukkig? Wie een paar weken geleden de krant opensloeg, las een klip en klaar antwoord op deze oervraag.  ‘Vaders zijn minder gelukkig dan mannen zonder kinderen,’ kopte Nu.nl bijvoorbeeld. Huh? Kun je …

Share

Volgens kristallenbolkijkers wordt het dè gezinstrend van 2007: gebarentaal praten met je baby. Huh? Ja, je leest het goed, sommige ouders communiceren in gebarentaal met hun baby nog voordat hij kan praten! De hype is over komen waaien uit Amerika waar babygebarentaal een succes begint te worden. Maakt het ‘kiekeboe’ en ‘kiele-kiele’ straks plaats voor druk gebarende ouders? ‘Een baby heeft zoveel meer vertellen.’

Share

Hij lijkt zo integer, zo betrouwbaar, zo betrokken – en misschien ís hij dat ook wel. Des te merkwaardiger dat Rondom Tien-presentator Cees Grimbergen afgelopen donderdag zo onderuit gleed en De Man van onderuit de zak gaf. Wat gebeurde er? De stelling van het debat was: ‘Nederlandse vrouwen werken te weinig.’ Zoals bekend kiezen de dames er hier ten lande massaal voor om of te stoppen met werken zodra er kinderen komen of in deeltijd te gaan werken. In vergelijking met andere Europese landen is de arbeidsdeelname van ‘onze vrouwen’ buitengewoon laag. Waarom? ‘Daar gaan we vanavond over praten,’ leidde Cees de discussie in. ‘Met alleen vrouwen.’ Afijn, een boeiende discussie ontspon zich. Aan het slot van de uitzending vatte Cees de hoofdpunten nog eens samen en zei, half verontschuldigend: ‘We konden geen mannen vinden die wilden mee debatteren over dit onderwerp.’ En vervolgens citeerde hij uit het Trouw-onderzoek van een paar weken terug waaruit bleek dat mannen minder tijd aan hun kinderen zijn gaan besteden. De subtext van Cees’ opmerking was duidelijk: het interesseert mannen allemaal geen moer, ze zitten liever thuis naar Mart Smeets te kijken dan dat ze hier komen meelullen. Goedkoop hoor, Cees. Hoeveel mannen heeft je redactie werkelijk gebeld?

Share