Mijmeringen bij afwezigheid van vaderverlof


vaderverlofIk zit aan een flesje wijn, een mooie Bordeaux. Ontvangen van de aardige heren van Radio Nederland Wereldomroep alwaar ik een paar dagen terug in de uitzending mocht opdraven. Onderwerp: bevallingsverlof voor vaders. Vorige week bleek de Tweede Kamer in meerderheid (VVD, D’66 en PvdA) vóór het idee om, wanneer een vrouw na een bevalling niet alle verlofdagen opneemt, de resterende dagen naar de jonge vader over te hevelen. Wat vind u daarvan?  Nou, begon ik, het idee erachter vind ik uit-sté-kend! De vader na de geboorte méér verlofdagen geven dan de miezerige twee dagen kraamverlof die ons mannen op dit moment wordt toegemeten? Per-féct!

Wonder in de wieg
Krijgen we eindelijk de gelegenheid eens goed naar dat wonder in de wieg te kijken, zónder dat de kraamvisite nog door het huis loopt, de vaat wacht en de geboortekaartjes nog op de post moeten. Helemaal puik dus dat minister De Geus het een ‘sympathiek idee’ noemde en dat hij plechtig beloofde de mogelijkheden te gaan onderzoeken.

Popelen
Alleen, ik vermoed dat zijn onderzoek zal leiden tot een andere uitkomst. Want, de meeste vrouwen zullen de tien weken verlof, waar zij nu na de bevalling recht op hebben, zeer op prijs stellen, c.q. nodig hebben. Dus, de meeste vrouwen staan niet te popelen om een paar weken na de geboorte weer aan het werk te gaan, meneer Hanssen? Nee, de meeste vrouwen popelen sowieso niet. Eenderde stopt na de geboorte in zijn geheel met werken na de geboorte, eenzelfde aantal gaat part time werken. In Scandinavië hebben ze trouwens al heel wat ervaring opgedaan met vaderverlof, juist vanuit het idee om vrouwen beter in staat te stellen te gaan werken en tegelijkertijd mannen meer bij hun kinderen te betrekken. De Noren kennen ‘s werelds meest uitgebreide vaderverlof. Daar krijgt een jonge vader een ‘quotum’ van vier weken toegewezen, op te nemen vanaf zes weken na de bevalling. Het verlof moet gedurende het eerste jaar na de geboorte worden gebruikt en, het is niet overdraagbaar. Maakt hij er geen gebruik van, dan gaat het verlof verloren. Maar, tachtig procent van de heren gaat graag met verlof. De Noorse overheid stelt als voorwaarde voor het vaderlof dat de vrouw voor de bevalling een betaalde baan had van minimaal 2,5 dag per week. Voer voor polderdiscussie.

Ziek
In Zweden zijn er voor vaders ook royale verlofrechten maar, het grote verschil is dat deze rechten wél overdraagbaar zijn. Gevolg: het leeuwendeel van het vaderverlof wordt gebruikt om het moederverlof te verlengen. Aan de telefoon hebben we ook een mevrouw van vakcentrale FNV, Linda Rigters, adviseur Kinderopvang bij de vakcentrale. Wat vindt u van het voorstel van de Tweede Kamer? Waardeloos, ondoordacht… Linda kwam woorden te kort. Ja, ze vond het ook prima als vaders meer verlof zouden krijgen. Maar, waarom moest dat over de ruggen van vrouwen gaan? Eén op de vier vrouwen meldde zich nu al ziek zodra het bevallingsverlof van tien weken voorbij was, zo had ze uitgerekend. Afijn, er moeten nog heel wat glazen wijn worden geleegd voordat we hier uit zijn.

Vorige Voornamen kinderen onthullen levensstijl gezin
Volgende 'Papa wil niet langer zorgen.' Ach gut.

Ook interessant

Nooit meer met je arm naar achteren hoeven zwaaien? In één keer het gejengel voorgoed de baas? We geven geen garantie, maar één ding is zeker: van deze speciaal voor kinderen gecomponeerde muziek zullen ze lang genieten. Horen? In samenwerking met Rattle Records hebben we een mooie aanbieding voor je. Facebook Twitter LinkedIn Print Email …

Share

De Opel Astra, wie is er niet groot mee geworden? We hebben wat kilometers afgelegd in (toen nog ) Kadetts en Astra’s van onze ouders! Maar nu zijn we zelf papa, en willen we dan nog steeds in die o zo burgerlijke Astra rijden? IkVader test om dat uit te vinden deze maand de nieuwe …

Share

Goed plan, van D66. Nu hebben ongetrouwde vaders die hun kind niet hebben erkend na een scheiding evenveel te vertellen als een zwarte onder het voormalige apartheidsregime van Zuid-Afrika. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp wil dat het makkelijker wordt voor ongetrouwde vaders om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Facebook Twitter LinkedIn Print Email …

Share

Babymanagement, het praktische vaderhandboek geschreven door IkVader-oprichter Henk Hanssen, gaat de grens over. En hoe! De vertaalrechten van het boek zijn onlangs verkocht aan uitgevers in Engeland, Duitsland, China en Taiwan. Van dit populaire handboek voor vaders, geschreven door Henk Hanssen, zijn in Nederland al 35.000 exemplaren verkocht. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De Belg Bart Philtjens wil van deze Vaderdag iets bijzonders maken. En dan hebben we het niet over een extra dure stropdas of een paar nieuwe sokken. Nee, Bart Philtjens wil zijn kind terug. Twee jaar geleden wees de rechter zijn dochter, beter bekend als ‘Baby Donna’, toe aan een Nederlands echtpaar – dat het kind via internet (!) had gekocht van de draagmoeder die Bart en zijn vrouw hadden ingeschakeld. Met een DNA-test toonde vader Philtjens vorige maand aan dat Baby Donna van hém was, maar daar had de Nederlandse rechter geen boodschap aan: de pleegouders hadden nu al een ‘band’ opgebouwd met Baby Donna. Nu eist de Belg bij de rechtbank van Utrecht een omgangsregeling voor zijn kind.

Share

Ook de internettop in Tunis is deze week in de gulle greep van de Goedheiligman. Internetgoeroe Nicholas Negroponte, media tech prof bij het Amerikaanse MIT Media Lab, kwam met een briljant, concreet idee op de proppen: een goedkope, rugged laptop voor elk kind in de Derde Wereld.

Share