Mijmeringen bij afwezigheid van vaderverlof


vaderverlofIk zit aan een flesje wijn, een mooie Bordeaux. Ontvangen van de aardige heren van Radio Nederland Wereldomroep alwaar ik een paar dagen terug in de uitzending mocht opdraven. Onderwerp: bevallingsverlof voor vaders. Vorige week bleek de Tweede Kamer in meerderheid (VVD, D’66 en PvdA) vóór het idee om, wanneer een vrouw na een bevalling niet alle verlofdagen opneemt, de resterende dagen naar de jonge vader over te hevelen. Wat vind u daarvan?  Nou, begon ik, het idee erachter vind ik uit-sté-kend! De vader na de geboorte méér verlofdagen geven dan de miezerige twee dagen kraamverlof die ons mannen op dit moment wordt toegemeten? Per-féct!

Wonder in de wieg
Krijgen we eindelijk de gelegenheid eens goed naar dat wonder in de wieg te kijken, zónder dat de kraamvisite nog door het huis loopt, de vaat wacht en de geboortekaartjes nog op de post moeten. Helemaal puik dus dat minister De Geus het een ‘sympathiek idee’ noemde en dat hij plechtig beloofde de mogelijkheden te gaan onderzoeken.

Popelen
Alleen, ik vermoed dat zijn onderzoek zal leiden tot een andere uitkomst. Want, de meeste vrouwen zullen de tien weken verlof, waar zij nu na de bevalling recht op hebben, zeer op prijs stellen, c.q. nodig hebben. Dus, de meeste vrouwen staan niet te popelen om een paar weken na de geboorte weer aan het werk te gaan, meneer Hanssen? Nee, de meeste vrouwen popelen sowieso niet. Eenderde stopt na de geboorte in zijn geheel met werken na de geboorte, eenzelfde aantal gaat part time werken. In Scandinavië hebben ze trouwens al heel wat ervaring opgedaan met vaderverlof, juist vanuit het idee om vrouwen beter in staat te stellen te gaan werken en tegelijkertijd mannen meer bij hun kinderen te betrekken. De Noren kennen ‘s werelds meest uitgebreide vaderverlof. Daar krijgt een jonge vader een ‘quotum’ van vier weken toegewezen, op te nemen vanaf zes weken na de bevalling. Het verlof moet gedurende het eerste jaar na de geboorte worden gebruikt en, het is niet overdraagbaar. Maakt hij er geen gebruik van, dan gaat het verlof verloren. Maar, tachtig procent van de heren gaat graag met verlof. De Noorse overheid stelt als voorwaarde voor het vaderlof dat de vrouw voor de bevalling een betaalde baan had van minimaal 2,5 dag per week. Voer voor polderdiscussie.

Ziek
In Zweden zijn er voor vaders ook royale verlofrechten maar, het grote verschil is dat deze rechten wél overdraagbaar zijn. Gevolg: het leeuwendeel van het vaderverlof wordt gebruikt om het moederverlof te verlengen. Aan de telefoon hebben we ook een mevrouw van vakcentrale FNV, Linda Rigters, adviseur Kinderopvang bij de vakcentrale. Wat vindt u van het voorstel van de Tweede Kamer? Waardeloos, ondoordacht… Linda kwam woorden te kort. Ja, ze vond het ook prima als vaders meer verlof zouden krijgen. Maar, waarom moest dat over de ruggen van vrouwen gaan? Eén op de vier vrouwen meldde zich nu al ziek zodra het bevallingsverlof van tien weken voorbij was, zo had ze uitgerekend. Afijn, er moeten nog heel wat glazen wijn worden geleegd voordat we hier uit zijn.

Vorige Voornamen kinderen onthullen levensstijl gezin
Volgende 'Papa wil niet langer zorgen.' Ach gut.

Ook interessant

Even genoeg van alles? Zin om helemaal opnieuw te beginnen en ergens op een Polynesisch eiland je eigen stam op te richten? Dat kan! De Britse ondernemers Ben Keene en Mark James zoeken avonturiers die op een onbewoond eiland hun eigen leefgemeenschap willen beginnen. Ja, de kinderen mogen mee. Snel reageren is wel gewenst. Er zijn nog zo’n 4000 plaatsen te vergeven.

Share

Weinig huishoudelijke klusjes brengen zoveel testosteron in de vaderlijke aderen als het blad blazen. Zodra de vaten bokbier weer aan de tap worden geslagen, mag hij weer uit de schuur. En onder het voorwendsel dat je de tuin gaat aanharken, scheur je door de tuin met het gevoel alsof er een Yamaha WR 450 F 2-trac 2005 onder je gat zit. Onze verbijstering was dan ook mega toen we vernamen dat ene David Mol, een Groen Links-raadslid te Amersfoort, de bladblazer wil verbieden. Er wordt geklaagd over geluidsoverlast, stelt hij op zijn site. Tja.

Share

‘Meneer de huisvrouw’, ‘Help, ik word vader’, ‘Ik wil je kind en verder niks’ en ‘Big Brother’. Vier totaal verschillende programma’s, maar volgens Henk Hanssen, hoofdredacteur van de website ikvader.nl, stuk voor stuk programma’s die het vaderschap ondermijnen: ,,Alle vier de series communiceren de devaluatie van de vader in de Nederlandse samenleving. De makers kan het geen zier schelen wat voor invloed hun programma heeft.”

Share

 ‘Basisscholen maken kinderen dyslectisch.’ Met deze kernachtige uitspraak gooide ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet in een interview met IkVader de knuppel in het hoenderhoek. Vervaet hekelde de ambitie van de Onderwijsinspectie om kinderen zo vroeg mogelijk te leren lezen en schrijven: dit is de reden dat steeds meer kinderen in Nederland aan dyslexie lijden, aldus de psycholoog die zich met deze uitspraken de woede van veel collega’s op zijn hals haalde. Zo verzamelt een groep taaldeskundigen handtekeningen voor een verklaring die tegen Vervaets denkbeeld stelling neemt. Eén van de initiatiefnemers is taalspecialist Kees Vernooy (PDF). ‘Ik zeg niet dat Vervaet liegt, wel dat hij er helemaal naast zit.’

Share

Ik zit aan een flesje wijn, een mooie Bordeaux. Ontvangen van de aardige heren van Radio Nederland Wereldomroep alwaar ik een paar dagen terug in de uitzending mocht opdraven. Onderwerp: bevallingsverlof voor vaders. Vorige week bleek de Tweede Kamer in meerderheid (VVD, D’66 en PvdA) vóór het idee om, wanneer een vrouw na een bevalling niet alle verlofdagen opneemt, de resterende dagen naar de jonge vader over te hevelen. Wat vind u daarvan?  Nou, begon ik, het idee erachter vind ik uit-sté-kend! De vader na de geboorte méér verlofdagen geven dan de miezerige twee dagen kraamverlof die ons mannen op dit moment wordt toegemeten? Per-féct!

Share

Eindelijk heb je een betrouwbare gastouder gevonden om je kind onder te brengen. Rust, reinheid en regelmaat in alle opzichten. Strakke regels, prima. Alleen, er hangt een portret van Adolf Hitler aan de wand. ‘Ja, mijn man is, hoe zal ik het zeggen, zeer behoudzuchtig,’ legt de gastmoeder bij navraag uit. ‘Hij is geen neo-nazi maar …

Share