Mijmeringen bij afwezigheid van vaderverlof


vaderverlofIk zit aan een flesje wijn, een mooie Bordeaux. Ontvangen van de aardige heren van Radio Nederland Wereldomroep alwaar ik een paar dagen terug in de uitzending mocht opdraven. Onderwerp: bevallingsverlof voor vaders. Vorige week bleek de Tweede Kamer in meerderheid (VVD, D’66 en PvdA) vóór het idee om, wanneer een vrouw na een bevalling niet alle verlofdagen opneemt, de resterende dagen naar de jonge vader over te hevelen. Wat vind u daarvan?  Nou, begon ik, het idee erachter vind ik uit-sté-kend! De vader na de geboorte méér verlofdagen geven dan de miezerige twee dagen kraamverlof die ons mannen op dit moment wordt toegemeten? Per-féct!

Wonder in de wieg
Krijgen we eindelijk de gelegenheid eens goed naar dat wonder in de wieg te kijken, zónder dat de kraamvisite nog door het huis loopt, de vaat wacht en de geboortekaartjes nog op de post moeten. Helemaal puik dus dat minister De Geus het een ‘sympathiek idee’ noemde en dat hij plechtig beloofde de mogelijkheden te gaan onderzoeken.

Popelen
Alleen, ik vermoed dat zijn onderzoek zal leiden tot een andere uitkomst. Want, de meeste vrouwen zullen de tien weken verlof, waar zij nu na de bevalling recht op hebben, zeer op prijs stellen, c.q. nodig hebben. Dus, de meeste vrouwen staan niet te popelen om een paar weken na de geboorte weer aan het werk te gaan, meneer Hanssen? Nee, de meeste vrouwen popelen sowieso niet. Eenderde stopt na de geboorte in zijn geheel met werken na de geboorte, eenzelfde aantal gaat part time werken. In Scandinavië hebben ze trouwens al heel wat ervaring opgedaan met vaderverlof, juist vanuit het idee om vrouwen beter in staat te stellen te gaan werken en tegelijkertijd mannen meer bij hun kinderen te betrekken. De Noren kennen ‘s werelds meest uitgebreide vaderverlof. Daar krijgt een jonge vader een ‘quotum’ van vier weken toegewezen, op te nemen vanaf zes weken na de bevalling. Het verlof moet gedurende het eerste jaar na de geboorte worden gebruikt en, het is niet overdraagbaar. Maakt hij er geen gebruik van, dan gaat het verlof verloren. Maar, tachtig procent van de heren gaat graag met verlof. De Noorse overheid stelt als voorwaarde voor het vaderlof dat de vrouw voor de bevalling een betaalde baan had van minimaal 2,5 dag per week. Voer voor polderdiscussie.

Ziek
In Zweden zijn er voor vaders ook royale verlofrechten maar, het grote verschil is dat deze rechten wél overdraagbaar zijn. Gevolg: het leeuwendeel van het vaderverlof wordt gebruikt om het moederverlof te verlengen. Aan de telefoon hebben we ook een mevrouw van vakcentrale FNV, Linda Rigters, adviseur Kinderopvang bij de vakcentrale. Wat vindt u van het voorstel van de Tweede Kamer? Waardeloos, ondoordacht… Linda kwam woorden te kort. Ja, ze vond het ook prima als vaders meer verlof zouden krijgen. Maar, waarom moest dat over de ruggen van vrouwen gaan? Eén op de vier vrouwen meldde zich nu al ziek zodra het bevallingsverlof van tien weken voorbij was, zo had ze uitgerekend. Afijn, er moeten nog heel wat glazen wijn worden geleegd voordat we hier uit zijn.

Vorige Voornamen kinderen onthullen levensstijl gezin
Volgende 'Papa wil niet langer zorgen.' Ach gut.

Ook interessant

vinexvaderVader kan niet goed voor de kinderen zorgen. Hij kan het huis niet opruimen. Vader is een sukkel. Vinden veel vrouwen. En de overheid deelt die mening. Daphne van Paassen onderzocht of dat beeld terecht is.

Share

Als het aan iApple ligt, spreken en schrijven we straks zo’n beetje iAlles met een i ervoor. Morgen komt de iPad uit in Nederland en daarmee is de ificatie van media nog lang niet uitgeraasd. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

‘De aanwezigheid van mannen bij de geboorte verhoogt het risico op een keizersnede, is slecht voor de relatie en kan zelfs mentale ziekten veroorzaken.’ Ja, waar meepuffen en een nat washandje al niet toe kan leiden. Deze krasse beweringen zijn afkomstig van krasse knar Michel Odent, een 79-jarige Britse gynaecoloog. Een interessante visie, mister Odent. …

Share

Ze zijn mild voor ons, die 192 vrouwelijke kunstenaars die op de Biënnale van Venetië mochten losgaan op het thema ‘man’. Het had zoveel erger kunnen zijn maar inderdaad, misschien moet je een man zijn om meedogenloos wraak te kunnen nemen voor eeuwen vol racisme, vrouwenonderdrukking, milieuverwoesting, kolonialisme en andere vergrijpen. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share

Toen hun kind een halfjaar oud was, leek het allemaal van een leien dakje te gaan. Nee, de eerste maanden waren niet bepaald makkelijk geweest, met darmkrampjes en korte nachten, maar al met al kon de balans positief worden opgemaakt. En de baby? Een mooier mannetje bestond er niet. Hanna (35) kon tevreden terugblikken en wist: vanaf nu wordt het alleen maar beter. Maar toen begon de ellende. Haar man Theo werd ziek.

Share

‘Zeg Voorbeeldman, ik hoop dat je óók het goede voorbeeld geeft nu de ober met de rekening onderweg is,’ grijnst vriend Paul. ‘Ja,’ zegt vriend Fabian. ‘Wij zijn nog niet zo geëmancipeerd dat we erop staan om ons eigen eten te betalen. Dus ga je gang.’ Afgelopen vrijdagavond. Nadat ik aan het slot van het …

Share