minder-kinderen

Minder kinderen door zorgen om geld en toekomst

minder-kinderenNederlandse ouders krijgen minder kinderen dan ze zouden willen omdat ze zich zorgen maken over de kosten van de opvoeding – en over de toekomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Wens en werkelijkheid
De studie, die vrijdag in Brussel is gepresenteerd, werd uitgevoerd onder 30.000 mensen in veertien EU-landen. Van de ondervraagden zegt meer dan de helft, zowel mannen als vrouwen, twee of meer kinderen te willen. Maar in landen als Cyprus, Polen, Finland, Estland, Hongarije en Nederland is er een groot verschil tussen wens en werkelijkheid. Het aantal mensen dat geheel kinderloos wil blijven is het grootst in Duitsland en Nederland.

Gezinsvriendelijker beleid
De onderzoekers stellen dat hun studie de laag scorende landen uitdaagt om een gezinsvriendelijker beleid te gaan voeren. Ze merken hierbij op dat dit beleid voor elk land anders zal moeten zijn. “One size fits all, gaat hier niet op.” In Westeuropese landen geven ouders de voorkeur aan lagere opvoedkosten en flexibele werktijden, terwijl inwoners van Oosteuropese landen liever een fulltime baan hebben.

Gezinsbeleid
De studie is uitgevoerd in het kader van het nieuwe gezinsbeleid dat de Europese Commissie voorbereid. Volgende maand presenteert Brussel een rapport over de bevolkingsontwikkeling in de EU. Meer info over het onderzoek vind je hier.