Minder kinderen door zorgen om geld en toekomst


minder-kinderenNederlandse ouders krijgen minder kinderen dan ze zouden willen omdat ze zich zorgen maken over de kosten van de opvoeding – en over de toekomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Wens en werkelijkheid
De studie, die vrijdag in Brussel is gepresenteerd, werd uitgevoerd onder 30.000 mensen in veertien EU-landen. Van de ondervraagden zegt meer dan de helft, zowel mannen als vrouwen, twee of meer kinderen te willen. Maar in landen als Cyprus, Polen, Finland, Estland, Hongarije en Nederland is er een groot verschil tussen wens en werkelijkheid. Het aantal mensen dat geheel kinderloos wil blijven is het grootst in Duitsland en Nederland.

Gezinsvriendelijker beleid
De onderzoekers stellen dat hun studie de laag scorende landen uitdaagt om een gezinsvriendelijker beleid te gaan voeren. Ze merken hierbij op dat dit beleid voor elk land anders zal moeten zijn. “One size fits all, gaat hier niet op.” In Westeuropese landen geven ouders de voorkeur aan lagere opvoedkosten en flexibele werktijden, terwijl inwoners van Oosteuropese landen liever een fulltime baan hebben.

Gezinsbeleid
De studie is uitgevoerd in het kader van het nieuwe gezinsbeleid dat de Europese Commissie voorbereid. Volgende maand presenteert Brussel een rapport over de bevolkingsontwikkeling in de EU. Meer info over het onderzoek vind je hier.

Vorige Cees Grimbergen kan geen man vinden
Volgende Reuzenbaby van 7 kilo

Ook interessant

De zee zit in onze Hollandse genen verankerd. Vandaar dat een kennismaking met Rotterdam tot de vaderverplichte uitstapjes behoort. Wat kun je doen en laten als je de kinderen een weekendje meesleept door de grootse havenstad? IkVaders Henk Hanssen ging met ging en al op onderzoek.

52
Share

Heb jij (nog) een kinderwens en kom jij of je partner op het werk in aanraking met schadelijke stoffen? Zoja, dan is het opletten geblazen! Deze stoffen kunnen een negatieve invloed op je vruchtbaarheid uitoefenen. Dit najaar start de overheid een offensief om (aanstaande) ouders te informeren over dit onderbelichte onderwerp.

76
Share

Het is niet meer te harden op de redactie van IkVader. Gisteren kwam Henk Hanssen, onze chef, binnen met een stapel exemplaren van het feministisch maandblad Opzij. De spaarzame keren dat ik Henk eerder met dit blad had zien lopen, ging het gepaard met gepeperde uitlatingen. ‘Moet je kijken wat die wijven van Opzij nu …

41
Share

Rond de geboorte krijgt je vrouw zestien weken zwangerschapsverlof. Tja, wij komen er bekaaid vanaf, met onze twee dagen kraamverlof. En dus riep loopbaancoach Vreneli Stadelmaier zaterdag in De Volkskrant op tot een wel Zeer Grondige Herziening van deze verlofregelingen. Ze stelt voor zowel vaders als moeders tien weken verlof te geven. ‘Vruchtbare vrouwen worden …

41
Share

De politie is nog niet aan zijn deur geweest met de mededeling dat zijn lieve zoontje al fietsend een aantal bejaarde medeburgers overhoop heeft gereden omdat hij zich in de real life-versie waande van Grand Theft Bike. En dus vraagt onze nieuwe columnist Jurgen Egges zich af of al die ouderlijke zorgen over games wel …

515
Share

Vrouwen bereiken het toppunt van jaloezie zodra ze zwanger zijn. Zegt men. Maar ook aanstaande vaders kunnen ten prooi vallen aan driftbuien zodra zij vermoeden dat hun zwangere vrouw vreemd gaat. Een tragische klassieker in dit genre is het verhaal van de 26-jarige Amerikaanse sergeant Stephen Schap uit Baltimore. Toen hij ontdekte dat zijn zwangere vrouw een affaire had met zijn vijf jaar jongere collega Gregory Glover, ging hij volledig door het lint. Wat heet: Schap onthoofdde het hoofd van zijn rivaal, stopte het in een sporttas en reed ermee naar het ziekenhuis waar zijn vrouw Diane was opgenomen.

1.1k
Share