Op naar de VaderTop!


vadertopIk heb er altijd al van gedroomd een heuse top bij te wonen, vooral van de bordesfoto. Tegen de achtergrond van een statig kasteel, nog nahikkend van het copieuze diner, met een strakke krijtstreep aan, handen schudden en minzaam glimlachen naar de cameralieden die voor ons staan te vechten om de beste stek. Vandaar dat ik opgetogen reageerde op de uitnodiging van Peter Tromp om deel te nemen aan een heuse VaderTop die ‘s lands nieuwe gezinsminister Rouvoet van frisse ideeën zou moeten voorzien.

vadertop-2Kindertekeningen
Mijn fantasie blijkt voorlopig een illusie, zo ontdek ik bij aankomst, maar je moet ergens beginnen. De Vadertop vindt niet plaats in kasteel Nijenrode of slot Loevesteijn maar in een wijkcentrum in Amsterdam-Osdorp. Treffend gekozen niettemin: pal tegenover het centrum staat een basisschool, de ruiten behangen met vrolijke kindertekeningen. Eenmaal in het zaaltje beland, gevuld met circa honderd mensen, voornamelijk mannen van middelbare leeftijd, gaat het minder vrolijk toe. Achter een tafel zitten een aantal vertegenwoordigers van gescheiden vader-organisaties te klagen & te foeteren over twintig jaar wanbeleid in het familierecht. ‘Er wordt een oorlog gemaakt over de rug van onze kinderen,’ zegt Ad Verdiesen, een veteraan in het gezelschap. ‘Er moet een parlementaire enquête komen naar de schade en het leed dat is toegebracht aan al die mannen die hun kinderen niet mogen zien.’

Politie weigert aangiftes
Pittige teksten, maar de feiten liegen er dan ook niet om: Nederland telt circa 600.000 vaders die, als gevolg van een scheiding, hun kinderen niet of slechts zeer weinig mogen zien. Deze groep groeit elkaar jaar met circa 60.000 mannen. De reden? Het recht op omgang wordt gefrustreerd door hun ex. En, wat doe je wanneer je kind keer op keer niet verschijnt op het vaderweekend waar je recht op hebt? Juist, je doet aangifte. Maar, vertelt een Rotterdamse politieman die met deze bijl heeft gehakt: ‘De politie weigert je aangifte op te nemen! Zelfs mijn eigen collega’s probeerden mij van het idee af te praten. Met veel moeite heb ik toch aangifte kunnen doen maar, vervolgens werd die aangifte geseponeerd door de officier van justitie omdat het niet in het belang van het kind zou zijn om de moeder te gaan vervolgen. Tja, als moeder aangifte doet, komt de officier natuurlijk wel in actie.’

vadertop henk hanssenTherapie-sessie
En zo veert de ene na de andere vader uit het publiek overeind om zijn verhaal te vertellen. Schrijnende lotgevallen, die met bewonderingswaardige openheid de groep in worden geslingerd, meestal gevolgd door applaus en aanmoedigingen. De VaderTop als therapie-sessie. Imposant, dat zeker, maar gaat het hier ook nog over de positie van die miljoenen vaders die hun kinderen wel mogen zien? Organisator Peter Tromp heeft mij plechtig beloofd dat zulks zeker het geval zou zijn (‘Ik wil het brééééd trekken’) maar, in de praktijk domineren de perikelen rond het omgangsonrecht de discussies. De heren vliegen elkaar zelfs geregeld in de haren: de gescheiden vaders van Nederland tellen blijken welhaast net zo gefragmenteerd als de gereformeerde kerk en al die clubs hebben zo hun eigen wensen over de besteding van subsidiegelden en te ondernemen beleidsplannen.

Draagvlak
Vandaar dat vader & zoon-specialist Lauk Woltring aan het slot van de avond een oproep om de strijdbijlen te begraven en meer draagvlak te creëeren voor vaderbeleid. Helder gesproken Lauk, daar sluiten wij ons van harte bij aan! Samira Bouchibti, behalve woordvoerder jeugd- en gezinsbeleid en familierecht van de PvdA-fractie ook behendig gespreksleider van de VaderTop, rondt de avond af met een bedankje aan alle aanwezigen. Langs een poster van Zwangerwijzer.nl lopen wij regenachtig Amsterdam weer in. Die bordesfoto, daar moet ik nog maar even op wachten.

Vorige Willem Wijma-erfenis: 'Ik heb geen woord gelogen'
Volgende De essentie van Moederdag

Ook interessant

Knalrode broeken, gele truien en paarse petten. Morgen, 29 november, gaan alle kinderen fel gekleed op de Lorentzschool in Hilversum. Althans, dat is de bedoeling van Hans van Veen en Theo Meereboer, initiatiefnemers van de actie ‘Kinderen zijn kleurrijk’. Volgens de twee vaders is het de hoogste tijd om de voordelen van diversiteit te benadrukken. ‘Van al dat gepraat over zwarte en witte scholen worden we niets wijzer.’

Share

Sleepless in Seattle. Onder ons mannen misschien niet de meest geliefde film aller tijden, daarom even een hint: Tom Hanks, zielig, verlaten en alleen in- je raadt het al- Seattle. Vooral Taiwanese vrouwen herkennen dit gevoel maar al te goed. Zo blijkt uit een onderzoek van vrouwenblad Elle. Deze vrouwen mogen zich namelijk officieel de meest ongelukkigen ter wereld noemen.

Share

Hij lijkt zo integer, zo betrouwbaar, zo betrokken – en misschien ís hij dat ook wel. Des te merkwaardiger dat Rondom Tien-presentator Cees Grimbergen afgelopen donderdag zo onderuit gleed en De Man van onderuit de zak gaf. Wat gebeurde er? De stelling van het debat was: ‘Nederlandse vrouwen werken te weinig.’ Zoals bekend kiezen de dames er hier ten lande massaal voor om of te stoppen met werken zodra er kinderen komen of in deeltijd te gaan werken. In vergelijking met andere Europese landen is de arbeidsdeelname van ‘onze vrouwen’ buitengewoon laag. Waarom? ‘Daar gaan we vanavond over praten,’ leidde Cees de discussie in. ‘Met alleen vrouwen.’ Afijn, een boeiende discussie ontspon zich. Aan het slot van de uitzending vatte Cees de hoofdpunten nog eens samen en zei, half verontschuldigend: ‘We konden geen mannen vinden die wilden mee debatteren over dit onderwerp.’ En vervolgens citeerde hij uit het Trouw-onderzoek van een paar weken terug waaruit bleek dat mannen minder tijd aan hun kinderen zijn gaan besteden. De subtext van Cees’ opmerking was duidelijk: het interesseert mannen allemaal geen moer, ze zitten liever thuis naar Mart Smeets te kijken dan dat ze hier komen meelullen. Goedkoop hoor, Cees. Hoeveel mannen heeft je redactie werkelijk gebeld?

Share

Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet heeft een nieuw boek gepubliceerd. En wat voor één. In ‘Naar school, Psychologie van 3 tot 8’ ontrafelt hij nauwkeurig hoe kinderen dyslectisch worden gemaakt door allerlei onnozele versnellingsdriften van de onderwijsinspectie. De psycholoog baart met zijn eigenzinnige boek door het hele land opzien. ‘En allemaal zeggen ze: die Vervaet heeft gelijk. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Denemarken. Daar beginnen ze met lezen en schrijven vanaf zevenenhalf jaar, en taaluitval komt daar nauwelijks voor. ’ IkVader in gesprek met de profeet van het fasedenken.

Share

Het contact komt tot stand via een column die ik over hem schreef. Een paar weken na het begin van Big Brother riep ik lezers van The Daily Dad op om een spreekwoordelijk standbeeld op te richten voor Shurendy. Een paar weken later wordt erop dit bericht gereageerd door Sherien. Ik vraag haar of ze weet hoe ik met Shurendy in contact kan komen. Ze mailt me terug dat ze hij geen prijs stelt op publiciteit. Alle begrip, reageer ik weer, maar we willen hem graag een Cool Daddy T-shirt aanbieden bij wijze van hart onder de riem. Namens Shurendy laat ze weten dat hij dat hartstikke leuk vind. Na nog een paar mailtjes & smsjes heen en weer, zitten we een paar weken later in De Drie Gezusters in Groningen.

Share

Scribente Liesbeth Wytzes in het stralende 19e eeuwse mantelpakje dat ze altijd aantrekt als ze vaders gaat afzeiken. Het kind is geleend van de buurvrouwIeder mens heeft recht op zijn onnozelheid natuurlijk, maar who the f*ck is Liesbeth Wytzes om in Elsevier haar vaderhaat te ventileren? Afgelopen Vaderdag stofte GroenLinks een oud voorstel af om de Nederlandse vader te ‘bevrijden’ van zijn positie als Europees recordhouder ‘Meest Miezerige Kraamverlofregeling’.  Samen met FNV en CNV pleit GL voor verlenging van het (volledig doorbetaalde) kraamverlof van twee dagen naar twee weken. Maar, mevrouw Wytzes vindt dit ‘een onzinnig idee’. Sterker nog: ze laat weten dat de huidige twee verlofdagen moeten worden afgeschaft. Want, schrijft ze in een column waarin ze reageert op het GroenLinks-voorstel: ‘Waarom zou je die net bevallen moeder, die al genoeg aan haar hoofd heeft, ook nog eens opschepen met een man in huis? (…)Mannen willen daar zoals altijd natuurlijk weer met hun neus bovenop staan. Toch zouden ze juist nu moeten beseffen dat ze teveel zijn. Ten eerste tijdens de bevalling zelve. Was het niet veel beter om daar helemaal geen man bij in de buurt te hebben?’

Share