Ouders woedend op NPS


gekleurde pietenDe NPS blijft hardnekkig ontkennen maar veel ouders weten wel beter: ‘Typisch een staaltje van onnozele politieke correctheid !’ In al haar wijsheid heeft de publieke omroep, maker van het toonaangevende Sinterklaasjournaal, namelijk besloten dat Zwarte Piet niet meer van deze multiculturele tijd is. En dus spreekt presentatrice Dieuwertje Blok niet meer over ‘Zwarte Pieten’ maar alleen over ‘Pieten’ en hebben de Zwarte Pieten zelfs een andere huidskleur gekregen. En zo is de PCP ontstaan: de Politiek Correcte Piet.

Bezorgde ouders
De commotie die de NPS heeft veroorzaakt met onverwachte introductie van de gekleurde Pieten is groot. De omroep worden bestookt met honderden woedende e-mails over de PCP’s, die nu ook steeds meer op straat te zien zijn. Ouders begrijpen niet hoe een nota bene publieke omroep het in zijn hoofd haalt om een honderden jaren oude traditie zomaar aan te passen. Er is immers geen sprake van dat Surinaamse of andere organisaties van minderheden zich publiekelijk hebben geklaagd over de zwarte kindervriend. Wat des te meer ergernis wekt is de hypocriete ontkenning van de NPS. In De Volkskrant komt eindredacteur Ajé Boschhuizen van het Sinterklaasjournaal niet verder dan te stellen dat politieke correctheid ‘er misschien onderhuids mee te maken heeft’ dat Zwarte Piet zijn naam en gezichtskleur heeft verloren.

Boze surfers
Op internet is inmiddels een felle discussie ontbrand over manier waarop de NPS in een oerhollandse traditie ingrijpt. Weblog Geenstijl wijdde er een prikkelend stukje aan en zag meer dan duizend boze reacties binnenstromen. Op het blog dat hij voor IkVader bijhoudt, mengde ook de Sint zich in de discussie. Inmiddels stromen ook hier de reacties binnen. ‘Mijn kinderen snappen er echt helemaal niets van,’ schrijft een bezorgde moeder. Natascha snapt er evenmin iets van. Volgens haar is de Zwarte Piet een stukje Nederlandse cultuur. ‘Mischien moeten we Sinterklaas dan ook maar zwart maken,’ oppert ze. De gekleurde hulpknechten vallen ook bij Herma niet erg in de smaak: ‘Het lijkt wel of die groene Piet een schimmelziekte heeft.’ Schimmelziekte of niet, wij hopen in elk geval dat de NPS haar taak als publieke omroep snel weer hervat.

Mee (on)eens?
Ook verontwaardigd of het er juist mee eens? Hieronder kun je jouw reactie kwijt of een mailtje sturen naar publiek@nps.nl

Vorige Duitse vrouwen houden kind op
Volgende 'Het is alsof we allemaal een beetje sterven'

Ook interessant

Peugeot 308 1.6 16V Vti XS Premiere

Een nieuwe loot aan de stam

Het is herfst, de bladeren vallen, maar Peugeot presenteert juist in deze donkere dagen de eerste auto van een nieuwe generatie: die met de type-aanduiding 08. Deze maand in de IkVader Gezinsautotest: de Peugeot 308!

566
Share

Dreigende muziek zwelt aan. Ik zie aan flarden geschoten huizen, rookwolken, ontploffingen. Soldaten rennen voorbij, net op tijd achter een muur weg duikend. Wassili! Repareer die telefoonlijn! Ik grijp mijn machinegeweer en ga erop uit. Ja, ik ben weliswaar in de Dordogne op vakantie in de zomer van 2008 maar ondertussen vecht ik als Russische …

34
Share

Is er een rijkere inspiratiebron dan het vaderschap? Stel deze vraag aan kunstenaar Joep Zander en hij schudt hartgrondig van nee. Dit weekend geeft deze Deventer kunstenaar een interactieve presentatie van zijn werk.

41
Share

Een paar sokken en een stropdas zijn natuurlijk onvergetelijke presentjes, maar veel vaders hopen dat zij deze week een vaderdagcadeau krijgen dat de juridische band met hun kinderen verbeterd. De Eerste Kamer behandelt dezer dagen namelijk het initiatief wetsvoorstel van VVD Tweede Kamerlid Ruud Luchtenveld. Het uitgangspunt van het voorstel is eindelijk een eind te maken aan de situaties waarin vaders na een scheiding hun kinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien.

49
Share

Al jaren vraagt mijn dochter geregeld of ik even snel een paardenstaart in haar haar wil knopen en al jaren verwijs ik haar beleefd door naar mijn vrouw. Gisteren stuurde dochterlief me deze tip door. Er is geen ontkomen meer aan, gewoon de stofzuiger pakken.

35
Share