Ouders woedend op NPS


gekleurde pietenDe NPS blijft hardnekkig ontkennen maar veel ouders weten wel beter: ‘Typisch een staaltje van onnozele politieke correctheid !’ In al haar wijsheid heeft de publieke omroep, maker van het toonaangevende Sinterklaasjournaal, namelijk besloten dat Zwarte Piet niet meer van deze multiculturele tijd is. En dus spreekt presentatrice Dieuwertje Blok niet meer over ‘Zwarte Pieten’ maar alleen over ‘Pieten’ en hebben de Zwarte Pieten zelfs een andere huidskleur gekregen. En zo is de PCP ontstaan: de Politiek Correcte Piet.

Bezorgde ouders
De commotie die de NPS heeft veroorzaakt met onverwachte introductie van de gekleurde Pieten is groot. De omroep worden bestookt met honderden woedende e-mails over de PCP’s, die nu ook steeds meer op straat te zien zijn. Ouders begrijpen niet hoe een nota bene publieke omroep het in zijn hoofd haalt om een honderden jaren oude traditie zomaar aan te passen. Er is immers geen sprake van dat Surinaamse of andere organisaties van minderheden zich publiekelijk hebben geklaagd over de zwarte kindervriend. Wat des te meer ergernis wekt is de hypocriete ontkenning van de NPS. In De Volkskrant komt eindredacteur Ajé Boschhuizen van het Sinterklaasjournaal niet verder dan te stellen dat politieke correctheid ‘er misschien onderhuids mee te maken heeft’ dat Zwarte Piet zijn naam en gezichtskleur heeft verloren.

Boze surfers
Op internet is inmiddels een felle discussie ontbrand over manier waarop de NPS in een oerhollandse traditie ingrijpt. Weblog Geenstijl wijdde er een prikkelend stukje aan en zag meer dan duizend boze reacties binnenstromen. Op het blog dat hij voor IkVader bijhoudt, mengde ook de Sint zich in de discussie. Inmiddels stromen ook hier de reacties binnen. ‘Mijn kinderen snappen er echt helemaal niets van,’ schrijft een bezorgde moeder. Natascha snapt er evenmin iets van. Volgens haar is de Zwarte Piet een stukje Nederlandse cultuur. ‘Mischien moeten we Sinterklaas dan ook maar zwart maken,’ oppert ze. De gekleurde hulpknechten vallen ook bij Herma niet erg in de smaak: ‘Het lijkt wel of die groene Piet een schimmelziekte heeft.’ Schimmelziekte of niet, wij hopen in elk geval dat de NPS haar taak als publieke omroep snel weer hervat.

Mee (on)eens?
Ook verontwaardigd of het er juist mee eens? Hieronder kun je jouw reactie kwijt of een mailtje sturen naar publiek@nps.nl

Vorige Duitse vrouwen houden kind op
Volgende 'Het is alsof we allemaal een beetje sterven'

Ook interessant

De loverboy is de nachtmerrie voor vaders van jonge meiden. Niet ten onrechte. Volgens Justitie neemt het aantal slachtoffers van deze vleiende pooiers nog steeds toe. Met de productie Liefde is kouder dan de dood, die deze week in première is gegaan, probeert de Amsterdamse theatergroep Rzpkt de meiden wakker te schudden. Liefde is kouder dan de dood is een parallelvertelling van twee jongens en twee meisjes. De meisjes belanden in de prostitutie door toedoen van de loverboys.

Share

Henk en IJsbrandHet is al three mornings after the night before en ik kan me nog steeds nauwelijks concentreren. Mijn hoofd repeteert de soms koortsachtige gesprekken die ik de afgelopen dagen voerde met artsen, verpleegkundigen en familieleden terwijl medische termen als Hb-waarde, uterus en oxytocine nog na echoën.

Share

henkhanssenbijsoeterbeeck-325x212
Voor iedereen die bang is dat een sterilisatie een definitief einde maakt aan zijn kinderwens, is er goed nieuws. Laat je zaad voor de ingreep ‘op zijn Taiwanees’ invriezen en een tweede (en derde of vierde) leg blijft mogelijk. Een Taiwanese vader heeft namelijk onlangs bewezen dat je er tot dertien jaar later nog kinderen mee kunt verwekken! Deze Chen liet in 1995 zijn sperma in de vriezer plaatsen omdat hij een teelbalkanker leed. Hij herstelde helemaal van de ziekte maar zijn vermogen om sperma te produceren keerde niet terug. Met behulp van IVF-technieken wist hij zijn vrouw echter toch te bezwangeren met een kerngezonde tweeling als resultaat. Dat zaad een tijd lang goed blijft in de vriezer, was al bekend. Maar, dat de cellen meer dan een decennium kunnen overleven, is Groot Nieuws.

Share

Venga. Dat klinkt als zon, zee, strand, lekker dansen op Ibiza met een cocktail in de hand. Mispoes, het gaat hier namelijk om het nieuwste model van het Koreaanse Kia. Maar die naam intrigeert. Heeft Kia dan zo’n swingende gezinsauto gemaakt? We vinden het uit in de Gezinsautotest van deze maand. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share


Okay, Teletubbie Tinky Winky praat met een hoog stemmetje (‘O oh!’).  En, hij draagt een kek paars pakje en zelfs een (rood!) damestasje. Maar, maken deze verschijnselen Tinky Winky tot ‘verborgen homo die kinderen tot een verdorven levensstijl aanzet?’ Als je denkt dat alleen godsdienstwaanzinnigen zoiets kunnen bedenken, heb je het goed. Alsof ze in dat land geen serieuzere problemen hebben, mikt de extreem-katholieke regering van Polen haar pijlen op peuterheld Tinky Winky uit de Britse serie Teletubbies. Polin Ewa Sowinska, door de overheid aangesteld als toezichthoudster op onder meer kinderrechten in Polen, vroeg zich gisteren in een vraaggesprek af waarom Tinky Winky dat handtasje eigenlijk altijd bij zich draagt. Ze weet het antwoord ook al: iek, het is een homo! Krachtdadige Eva heeft nu een onderzoek gelast naar de vraag of Tinky Winky kinderen aanzet tot homosekualiteit.

Share

Al een paar dagen kijkt ze er naar uit. Vanavond is het zover. Kamperen! In de achtertuin zetten we samen mijn oude iglo. Het stof van Zuidfranse grond, waar het ding zeker tien jaar geleden voor het laatst in stond vastgehamerd, dwarrelt alle kanten op. ‘Hij mag wel bij mijn boom staan hoor,’ zegt ze.

Share