gekleurde pieten

Ouders woedend op NPS

gekleurde pietenDe NPS blijft hardnekkig ontkennen maar veel ouders weten wel beter: ‘Typisch een staaltje van onnozele politieke correctheid !’ In al haar wijsheid heeft de publieke omroep, maker van het toonaangevende Sinterklaasjournaal, namelijk besloten dat Zwarte Piet niet meer van deze multiculturele tijd is. En dus spreekt presentatrice Dieuwertje Blok niet meer over ‘Zwarte Pieten’ maar alleen over ‘Pieten’ en hebben de Zwarte Pieten zelfs een andere huidskleur gekregen. En zo is de PCP ontstaan: de Politiek Correcte Piet.

Bezorgde ouders
De commotie die de NPS heeft veroorzaakt met onverwachte introductie van de gekleurde Pieten is groot. De omroep worden bestookt met honderden woedende e-mails over de PCP’s, die nu ook steeds meer op straat te zien zijn. Ouders begrijpen niet hoe een nota bene publieke omroep het in zijn hoofd haalt om een honderden jaren oude traditie zomaar aan te passen. Er is immers geen sprake van dat Surinaamse of andere organisaties van minderheden zich publiekelijk hebben geklaagd over de zwarte kindervriend. Wat des te meer ergernis wekt is de hypocriete ontkenning van de NPS. In De Volkskrant komt eindredacteur Ajé Boschhuizen van het Sinterklaasjournaal niet verder dan te stellen dat politieke correctheid ‘er misschien onderhuids mee te maken heeft’ dat Zwarte Piet zijn naam en gezichtskleur heeft verloren.

Boze surfers
Op internet is inmiddels een felle discussie ontbrand over manier waarop de NPS in een oerhollandse traditie ingrijpt. Weblog Geenstijl wijdde er een prikkelend stukje aan en zag meer dan duizend boze reacties binnenstromen. Op het blog dat hij voor IkVader bijhoudt, mengde ook de Sint zich in de discussie. Inmiddels stromen ook hier de reacties binnen. ‘Mijn kinderen snappen er echt helemaal niets van,’ schrijft een bezorgde moeder. Natascha snapt er evenmin iets van. Volgens haar is de Zwarte Piet een stukje Nederlandse cultuur. ‘Mischien moeten we Sinterklaas dan ook maar zwart maken,’ oppert ze. De gekleurde hulpknechten vallen ook bij Herma niet erg in de smaak: ‘Het lijkt wel of die groene Piet een schimmelziekte heeft.’ Schimmelziekte of niet, wij hopen in elk geval dat de NPS haar taak als publieke omroep snel weer hervat.

Mee (on)eens?
Ook verontwaardigd of het er juist mee eens? Hieronder kun je jouw reactie kwijt of een mailtje sturen naar publiek@nps.nl