Zwangerschapsmanagement-henk-hanssen-cover3

Recensie Zwangerschapsmanagement: een leuk boek zonder roze wolk

Zwangerschapsmanagement-henk-hanssen-cover3

De vrouw die nog denkt dat zwangerschap háár exclusieve domein is, zit er flink naast. De tijd dat de man een enkele keer, schaamrood op de kaken, naar de zwangerschapsgymnastiek toogde, is voorbij. De drang om betrokken te zijn bij de zwangerschap is niet ongewoon. Zo kent een inheems volk het gebruik dat de man tijdens de weeën van zijn vrouw een paar van zijn kledingstukken geeft, in de overtuiging dat haar pijn zo aan hem wordt overgedragen.

Zwangerschapsboek voor mannen
In Nederland puft de man al enige tijd mee. Na de geboorte van de baby komen steeds meer vaders met boekjes over ‘de wondere wereld van het vaderschap’. Nieuwe titel in deze reeks: Zwangerschapsmanagement. Het is een zwangerschapsboek voor mannen, zodat zij weten wat stuwing en wiebelbenen zijn. ,,Sterker nog: je begrijpt waar het door komt!”, aldus de auteurs.

De man is geen vrouw
Er is wat in te brengen tegen het idee dat mannen het hele zwangerschapsproces moeten méébeleven. Geef ze een cursus masseren, een koud washandje en geef ze een lijstje wat bij de hand te hebben als het kind komt. Maar verwacht niet dat ze enig idee hebben hoe pijnlijk de bevalling is, denk niet dat ze begrijpen waarom er ‘kraamtranen’ zijn. De man is simpelweg geen vrouw.

Wie Zwangerschapsmanagement doorbladert raakt enthousiast
Waarom dan wel zo’n boekje aanschaffen? Omdat zwangere vrouwen kunnen profiteren van hun tijdelijke toestand. Dat klinkt misschien onaardig, maar wie het boek doorbladert raakt zelfs enthousiast over de rol van de man tijdens de zwangerschap. Hij hoort te vertroetelen, geeft massages, blijft geduldig -hoe onredelijk haar argumenten ook zijn-, zorgt voor voldoende etenswaar in de koelkast tijdens vreetbuien.

Welke wandelwagen is geschikt?
Bij elke maand staat schematisch waar ‘de baby’ mee bezig is, waar ‘zij’ met haar gedachten is en ‘jij’. Bijvoorbeeld de eerste maand. Zij: schiet door een achtbaan van emoties. Jij: voelt je trots en opgelucht, bent soms bang dat het kind niet van jou is. De gids vertelt keurig hoe je erachter komt of je daadwerkelijk de vader bent (kan pas na de geboorte met prijzen vanaf €299). De auteurs vertellen over de juiste voeding voor je vrouw/vriendin, kinderopvang, welke wandelwagen geschikt is (met prijs en voor- en nadelen), relatie en seks (‘haar antennes die jouw interesse in andere vrouwen peilen zijn gevoeliger afgestemd. Ze zijn erop gericht voortdurend inschattingen te maken van de mate waarin je haar en het kind zult blijven steunen’), en er is zelfs een Persoonlijk Vaderschaps Plan.

Twijfels van aanstaande vaders
Gesprekken over vaderschap op het forum www.Ikvader.nl laten de twijfels zien van aanstaande vaders, zoals bij ‘Gothunk’: ,,Hoe was het om bij de bevalling te zijn? Was het echt goor of was het echt mooi?”, waarna andere vaders vertellen dat ‘goor niet van toepassing is’. Kortom: een leuk, eerlijk en schematisch boekje, ontdaan van de roze wolk, maar met nog voldoende ruimte voor mannelijke vragen, zelfs over het overnemen van zwangerschapskwalen. Dat heet het ‘Couvade-syndroom’, oftewel een ‘sympathieke zwangerschap’. De moderne man geeft namelijk geen pakketje kleren tijdens de weeën; hij deelt onbewust de pijn van zijn vrouw door haar klachten te kopiëren.

Je kunt Zwangerschapsmanagement voor mannen hier bekijken en bestellen.

perstrouw_0Door Hester Otter, gepubliceerd in Trouw.