Thuiszorg start met IkVader-workshop


vaderhoudtbabyopkop2Kruiswerk Mark en Maas, de thuiszorgorganisatie van het stadsgewest Breda, start in maart 2006 met een maandelijkse workshop voor aanstaande en jonge vaders. De workshop wordt gegeven in samenwerking met IkVader.nl. Het is voor het eerst dat de thuiszorg zich op deze manier tot vaders richt.

Voorbereiding
“Uit diverse onderzoeken blijkt dat het belangrijk is dat mannen zich voorbereiden op het vaderschap,” stelt Janet Reijnders, project-manager van Mark en Maas in Made. “Zijn partner, zijn kinderen en vooral ook hijzelf kunnen er baat bij hebben wanneer hij gereed aan de start verschijnt. Voor aanstaande moeders hebben we allerlei activiteiten, voor vaders hadden we tot dusver niets te bieden. Daar komt nu dus verandering in.”

omslag babymanagementBabymanagement
De workshops worden verzorgd door IkVader. Zij leveren de trainers, het materiaal en het boek Babymanagement voor mannen dat als cursusboek wordt gebruikt. “Wij zijn in 2003 begonnen met deze workshop,” zegt Henk Hanssen, oprichter van IkVader. “De cursus wordt een keer per maand in Utrecht gegeven. We zijn erg blij met de samenwerking met Mark en Maas. Hopelijk kunnen we hierdoor veel meer mannen bereiken.”

APK voor vaders
Uit evaluaties blijkt dat de deelnemers vrijwel zonder uitzondering positief reageren op een IkVader-avond. Hanssen: “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het géén softe avond waarin de mannen met een siliconen baby oefenen in het ombinden van een luier. Integendeel. De deelnemers gaan heel concreet in op de vraag: ben jij klaar voor het vaderschap? Tijdens de avond ontwikkelen zij een Persoonlijk Vaderschaps Plan waaruit ze kunnen afleiden of zij gereed zijn voor de grote verandering in hun leven. Zeg maar een soort APK voor vaders.”

Verrassende locatie
De workshop, die één avond duurt, vindt plaats in een manvriendelijke omgeving: een ‘donkerbruin’ zaaltje boven de Bredase horecagelegenheid
Oncle Jean. “Ja, we moeten het laagdrempelig houden,” zegt Janet Reijnders. De workshops vinden plaats op elke derde dinsdag van de maand. De kosten bedragen € 49,95 voor leden van Mark en Maas, een tientje meer voor niet-leden. “We zijn in gesprek met ziektekostenverzekeraars over de vraag of de kosten bij de verzekering kunnen worden gedeclareerd. Waarom zou zwangerschapsgymnastiek wel aftrekbaar mogen zijn en deze cursus niet?“

Meer info en aanmelden
De eerste IkVader Workshop vindt plaats op dinsdagavond 21 maart 2006.
 Voor vragen kun je contact opnemen met Mark & Maas via tel 0900 1133555 of via info@markenmaas.nl.

 

Vorige Help stewardess, er zit een man naast me!
Volgende Papa zijn is een plezier

Ook interessant

Scribente Liesbeth Wytzes in het stralende 19e eeuwse mantelpakje dat ze altijd aantrekt als ze vaders gaat afzeiken. Het kind is geleend van de buurvrouwIeder mens heeft recht op zijn onnozelheid natuurlijk, maar who the f*ck is Liesbeth Wytzes om in Elsevier haar vaderhaat te ventileren? Afgelopen Vaderdag stofte GroenLinks een oud voorstel af om de Nederlandse vader te ‘bevrijden’ van zijn positie als Europees recordhouder ‘Meest Miezerige Kraamverlofregeling’.  Samen met FNV en CNV pleit GL voor verlenging van het (volledig doorbetaalde) kraamverlof van twee dagen naar twee weken. Maar, mevrouw Wytzes vindt dit ‘een onzinnig idee’. Sterker nog: ze laat weten dat de huidige twee verlofdagen moeten worden afgeschaft. Want, schrijft ze in een column waarin ze reageert op het GroenLinks-voorstel: ‘Waarom zou je die net bevallen moeder, die al genoeg aan haar hoofd heeft, ook nog eens opschepen met een man in huis? (…)Mannen willen daar zoals altijd natuurlijk weer met hun neus bovenop staan. Toch zouden ze juist nu moeten beseffen dat ze teveel zijn. Ten eerste tijdens de bevalling zelve. Was het niet veel beter om daar helemaal geen man bij in de buurt te hebben?’

Share

Is jouw vrouw thuis bevallen? En hoe beviel dat? Deze vraag staat centraal in het boek dat journaliste Hellen Kooijman over De Thuisbevalling schrijft. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Eindelijk heb je een betrouwbare gastouder gevonden om je kind onder te brengen. Rust, reinheid en regelmaat in alle opzichten. Strakke regels, prima. Alleen, er hangt een portret van Adolf Hitler aan de wand. ‘Ja, mijn man is, hoe zal ik het zeggen, zeer behoudzuchtig,’ legt de gastmoeder bij navraag uit. ‘Hij is geen neo-nazi maar …

Share

De voortrazende populariteit van Google heeft tot een opmerkelijk geval van vaderlijk namedropping geleid. De Zweeds/Libanese zoekmachineoptimalisator Walid Kay Elias is zo vol van Google dat hij zijn zoon ‘Google’ heeft genoemd. Toen we wisten dat mijn vrouw Carol zwanger was, zei ik: ‘We noemen hem Google,’ zegt Walid op zijn weblog. "Iedereen lachte erom, ze namen me niet serieus. Mijn broer zei: ‘Ja, en dan noem je de volgende Yahoo, Fuji en Nikon." Maar Walid, die conform de Arabische traditie nu zelf ‘Abu Google’ heet, hield voet bij stuk. Hij doopte het kereltje, geboren op 12 september, tot Google Kai. Google Inc. heeft de baby een lang en gelukkig leven toegewenst en sprak de hoop uit dat ‘Google’ niet te veel zal worden gepest door zijn klasgenoten. ‘FF Googlen’ krijgt natuurlijk een heel ander lading… Eerder dit jaar publiceerde Reuters het bericht dat een Roemeens stel hun kind Yahoo had genoemd. Het verhaal bleek uit de duim te zijn gezogen: de creatieve reporter werd ontslagen. Baby Google bestaat echt: Abu heeft het geboorteregister op zijn site geplaatst.

Share

Of er een relatie tussen beide voorvallen is? Ongetwijfeld. "Rosa," zei ik vanmiddag. "Het is bijna gelukt, die kaartjes voor K3." In het druilerige weer brak de zon op haar gezicht door. Ze fietste naast me op haar peuterfiets, van school op weg naar huis. "Echt waar?" "Ja, vanavond nog even met mamma overleggen, of ze ook meegaat, en dan kunnen we bestellen." "Joepie!"

Share

Hisham el-Hafez, vader van de in Oude Pekela terug gekeerde kinderen Ammar en Sara, komt op zaterdag 6 januari 2007 naar Nederland. ‘Al kost het mij honderd jaar cel, ik wil dolgraag mijn kinderen zien,’ zegt hij in gesprek met IkVader. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share