Op bezoek bij TV-Oost: ‘Henk, ik ga je lekker teasen’


 

henk hanssen bij rtv oostHoera! Gisteren was ik te gast bij de Life & Cooking-variant van TV Oost, de regionale tv-zender van Zwolle, Deventer, Enschede en omstreken. Onderweg in de trein las ik Father and Child Reunion, een boek waarin de Amerikaanse vaderexpert Warren Farrell onder meer stelt dat de westerse maatschappij mannen stelselmatig ontmoedigt om de zorg voor kinderen op zich te nemen. Hoofdschuldigen: wetgeving die moeders consequent bevoordeeld, de vrouwenbeweging en de media van die vaders vaak als stoethaspels afficheren. Tikje zwaar aangezet, amigo Warren, dacht ik nog terwijl de taxi me bij een zendmast in Hengelo afzette.

Lekker teasen
“Ik ga je lekker teasen,” zei presentatrice Monique Sleiderink tijdens de korte voorbespreking. Ze vertelde dat ze tien weken geleden was bevallen van een tweeling. Ja, alles was goed gegaan. Nee, haar man had mijn laatste boek, Zwangerschapsmanagement, er niet op na hoeven slaan. “Want dat boek is natuurlijk onzin. Toch?” In de studio schoof ik aan tafel met wijnkoper Heisterkamp uit Ootmarsum die de kijkers ging uitleggen welke Bordeaux dit najaar het best ontkurkt kan worden, een sieradenmaakster en de local hero van de avond, tv-kokkin Thea. In rap Twents kondigde ze aan dat ze ons een hapje met varkenshaas en ‘de ten onrechte vergeten groente koolrabi’ ging bereiden: “Koolrabi is een zwelling van een stengel die te vaak over het hoofd wordt gezien.”

Masculien menuutje
Kortom, een masculien menuutje om de tongen los te krijgen! Na veertig minuten was het zover. Monique hield de voorkant van mijn boek richting camera en vertelde dat de auteur van ‘de bijbel voor aanstaande vaders’ tegenover haar zat. Ze draaide het boek om en begon flarden flaptekst voor te lezen, telkens voorzien van haar commentaar:
“Hoe reageer je op haar nesteldrang?’ Gewoon negeren!
‘Hoe overleef je de pufles?’ Niet naar toe gaan!
‘Alles over de juridische aspecten van het vaderschap…’ Jezus zeg, gewoon betalen!
‘Sex na de bevalling?’ Gewoon vergeten!”

Monique Sleiderink
Monique Sleiderink: ‘Ik ga je lekker teasen.’

Wijsheid in pacht
Met een voldane glimlach keek ze me aan. Ja, die zat!
“Zo’n boek is toch helemaal niet nodig, Henk,” zei ze. “Dit weten we toch allemaal vanzelf wel?”
“Ik ben blij dat je het boek zo inleidt, Monique,” had ik moet zeggen.
“Je illustreert namelijk precies waar de schoen wringt: simpelweg omdat ze een kind kunnen baren, denken nogal wat vrouwen dat zij degene zijn die álle wijsheid in pacht hebben. Sommige vrouwen weten zelfs haarfijn uit te leggen wat een man wordt geacht te voelen en te denken tijdens de zwangerschap en daarna.”

Taken verdelen
Maar ik reageerde met een glimlach en stelde dat het wel degelijk nuttig kon zijn je voor te bereiden op een leven waarin een baby als een ongeleid projectiel door je agenda heen ging suizen.
“Kun je je werk flexibeler indelen? Hoe ga je taken verdelen? Wie gaat er voor het inkomen zorgen? Meer dan de helft van de vrouwen stopt met werken of gaat minder werken, het gemiddelde gezinsinkomen daalt met dertig procent terwijl de kosten fors toenemen…”
Er ontstond een levendig debat waarin Monique bleef proberen het boek als nutteloos van tafel te schuiven en ik de relevantie ervan trachtte aan te tonen. Zelf had ze tijdens haar zwangerschap door een flinke stapel boeken heen gelezen, zei ze, maar een aanstaande vader die een boekje oppakte, nee, dat was en bleef belachelijk. Het kind groeide toch niet in zijn buik? Nou dan. Van ‘lekker teasen’ kon geen sprake meer zijn, realiseerde ik me gaandeweg. Dit was ernstiger: Monique, toch een doctoranda, meende zowaar te menen wat ze zei. Warren Farrell had een punt.

Vorige De Tao van K3
Volgende Gezocht: 'intelligent design' voor de kinderopvang

Ook interessant

cover babymanagement voor mannenMannen zorgen misschien weinig, maar dat komt deels doordat alle babyboeken, -winkels en -adviezen gedomineerd worden door pastelkleurige, ogenschijnlijk vrouwelijke invloeden. Dat is de boodschap die oprichter Henk Hanssen van de mannensite ‘IkVader’ al een tijd uitdraagt. Vandaag presenteert hij op de ‘Negen-maanden-beurs’ zijn boek Babymanagement voor mannen en zoals de titel al doet vermoeden gaat hij daarin onverdroten voort met pogingen om de babywereld in het mannelijke domein te trekken.

Share

‘Goed’ voorbeeld doet ‘goed’ volgen – of is er wat anders aan de hand? Feit is onze kids steeds meer achterover slaan, zozeer zelfs dat ze nu hun eigen alcohol-polikiniek hebben verworven. De kinderalcoholpoli is een initiatief van Nico van der Lelij, als kinderarts verbonden aan de Reinier de Graaf Groep in Delft. Van der Lelij luidt al jarenlang steeds driftiger met de alarmbel omdat uit zijn onderzoek blijkt dat alcoholvergiftiging bij kinderen, vooral bij meisjes, steeds vaker voorkomt.

Share

logo adformatieAl twee jaar op internet, straks ook op de buis. IkVader.nl. De onderneming die zich richt zich op de nieuwbakken vaders. ‘Een zwaar verwaarloosde doelgroep.’ Initiatiefnemer Henk Hanssen over hoe frustratie leidde tot handige marketingvehikels.

Share

Wanneer je boeken schrijft over pubers kun je niet volstaan met een beetje de literatuur bijhouden. Je moet letterlijk voeling houden, jezelf letterlijk onderdompelen in de puberwereld. Vandaar dat ik deze Krokusvakantie in gezelschap van drie stuiterballen een reisje ondernam naar een bungalowpark in Noord-Limburg. Voorafgaand aan mijn vakantie wensten vrienden me ‘sterkte’ en ‘veel …

Share

“Schat! Het begínt!” is een kreet die je dezer dagen met enige regelmaat zult horen. De vraag is óf het dan ook echt begint. Voordat hij vanuit ‘pole position’ echt gas gaat geven, maakt je baby namelijk een aantal valse starts. Hij ziet de vlag omhoog gaan, maar besluit op het laatste moment het pedaal niet in te drukken. Hoe weet je dat het echt gaat beginnen?

Share

Het is even met de kiezen op elkaar maar dan haal je ook het wereldnieuws… In het La Paz ziekenhuis in Madrid is een baby geboren van 7 kilo en 10 gram. Gemiddeld weegt een baby 3,5 kilo.

Share