Op bezoek bij TV-Oost: ‘Henk, ik ga je lekker teasen’


 

henk hanssen bij rtv oostHoera! Gisteren was ik te gast bij de Life & Cooking-variant van TV Oost, de regionale tv-zender van Zwolle, Deventer, Enschede en omstreken. Onderweg in de trein las ik Father and Child Reunion, een boek waarin de Amerikaanse vaderexpert Warren Farrell onder meer stelt dat de westerse maatschappij mannen stelselmatig ontmoedigt om de zorg voor kinderen op zich te nemen. Hoofdschuldigen: wetgeving die moeders consequent bevoordeeld, de vrouwenbeweging en de media van die vaders vaak als stoethaspels afficheren. Tikje zwaar aangezet, amigo Warren, dacht ik nog terwijl de taxi me bij een zendmast in Hengelo afzette.

Lekker teasen
“Ik ga je lekker teasen,” zei presentatrice Monique Sleiderink tijdens de korte voorbespreking. Ze vertelde dat ze tien weken geleden was bevallen van een tweeling. Ja, alles was goed gegaan. Nee, haar man had mijn laatste boek, Zwangerschapsmanagement, er niet op na hoeven slaan. “Want dat boek is natuurlijk onzin. Toch?” In de studio schoof ik aan tafel met wijnkoper Heisterkamp uit Ootmarsum die de kijkers ging uitleggen welke Bordeaux dit najaar het best ontkurkt kan worden, een sieradenmaakster en de local hero van de avond, tv-kokkin Thea. In rap Twents kondigde ze aan dat ze ons een hapje met varkenshaas en ‘de ten onrechte vergeten groente koolrabi’ ging bereiden: “Koolrabi is een zwelling van een stengel die te vaak over het hoofd wordt gezien.”

Masculien menuutje
Kortom, een masculien menuutje om de tongen los te krijgen! Na veertig minuten was het zover. Monique hield de voorkant van mijn boek richting camera en vertelde dat de auteur van ‘de bijbel voor aanstaande vaders’ tegenover haar zat. Ze draaide het boek om en begon flarden flaptekst voor te lezen, telkens voorzien van haar commentaar:
“Hoe reageer je op haar nesteldrang?’ Gewoon negeren!
‘Hoe overleef je de pufles?’ Niet naar toe gaan!
‘Alles over de juridische aspecten van het vaderschap…’ Jezus zeg, gewoon betalen!
‘Sex na de bevalling?’ Gewoon vergeten!”

Monique Sleiderink
Monique Sleiderink: ‘Ik ga je lekker teasen.’

Wijsheid in pacht
Met een voldane glimlach keek ze me aan. Ja, die zat!
“Zo’n boek is toch helemaal niet nodig, Henk,” zei ze. “Dit weten we toch allemaal vanzelf wel?”
“Ik ben blij dat je het boek zo inleidt, Monique,” had ik moet zeggen.
“Je illustreert namelijk precies waar de schoen wringt: simpelweg omdat ze een kind kunnen baren, denken nogal wat vrouwen dat zij degene zijn die álle wijsheid in pacht hebben. Sommige vrouwen weten zelfs haarfijn uit te leggen wat een man wordt geacht te voelen en te denken tijdens de zwangerschap en daarna.”

Taken verdelen
Maar ik reageerde met een glimlach en stelde dat het wel degelijk nuttig kon zijn je voor te bereiden op een leven waarin een baby als een ongeleid projectiel door je agenda heen ging suizen.
“Kun je je werk flexibeler indelen? Hoe ga je taken verdelen? Wie gaat er voor het inkomen zorgen? Meer dan de helft van de vrouwen stopt met werken of gaat minder werken, het gemiddelde gezinsinkomen daalt met dertig procent terwijl de kosten fors toenemen…”
Er ontstond een levendig debat waarin Monique bleef proberen het boek als nutteloos van tafel te schuiven en ik de relevantie ervan trachtte aan te tonen. Zelf had ze tijdens haar zwangerschap door een flinke stapel boeken heen gelezen, zei ze, maar een aanstaande vader die een boekje oppakte, nee, dat was en bleef belachelijk. Het kind groeide toch niet in zijn buik? Nou dan. Van ‘lekker teasen’ kon geen sprake meer zijn, realiseerde ik me gaandeweg. Dit was ernstiger: Monique, toch een doctoranda, meende zowaar te menen wat ze zei. Warren Farrell had een punt.

Vorige De Tao van K3
Volgende Gezocht: 'intelligent design' voor de kinderopvang

Ook interessant

Er is geen autofabrikant die zijn auto niet als ‘ruim’ wil aanprijzen. Chrysler heeft daar echt het recht toe, als het reclame maakt voor de Grand Voyager. De zevenzitter is namelijk zo ruim bemeten, dat kinderen er niet alleen in willen rijden, maar er ook graag in spelen. Wat wil je nog meer, zo in …

Share

Bokito brengt niet alleen volwassen vrouwen op hol, ook de harten van kleine meisjes gaan sneller kloppen zodra zijn naam valt. Een week geleden kwam Rosa ‘s avonds uit bed naar beneden omdat ze bang was dat Bokito in haar kamer zou binnenkomen. Voor ze ging slapen, hadden we samen op NOS Headlines gekeken naar het filmpje van Bokito die uit de Berlijnse gevangenis ontsnapt. Misschien niet echt pedagogisch verantwoord. Ik stelde haar gerust met het verhaal dat Bokito een lieve aap was die gewoon af en toe uit de kooi weg wilde. Dat begreep ze wel. Tevreden sloop ze weer naar boven. Maar Bokito is nog niet uit haar hoofd verdwenen. Gisteren kwam Rosa thuis met deze tekening. ‘Gemaakt op school,’ riep ze vrolijk.

Share

Zou het komen door het inspirerende gesprek dat hij vorige week bij Catherine voerde met IkVader? Ach nee, zo arrogant zijn we niet. Maar toch… een paar dagen later prijkt Het Gezin plots op de agenda van PvdA-voorman Wouter Bos. In felle bewoordingen kraakt hij het gezinsbeleid van het CDA.

Share


Okay, Teletubbie Tinky Winky praat met een hoog stemmetje (‘O oh!’).  En, hij draagt een kek paars pakje en zelfs een (rood!) damestasje. Maar, maken deze verschijnselen Tinky Winky tot ‘verborgen homo die kinderen tot een verdorven levensstijl aanzet?’ Als je denkt dat alleen godsdienstwaanzinnigen zoiets kunnen bedenken, heb je het goed. Alsof ze in dat land geen serieuzere problemen hebben, mikt de extreem-katholieke regering van Polen haar pijlen op peuterheld Tinky Winky uit de Britse serie Teletubbies. Polin Ewa Sowinska, door de overheid aangesteld als toezichthoudster op onder meer kinderrechten in Polen, vroeg zich gisteren in een vraaggesprek af waarom Tinky Winky dat handtasje eigenlijk altijd bij zich draagt. Ze weet het antwoord ook al: iek, het is een homo! Krachtdadige Eva heeft nu een onderzoek gelast naar de vraag of Tinky Winky kinderen aanzet tot homosekualiteit.

Share

Een nieuw jaar, een nieuw boek. IkVader lanceert Zwangerschaps-management voor Mannen, een praktisch handboek voor aanstaande vaders. Van nesteldrang tot pufles, van seks tijdens de zwangerschap tot de rol die je tijdens de bevalling kunt spelen – alles staat er strak, scherp én rijkelijk geïllustreerd in. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

In aanloop naar het deze week verschijnende boek Mannelijkheid – een werkstuk van filosoof Harvey Mansfield – wordt er in de bladen weer driftig gedebatteerd over ons. Over ons, mannen! Want, zijn wij anno 2008 halve wijven, hele wijven of juist echte mannen of Übermannen geworden? Of iets daar tussenin? Malou van Hintum interviewde voor De Volkskrant diverse zelfbenoemde mannenkenners, waaronder uw hoofdredacteur, over dit onuitputtelijke onderwerp. En, ze is zo vriendelijk om ons toestemming te geven haar verhaal hieronder integraal te publiceren. Gordels vast? De kop luidt: ‘De nieuwe man: echte kerel of halve vrouw?’ 

Share