Vaders onderuit op tv

meet mr mom‘Meneer de huisvrouw’, ‘Help, ik word vader’, ‘Ik wil je kind en verder niks’ en ‘Big Brother’. Vier totaal verschillende programma’s, maar volgens Henk Hanssen, hoofdredacteur van de website ikvader.nl, stuk voor stuk programma’s die het vaderschap ondermijnen: ,,Alle vier de series communiceren de devaluatie van de vader in de Nederlandse samenleving. De makers kan het geen zier schelen wat voor invloed hun programma heeft.”

Tooske
Henk Hanssen ergerde zich eerder aan Tooskes programma ‘Help, ik word vader’, waarin een aanstaande vader aan een ‘ultieme test’ wordt onderworpen wanneer hij een weekend lang twee kinderen moet verzorgen. ,,Doorgestoken kaart en compleet in scène gezet”, meent Hanssen. ,,Ik heb vaders gesproken die de zogenaamde test hebben ondergaan en het blijkt dat hun fouten soms in scène worden gezet. Daarnaast wordt ieder foutje enorm gedramatiseerd.”

Spermashow
Volgens Hanssen is het dieptepunt op de Nederlandse tv de spermashow van Reinout Oerlemans. Alsof vaders alleen goed zijn als spermadonor.”
De betekenis van de vader voor zijn kinderen wordt volledig onderuit gehaald. Uit onderzoek blijkt juist dat de vader hard nodig is in de eerste jaren van het leven van een kind.”

Meet mr. Mom
Helaas voor de vader-aanhangers, maar vanavond start Talpa’s ‘Meneer de huisvrouw’, gebaseerd op de Amerikaanse comedy, reality show ‘Meet mr. Mom’. Elke aflevering krijgen twee moeders een vakantie aangeboden, terwijl hun man achterblijft om het huishouden te runnen en voor de kinderen te zorgen. ‘Na een week afwezigheid weet het gezin hoe onmisbaar de moeder eigenlijk is’ staat op de website van Talpa te lezen. Leuk voor de moeders, maar volgens vaderkenner Hanssen worden juist de papa’s ook in dit programma negatief geportretteerd: ,,Uiteindelijk komt het er dus op neer dat het huishouden in de soep loopt en dat de moeder niet gemist kan worden. Natuurlijk is de moeder belangrijk, maar de vader ook. Ik zou heel graag eens een programma zien dat juist de vaders goed neerzet.”

ADlogo

Dit interview verscheen eerder in het AD.

Exclusief op moeders
Toen Henk Hanssen vijf jaar geleden vader werd, maakte hij de website ikvader.nl, waarop jonge vaders informatie kunnen vinden over hun ouderschap. “Ik merkte dat de informatie voor jonge ouders exclusief op moeders gericht is. We leven in Nederland in een moedercultuur. Wil je als vader ook betrokken zijn, dan is dat weleens lastig.”