Vlaamse vaders kunnen vlechtjes maken


vader vlecht haar 2Hoewel onze redactie uit louter ervaren vaders bestaat, is het ons nog nooit gelukt een toonbaar staartje te vlechten in het dochterhaar. Vlaamse vaders echter draaien daar hun hand niet voor om. Want: ‘Wij kunnen voorlezen, puzzelen, neuzen snuiten en staartjes maken,’  stellen zij in een heuse Pappa Verklaring. De verklaring is een initiatief van het tijdschrift Klasse dat vaders hoopt te stimuleren tot een actievere rol. Heel nobel allemaal, vinden wij. Alleen jammer dat de verklaring in een debiliserend taaltje is genoteerd. Of je daar wijzer van wordt?

De Vlaamse vader is onvoldoende betrokken bij de opvoeding
Dat blijkt uit een onderzoek onder Vlaamse vaders. Zuiderbuurse moeders zijn doorgaans bijna een uur meer per week kwijt aan de kinderen dan pappa. Helpen met huiswerk maken? Daar hebben de heren al helemaal geen zin in. Slechts 33 minuten in de week bemoeien Belgische vaders zich met de wiskundesommetjes van hun koters.

Papaverklaring
Dat moet anders, dacht het Belgische magazine Klasse. Niet geheel zonder welgemeend eigen belang want het opvoedblad wil ook mannelijke lezers aan zich binden. Daarom bedachten zij de ‘papaverklaring’: een verzameling kreten waarmee de ondertekenaars plechtig beloven om voortaan snottebellen af te vegen, broodjes te smeren en zo nu en dan een puzzeltje te leggen. Hoewel de simpele verklaring zelfs door analfabeten prima te lezen is, hebben de opstellers toch de moeite genomen de tekst in negen andere talen te vertalen. En ze weten zich in goed gezelschap: bekende Vlamingen als komiek Urbanus, Anderlecht-voetballer Frédéric Dupré en wielrenner Robbie McEwen hebben er een krabbel onder gezet.

Pampers verversen
Wij dachten altijd dat sprinten Robbie’s specialiteit was, maar dat moeten we anders zien. ‘Mijn specialiteit is toch wel pampers verversen,’ zegt de Australische Belg op de website van Klasse. Klinkt tof, Robbie. Maar wie ververst de luiers als jij in de Giro en de Tour op de pedalen staat? Wat? Jijzelf?! Robbie stuurt ten bewijze van zijn pamperkunsten bijgaand een printje op. Goed, dan zeuren we ook niet langer en feliciteren onze Vlaamse vadervakgenoten met hun vaderverklaring.

 

 

Vorige Vader Baby Donna eist kind op
Volgende En we noemen hem

Ook interessant

In elk gezin heeft wel iemand een smartphone of tablet. Deze apparaten bevatten tal van mogelijkheden die kunnen helpen bij de educatie van een kind. Maar wat je niet wilt is dat een kind, op een onbewaakt moment, allerlei andere zaken doet op je tablet of smartphone. En heb je als ouder of verzorger wel …

Share

Dát en nog veel meer kun je vanaf 17 oktober ontdekken in het zogenaamde Letterlab, een op kinderen gerichte expositie van het Graphic Design Museum in Breda. Waarom zijn er zoveel verschillende lettertypes? En bestaat er een relatie tussen de klank van een letter en haar vorm? Zodra zij het lab binnenstappen, ondervinden kinderen dat …

Share

Voor Ontzettend Ambitieuze Vaders is er een nieuwe methode om hun kind tot een muzikaal en creatief genie te laten uitgroeien. Gewoon je vrouw even een Blaby ombinden! Een wát? Yep, een Blaby. Het apparaat bestaat uit een buikband met vibrerende luidsprekers en een MP3-speler. Heeft ze vast no problemo mee. Zeker niet omdat muziek – volgens het …

Share

Normaal zijn we niet dol op moord- en doodslagverhalen, maar voor deze horrorstory maken we een uitzondering. Vooraf vast de moraal van het verhaal: leuk voor de kinderen, een slang in huis, maar waak ervoor dat hij niet ontsnapt.  Woensdagochtend, in het plaatsje Oxford in Florida, slaagde een ruim drie meter lange Birmese python erin …

Share

Baby’s zijn misschien wel het laatste gat in de tv-markt… Maar, ook deze doelgroep wordt op zijn wenken bediend. Nou ja, een baby kijkt met grote ogen naar alles wat beweegt, dus het is niet al te moeilijk de kleinste kijkers visueel te bevredigen. Maar toch: ‘Baby TV’ wordt uiterst zorgvuldig gemaakt, zo verzoekt de Belgische zender Belgacom ons te geloven. Eind oktober brengt Belgacom het 24-uurskanaal ‘Baby TV’ op de buis en wel in het Nederlands.

Share

Sommige huismannen beweren dat non-stop sokken wassen & boterhammen smeren op zich al topsport is maar jongens, het kan nóg een tikkie uitdagender. Neem een voorbeeld aan deze doorgedraaide ‘stay-at-home dads’. Ze werden zo gek van het thuis zitten dat ze een heuse sport hebben bedacht waarin je een berg strijkwas combineert met het beklimmen van een berg. Extreme ironing, zo heet deze huismannentopsport. Errug televisie-geniek – waarvan akte – en dus rijp voor een Olympisch podium! 

Share