Vlaamse vaders kunnen vlechtjes maken

vader vlecht haar 2Hoewel onze redactie uit louter ervaren vaders bestaat, is het ons nog nooit gelukt een toonbaar staartje te vlechten in het dochterhaar. Vlaamse vaders echter draaien daar hun hand niet voor om. Want: ‘Wij kunnen voorlezen, puzzelen, neuzen snuiten en staartjes maken,’  stellen zij in een heuse Pappa Verklaring. De verklaring is een initiatief van het tijdschrift Klasse dat vaders hoopt te stimuleren tot een actievere rol. Heel nobel allemaal, vinden wij. Alleen jammer dat de verklaring in een debiliserend taaltje is genoteerd. Of je daar wijzer van wordt?

De Vlaamse vader is onvoldoende betrokken bij de opvoeding
Dat blijkt uit een onderzoek onder Vlaamse vaders. Zuiderbuurse moeders zijn doorgaans bijna een uur meer per week kwijt aan de kinderen dan pappa. Helpen met huiswerk maken? Daar hebben de heren al helemaal geen zin in. Slechts 33 minuten in de week bemoeien Belgische vaders zich met de wiskundesommetjes van hun koters.

Papaverklaring
Dat moet anders, dacht het Belgische magazine Klasse. Niet geheel zonder welgemeend eigen belang want het opvoedblad wil ook mannelijke lezers aan zich binden. Daarom bedachten zij de ‘papaverklaring’: een verzameling kreten waarmee de ondertekenaars plechtig beloven om voortaan snottebellen af te vegen, broodjes te smeren en zo nu en dan een puzzeltje te leggen. Hoewel de simpele verklaring zelfs door analfabeten prima te lezen is, hebben de opstellers toch de moeite genomen de tekst in negen andere talen te vertalen. En ze weten zich in goed gezelschap: bekende Vlamingen als komiek Urbanus, Anderlecht-voetballer Frédéric Dupré en wielrenner Robbie McEwen hebben er een krabbel onder gezet.

Pampers verversen
Wij dachten altijd dat sprinten Robbie’s specialiteit was, maar dat moeten we anders zien. ‘Mijn specialiteit is toch wel pampers verversen,’ zegt de Australische Belg op de website van Klasse. Klinkt tof, Robbie. Maar wie ververst de luiers als jij in de Giro en de Tour op de pedalen staat? Wat? Jijzelf?! Robbie stuurt ten bewijze van zijn pamperkunsten bijgaand een printje op. Goed, dan zeuren we ook niet langer en feliciteren onze Vlaamse vadervakgenoten met hun vaderverklaring.