Vlaamse vaders kunnen vlechtjes maken


vader vlecht haar 2Hoewel onze redactie uit louter ervaren vaders bestaat, is het ons nog nooit gelukt een toonbaar staartje te vlechten in het dochterhaar. Vlaamse vaders echter draaien daar hun hand niet voor om. Want: ‘Wij kunnen voorlezen, puzzelen, neuzen snuiten en staartjes maken,’  stellen zij in een heuse Pappa Verklaring. De verklaring is een initiatief van het tijdschrift Klasse dat vaders hoopt te stimuleren tot een actievere rol. Heel nobel allemaal, vinden wij. Alleen jammer dat de verklaring in een debiliserend taaltje is genoteerd. Of je daar wijzer van wordt?

De Vlaamse vader is onvoldoende betrokken bij de opvoeding
Dat blijkt uit een onderzoek onder Vlaamse vaders. Zuiderbuurse moeders zijn doorgaans bijna een uur meer per week kwijt aan de kinderen dan pappa. Helpen met huiswerk maken? Daar hebben de heren al helemaal geen zin in. Slechts 33 minuten in de week bemoeien Belgische vaders zich met de wiskundesommetjes van hun koters.

Papaverklaring
Dat moet anders, dacht het Belgische magazine Klasse. Niet geheel zonder welgemeend eigen belang want het opvoedblad wil ook mannelijke lezers aan zich binden. Daarom bedachten zij de ‘papaverklaring’: een verzameling kreten waarmee de ondertekenaars plechtig beloven om voortaan snottebellen af te vegen, broodjes te smeren en zo nu en dan een puzzeltje te leggen. Hoewel de simpele verklaring zelfs door analfabeten prima te lezen is, hebben de opstellers toch de moeite genomen de tekst in negen andere talen te vertalen. En ze weten zich in goed gezelschap: bekende Vlamingen als komiek Urbanus, Anderlecht-voetballer Frédéric Dupré en wielrenner Robbie McEwen hebben er een krabbel onder gezet.

Pampers verversen
Wij dachten altijd dat sprinten Robbie’s specialiteit was, maar dat moeten we anders zien. ‘Mijn specialiteit is toch wel pampers verversen,’ zegt de Australische Belg op de website van Klasse. Klinkt tof, Robbie. Maar wie ververst de luiers als jij in de Giro en de Tour op de pedalen staat? Wat? Jijzelf?! Robbie stuurt ten bewijze van zijn pamperkunsten bijgaand een printje op. Goed, dan zeuren we ook niet langer en feliciteren onze Vlaamse vadervakgenoten met hun vaderverklaring.

 

 

Vorige Vader Baby Donna eist kind op
Volgende En we noemen hem

Ook interessant

Ben jij een betrokken vader? Een man die één dagdeel of meer zorg draagt voor de kinderen? Dan kun je tot 22 juni 2011 meedoen aan deze online enquête van de universiteit Utrecht. De vragen hebben betrekking de keuzes die jij hebt gemaakt rond werk en privé. Klik hier om mee te doen. Het kost …

Share

Is jouw vrouw thuis bevallen? En hoe beviel dat? Deze vraag staat centraal in het boek dat journaliste Hellen Kooijman over De Thuisbevalling schrijft. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De eerste tekenen van de klimaatverandering bereiken ook het segment der gezinsauto’s. Kleine auto’s scoren goed en zelfs SUV’s moeten wat inleveren: zij worden gewoon een maatje kleiner. Volvo levert met de nieuwe XC60 een compacte SUV die, da’s Volvo eigen, natuurlijk zeer veilig is. Deze maand in de Gezinsautotest: de Volvo XC60 T6 AWD. …

Share

moderne vaderMannen moeten meer gaan zorgen. Dat vinden veel vrouwen al heel lang, maar de overheid vindt het nu ook. Het ministerie van SZW is onlangs een campagne gestart om meer mannen aan de afwas en de commode te krijgen. In samenwerking met de AVRO is zelfs een tv-serie gemaakt, getiteld Vaders Emancipatieshow, waarvan vanavond het eerste deel te zien is. Maar de hele campagne om mannen meer bij de zorg te betrekken is van een tenenkrommende ergerlijkheid, vindt Henk Hanssen, oprichter van de website IkVader.nl.

Share

Helemaal losgegaan op je Sinterklaas-gedichten? Houd je rijmtalent dan nog even vast en schrijf de tekst voor het Nationale Welkomstlied! Huh? Ja, je leest het goed: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft namelijk bedacht dat ouders van pasgeboren kindjes voortaan een cd toegestuurd krijgen met daarop het ‘Nationaal Welkomstlied’. De melodie voor dit ‘Wilhelmus 4 baby’s’ is al geschreven, voor de tekst wordt een beroep op jou gedaan.

Share

Mag je zwangere vrouw nu wel of niet blijven werken tot aan de bevalling? onderzoeken geven tegenstrijdige antwoorden geven op deze vraag. Hoe zit het precies? 

Share