Vrouwen stoppen zelf pijn bij bevalling


pijnbestrijding bevallingHet Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft een geavanceerde techniek ontwikkeld die vrouwen in staat stelt tijdens de bevalling zelf hun pijn te bestrijden. In goed Nederland: de Patient Controlled Analgesia-methode, zeg maar PCA.

Met één druk op de knop
PCA werkt zo: op het infuuskastje naast het bed zit een knop waarop je vrouw kan drukken als ze de pijn niet meer kan of wil verdragen. Zo komt er een veilige en effectieve dosering Remifentanil in haar lichaam. Een computertje zorgt dat ze geen overdosis kan krijgen, ook al blijft ze op de knop drukken.

Basisinfuus
Het systeem is ontwikkeld door gynaecoloog Ramon Aronius en anesthesioloog Gerry Woerlee. Zij ontwierpen een basisinfuus met een dosering die steeds dezelfde snelheid heeft en een terugslagventiel bevat. Daardoor loopt het middel niet terug de infuusslang in. Volgens de twee ontwikkelaars hebben de meeste vrouwen vooral pijn tijdens de ontsluiting. Op dat moment wordt er het meest op de knop gedrukt.

Positieve reacties
PCA heeft een groot voordeel ten opzichte van de bestaande pijnstillers die via ruggenprik of injectie worden toegevoegd. Bij de PCA ondervindt je vrouw na gebruik geen negatieve bijwerkingen, zoals een suf gevoel, duizeligheid og bewustzijnsverlies. Een paar minuten na de toediening is het effect al weg en heeft de vrouw alle energie om te persen. Ook de baby heeft geen last van de PCA, zijn lichaam zal de stof snel afbreken. De veertig vrouwen die de nieuwe techniek uitprobeerden, reageerden erg positief. Wanneer de methode voor andere ziekenhuizen beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Vorige Vondeling krijgt thuis
Volgende Vader dode baby's helemaal kapot

Ook interessant

Ford Mondeo Wagon 2.5i Turbo Titanium

Ik ga op vakantie en neem mee…

De vakantietijd is nu echt aangebroken en veel vaders worden dan weer geconfronteerd met hun ‘favoriete’ bezigheid rond het op vakantie gaan: de auto vol bagage stoppen. Vaak met commentaar van je eega… Wat past er allemaal in de nieuwe Ford Mondeo?

Share

Sinds vorig jaar is de kleine stationwagon aan een ware opmars bezig. Al eerder testte IkVader.nl de Skoda Fabia Combi, nu hebben we wat flink wat kilometers gemaakt in de Renault Clio Estate. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Geloof het of niet: meegaan naar de verloskundige kan hetzelfde effect op je vrouw hebben als haar verrassen met een bos rode rozen. Het feit dat jij erbij bent, sterkt haar in haar overtuiging dat je om haar geeft en er ‘altijd’ voor haar zult zijn. En je steekt er natuurlijk zelf ook het nodige van op.

Share

Is het een Duitse Fransman, of een Franse Duitser? De gemiddelde automobieljournalist weet maar niet wat hij moet zeggen over de nieuwe Citroën C5. Lekker belangrijk ook. Hoe scoort de nieuwe C5 in de IkVader Gezinsautotest? Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Tot op heden is dementie een diagnose die we reserveren voor onfortuinlijke pensionado’s maar, volgens de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer is het ziektebeeld inmiddels ook op onze jongeren van toepassing. Als gevolg van overmatig gebruik van computer en smartphone ontstaat digitale dementie, zo betoogt hij in zijn gelijknamige boek dat zich laat lezen als klemmende …

Share

Niets om handen tijdens deze lome vakantiedagen? Uitgeklust & uitgeblust? Gelukkig is er een oplossing. Als je tenminste een baby beschikbaar hebt. Tenen lezen! Een tijdje terug werd ons al aanbevolen het karakter van je kind te bepalen aan de hand van babygebaren, nu is er een nieuwe melige ontdekking gedaan om de dag mee …

Share