Vrouwen stoppen zelf pijn bij bevalling


pijnbestrijding bevallingHet Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft een geavanceerde techniek ontwikkeld die vrouwen in staat stelt tijdens de bevalling zelf hun pijn te bestrijden. In goed Nederland: de Patient Controlled Analgesia-methode, zeg maar PCA.

Met één druk op de knop
PCA werkt zo: op het infuuskastje naast het bed zit een knop waarop je vrouw kan drukken als ze de pijn niet meer kan of wil verdragen. Zo komt er een veilige en effectieve dosering Remifentanil in haar lichaam. Een computertje zorgt dat ze geen overdosis kan krijgen, ook al blijft ze op de knop drukken.

Basisinfuus
Het systeem is ontwikkeld door gynaecoloog Ramon Aronius en anesthesioloog Gerry Woerlee. Zij ontwierpen een basisinfuus met een dosering die steeds dezelfde snelheid heeft en een terugslagventiel bevat. Daardoor loopt het middel niet terug de infuusslang in. Volgens de twee ontwikkelaars hebben de meeste vrouwen vooral pijn tijdens de ontsluiting. Op dat moment wordt er het meest op de knop gedrukt.

Positieve reacties
PCA heeft een groot voordeel ten opzichte van de bestaande pijnstillers die via ruggenprik of injectie worden toegevoegd. Bij de PCA ondervindt je vrouw na gebruik geen negatieve bijwerkingen, zoals een suf gevoel, duizeligheid og bewustzijnsverlies. Een paar minuten na de toediening is het effect al weg en heeft de vrouw alle energie om te persen. Ook de baby heeft geen last van de PCA, zijn lichaam zal de stof snel afbreken. De veertig vrouwen die de nieuwe techniek uitprobeerden, reageerden erg positief. Wanneer de methode voor andere ziekenhuizen beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Vorige Vondeling krijgt thuis
Volgende Vader dode baby's helemaal kapot

Ook interessant

Henk en IJsbrandHet is al three mornings after the night before en ik kan me nog steeds nauwelijks concentreren. Mijn hoofd repeteert de soms koortsachtige gesprekken die ik de afgelopen dagen voerde met artsen, verpleegkundigen en familieleden terwijl medische termen als Hb-waarde, uterus en oxytocine nog na echoën.

Share

De zee zit in onze Hollandse genen verankerd. Vandaar dat een kennismaking met Rotterdam tot de vaderverplichte uitstapjes behoort. Wat kun je doen en laten als je de kinderen een weekendje meesleept door de grootse havenstad? IkVaders Henk Hanssen ging met ging en al op onderzoek. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Zoals Wouter Bos onlangs al constateerde, zijn er teveel voortijdige schoolverlaters en is, als gevolg daarvan, de jeugdwerkloosheid veel te hoog. Maar om daar nou het CDA de schuld van de geven, zoals hij laatst deed, is wat kortzichtig. De afgelopen tientallen jaren heerste de PvdA op het Onderwijs-ministerie. Gisteren verscheen het boek Drammen, dreigen en draaien waarin Onderwijs-specialist Leo Prick de dramatische gevolgen schetst van de socialistische vernieuwingsdrift in onderwijsland.

Share

vaderschap hersenenVolgens een onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse Princeton University, verbetert je geheugen en je vermogen tot planning zodra je vader wordt. En dat is niet het enige.

Share

Kind op komst en geen tijd om al dat voorbereidende werk te doen? Als je in Engeland woont, is er nu een uitkomst. Onder het motto ‘Mum to be? No time free’ neemt de nieuwe firma Babyplanners je namelijk alles uit handen. Van kinderkamer inrichten en kleren kopen tot het aanschaffen van flessen, spenen en …

Share

Moederschap wordt steeds vaker uitgesteld, signaleert Het Parool op vrijdag 11 augustus. Hoe komt dat? En jawel, welke rol spelen mannen hierin? Parool-journaliste Marieke Monden vroeg een aantal ‘deskundigen’, waaronder uw hoofdredacteur, naar hun mening.

Share