pijnbestrijding bevalling

Vrouwen stoppen zelf pijn bij bevalling

pijnbestrijding bevallingHet Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft een geavanceerde techniek ontwikkeld die vrouwen in staat stelt tijdens de bevalling zelf hun pijn te bestrijden. In goed Nederland: de Patient Controlled Analgesia-methode, zeg maar PCA.

Met één druk op de knop
PCA werkt zo: op het infuuskastje naast het bed zit een knop waarop je vrouw kan drukken als ze de pijn niet meer kan of wil verdragen. Zo komt er een veilige en effectieve dosering Remifentanil in haar lichaam. Een computertje zorgt dat ze geen overdosis kan krijgen, ook al blijft ze op de knop drukken.

Basisinfuus
Het systeem is ontwikkeld door gynaecoloog Ramon Aronius en anesthesioloog Gerry Woerlee. Zij ontwierpen een basisinfuus met een dosering die steeds dezelfde snelheid heeft en een terugslagventiel bevat. Daardoor loopt het middel niet terug de infuusslang in. Volgens de twee ontwikkelaars hebben de meeste vrouwen vooral pijn tijdens de ontsluiting. Op dat moment wordt er het meest op de knop gedrukt.

Positieve reacties
PCA heeft een groot voordeel ten opzichte van de bestaande pijnstillers die via ruggenprik of injectie worden toegevoegd. Bij de PCA ondervindt je vrouw na gebruik geen negatieve bijwerkingen, zoals een suf gevoel, duizeligheid og bewustzijnsverlies. Een paar minuten na de toediening is het effect al weg en heeft de vrouw alle energie om te persen. Ook de baby heeft geen last van de PCA, zijn lichaam zal de stof snel afbreken. De veertig vrouwen die de nieuwe techniek uitprobeerden, reageerden erg positief. Wanneer de methode voor andere ziekenhuizen beschikbaar komt, is nog niet bekend.