Waakt Big Brother straks over je kinderen?


big brother is watchingGeen tv, maar bijna realiteit. Wat jaren terug sciencefiction leek, kan in Engeland binnen twee jaar werkelijkheid zijn. Een immens computersysteem dat waakt over de opvoeding van álle (ruim 12 miljoen) Engelse kinderen.

Achtjarig meisje
Het ongeveer 350 miljoen euro kostende systeem, de Information Sharing Index, is ontwikkeld naar aanleiding van de gruwelijke dood in 2000 van Victoria Climbié, een achtjarige meisje dat door haar tante werd mishandeld. Voor haar dood hadden tal van hulpinstanties contact met het meisje maar zij zagen geen reden om in te grijpen. Victoria’s dood werd door de Engelsen als een keerpunt in de manier waarop over opvoeding denken.

Savanna
De kwestie doet erg denken aan de Nederlandse Savanna, het meisje uit Alphen aan den Rijn dat in 2004 dood werd gevonden in de kofferbak van haar moeders auto. De gezinsvoogd, de teamleider van het Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling bleken allen niet in staat Savanna’s dood te voorkomen.

Bureaucratische ellende
De Engelsen willen grondig afrekenen met communicatiestoornissen en andere bureaucratisch ellende die mensenlevens kan kosten. Binnen twee jaar moet een database operationeel zijn waarin alle relevante gegevens van alle Engelse kinderen zijn vastgelegd. Huisartsen, ziekenhuizen, scholen en politie zijn verplicht gegevens over de kinderen in de database in te voeren. Op basis van deze gegevens ontwikkelt het systeem een target voor elk kind. Wordt de target niet gehaald, dan geeft het systeem een waarschuwing.

Critici
Naarmate de plannen concreter worden, neemt de kritiek erop toe. Sommige kranten hebben Groot-Brittannië inmiddels uitgeroepen tot Nannystate ofwel Kinderjufstaat. Anderen zijn bang dat pedofielen zich toegang weten te verschaffen tot de database.

Vorige Vaders spelen rol bij tijdstip bevalling
Volgende Kijkwijzer voor games

Ook interessant

Ben jij vader van vier zonen of dochters? Dan ligt de weg naar eeuwige roem open voor je. Nu ja, je weet immers nooit wat er kan gebeuren wanneer je gezin met foto en al in een fraai tijdschrift belandt. Het fraaie tijdschrift heet Mind Magazine. Zij bereiden momenteel een fotoreportage voor over grote jongens- …

Share

Ongeveer 90 procent van de Nederlandse vrouwen volgt tijdens de eerste zwangerschap een zwangerschapscursus. Ik zelfs tijdens alle drie mijn zwangerschappen. Gezellig en nuttig én ik wilde graag wat actiefs voor mezelf doen. Dikke kans dat ook jou vrouw er een gaat volgen én dat jij op een partneravond moet komen opdraven!

Share

Hij draagt de naam van een vilein karakter uit een nieuwe James Bond-film – Panayiotis Zavos. En als het aan de medische wereld ligt, komt 007 ook daadwerkelijk in actie om Zavos van zijn plan af te houden. Want deze op Cyprus geboren Amerikaan heeft deze week het taboe op mensen klonen open gebroken. En …

Share

Geloof het of niet: meegaan naar de verloskundige kan hetzelfde effect op je vrouw hebben als haar verrassen met een bos rode rozen. Het feit dat jij erbij bent, sterkt haar in haar overtuiging dat je om haar geeft en er ‘altijd’ voor haar zult zijn. En je steekt er natuurlijk zelf ook het nodige van op.

Share

De kartonnen stropdas of de beschilderde kei die je nooit als presse papier zult gebruiken uitputtend bewonderd? Mooi. Neem het hele gezin dan voor hap, drank & dans mee naar de Amsterdamse Westergasfabriek waar zaterdag en zondag het Man Made Weekend plaats vindt. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De wijn was letterlijk niet te zuipen. Toen we naar de uitnodigend flonkende karaf rosé reikten, snelde een regie-assistente naar ons toe om het al geheven glas weer af te pakken. "Dit staat er voor de sier," siste ze. Maar verder was het toch heel gezellig in Studio Pallazzina te Hilversum waar ik gisteren bij Catherine Keyl te gast was. Samen met Roel van der Wekken, capo van Huismannen.nl en Frank Meijer, uitgever van het blad Papa, vormde ik het vadertrio dat met Wouter Bos mocht babbelen over de positie van de Nederlandse vader.

Share