henk noort

Bekentenissen van een deeltijdhuisman

henk noortNa een relaxte vakantie waarin Mexicaanse kinderjuffen op zijn kroost lette, is het weer aanpakken geblazen voor deeltijdhuisman Henk Noort. Pleidooi voor erkenning van het werk-privéconflict bij vaders.

Deeltijdhuisman
Na een week snorkelen, cocktails drinken aan de poolbar en lezen op een Mexicaans eilandje is het weer business as usual. Kinderen afvoederen, aankleden en wegbrengen. Zoonlief en vriendje oppikken en naar voetbal brengen. Vriendje thuisbrengen. Avondeten en Ralph’s speelafspraak voor morgen regelen. De naschoolse afbellen. Bibliotheekboeken terugbrengen. Naar Kwik-Fit voor een nieuwe voorband. Ondertussen maar zien hoe ik mijn deadlines haal.

Nederlandse mannen zijn Europees zorgkampioen
Als ZZP’er/deeltijdhuisman ben ik continu gestrest. Veel tweeverdienende vaders zitten met hun kantooruren nog vaster in de tijdsklem. Dit blijkt een onderschat probleem dat om een oplossing vraagt. Om diverse redenen is het goed als vrouwen meer gaan werken. Dus moeten mannen meer zorgen. Moeders van jonge kinderen gaan meer werken als de zorg het toestaat en vaders zorgen meer als hun werk het toestaat. Dus moet er voor vrouwen thuis en voor mannen op het werk iets veranderen. Te beginnen bij het laatste.

Vrouwenprobleem?
Het werk-privéconflict is toch een vrouwenprobleem? Nee! Nederlandse mannen zijn met de Scandinaviërs Europees zorgkampioen. Maar omdat ze niet minder zijn gaan werken, moeten ze de buitenschoolse activiteiten in hun volle agenda proppen. Goed voor hun planningscompetenties, maar slecht voor hun mentale gezondheid.

Combinatiedruk
Volgens promotieonderzoek van epidemioloog Nicole Jansen kampt 11% van de werkende mannen en 9% van de vrouwen met ernstige combinatiedruk. Geen exclusief vrouwenprobleem dus. De druk lijkt juist bij mannen toe te nemen. Volgens de National Study of the Changing Workforce steeg het percentage mannen dat eronder lijdt de afgelopen dertig jaar van 35% naar 59% (bij vrouwen steeg het niet-significant van 41-45%). Waarschijnlijk doordat werkgevers vrouwen hierbij meer steunen, zoals blijkt uit een wereldwijde peiling van het Kenexa Research Institute.

Goede werk-privébalans verhoogt loyaliteit
Is dat erg? Ja, want het werk-privéconflict leidt ook bij mannen tot vermoeidheidsklachten en ziekte-uitval. En volgens Kenexa verhoogt ondersteuning bij het zoeken naar een goede werk-privébalans ook hun loyaliteit. Werkgevers die het ziekteverzuim terug willen dringen en de werknemersloyaliteit verhogen, dienen dus ook mannen te helpen een goede balans te vinden. Zelf beginnen ze er niet snel over. Mannen vragen niet gemakkelijk hulp en lijden doorgaans in stilte. Daarom moet hun baas het aankaarten.

Geen filantropie
Steun voor tweeverdienende vaders is geen filantropie, want het betaalt zich dubbel en dwars terug in meer werknemerstevredenheid, hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en lagere wervingskosten. Vrijblijvend is het evenmin. Emancipatie van vrouwen vereist dat we ook mannen helpen hun schoteltjes in de lucht te houden.