tooske ragas

Wie helpt Tooske?

tooske ragasFasten your seatbelts… Morgen, om 19.55 uur op Nederland 2, start de Avro met het nieuwe programma Help, ik word vader. Deze door Eye 2 Eye Media geproduceerde serie belooft een nieuw dieptepunt te worden in de historie van deze omroep die vorig jaar al het hersenloze babbelprogramma Vaders op de buis bracht.

help ik word vaderWat is het idee?
Dit: een (echte) aanstaande vader krijgt een paar dagen lang twee jonge kids in zijn huis gedumpt. Vanuit alle hoeken en gaten registreren camera’s hoe hij voor die kinderen zorgt, beter gezegd, hoe hij zich door de zorg voor die kinderen heen slaat. De brave man kent de kinderen niet en vice versa. En om het allemaal nog veel leuker te maken, wordt hij door de programmamakers lastig gevallen met NIPO-onderzoekers, Jehova’s getuigen en allerhande andere colporteurs die ongevraagd aan- of opbellen. Reality-tv! In een studio kijkt zit een vrouwenteam gereed om de beelden van de stoethaspel van commentaar te voorzien. Presentatrice Tooske Breugem, de aanstaande moeder, haar beste vriendin en de moeder van de gedumpte kids nemen hem de maat. Geen vader te bekennen. Nee, Tooske & haar moeders zullen hem & ons weleens haarfijn vertellen hoe je voor kinderen moet zorgen.

“Mannen hebben geen idéé!”
In 1953 was het format van Help, ik word vader vast heel leuk en misschien zelfs succesvol geweest. Je vraagt je af waarom in 2005 belastinggeld moet worden gespendeerd aan een programma waarin ‘bewezen’ wordt dat vaders van niets weten. Te meer daar de overheid de afgelopen jaren allerlei campagnes heeft ontwikkeld, zoals Wie doet nu wat waar het programma Vaders een onderdeel van was, met als doel mannen juist te stimuleren tot betrokken vaderschap – een doelstelling die ook door de EU tot beleid is verheven. Maar nee, in een kennelijke poging haar vergrijsde leden op maat te bedienen, draait de Avro de klok vijftig jaar terug. En dat in een tijd waarin mannen steeds meer uiting geven aan hun rol als vader. Tooske en haar team blijven ziende blind voor deze ontwikkelingen. Want, zoals Tooske – 30 jaar jong & zelf geen moeder, onlangs in haar oneindige wijsheid aan een dagbladjournaliste vertelde: “Mannen hebben, hoeveel boekjes ze ook hebben gelezen, geen idéé. Ze missen de natuurlijke aanleg die vrouwen hebben.” (Bron: GPD, 19-05-2005). Kijkt en huivert & als het te erg is, beginnen we een actie!