Wouter Bos ontdekt Het Gezin
Zou het komen door het inspirerende gesprek dat hij vorige week bij Catherine voerde met IkVader? Ach nee, zo arrogant zijn we niet. Maar toch… een paar dagen later prijkt Het Gezin plots op de agenda van PvdA-voorman Wouter Bos. In felle bewoordingen kraakt hij het gezinsbeleid van het CDA.
CDA gebruikt mooie woorden over het gezin
“Het CDA gebruikt mooie woorden over het gezin, maar laat veel kinderen en jongeren aan hun lot over,” aldus tweevoudig vader Bos afgelopen zaterdag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam. Het aantal kinderen dat de CITO-toets niet kan maken neemt toe. 65.000 Schoolverlaters zonder diploma. Wachtlijsten in de jeugdzorg en de kinderbescherming.”
Fiscale kinderkorting
Natuurlijk, hier scoort Wouter een punt. Het CDA, traditioneel de partij van het gezin, bakt er weinig van. Weliswaar heeft het kabinet de fiscale kinderkorting fiks verhoogd, extra geld uitgetrokken voor de kinderopvang en, niet onbelangrijk, de economie weer aan de praat gekregen maar, er is geen sprake van een beleidsvisie gericht op het ondersteunen van gezinnen.
Bos heeft een paar kilo boter op zijn hoofd
Toch heeft Bos een paar kilo boter op zijn hoofd als juist hij het over gezinsbeleid wil hebben. Om in CDA-termen te blijven: hij ziet wel de splinter in het oog van de ander maar niet de balk in zijn eigen oog. Ten eerste hebben de twee opeenvolgende Paarse kabinetten ook nauwelijks specifieke aandacht voor het gezin weten op te brengen. En ten tweede is het juist de PvdA die verantwoordelijk gehouden mag worden voor het drama in het Onderwijs waar Bos tegen te keer gaat, hoge aantallen voortijdige schoolverlaters en jeugdwerkloosheid als gevolg.
Korte termijn
In het vorig jaar verschenen boek Steeds minder leren. De tragedie van de onderwijshervormingen, waarin veertig jaar onderwijsbeleid kritisch wordt beschouwd, wordt hard uitgehaald naar de opeenvolgende PvdA-ministers die op Onderwijs hebben gezeten. Zodra een sociaal-democraat op het onderwijspluche belandt, beginnen zijn idealen hem/haar parten te spelen. De ene na de andere PvdA-minister bevangen door verbouwingskoorts zodra hij de hoogste baas op Onderwijs werd. Gelijke kansen voor iedereen, luidde het motto waarmee Jos van Kemenade de middenschool probeerde in te voeren en Jacques Wallage de basisvorming tot beleid verhief.
‘Politici zijn mensen van de korte termijn’
Stel uit die schoolkeuze! Alle leerlingen moesten zich in de eerste drie jaar van het voorgezet onderwijs gelijk ontwikkelen. LTS? MTS? Mavo? Afschaffen die hap! Tineke Netelenbos, Karen Adelmund, Jo Ritzen hadden een puik alternatief, waaronder de VMBO-scholen waar de problemen zich tegenwoordig opstapelen `Politici zijn mensen van de korte termijn: Ritzen, Wallage en Netelenbos hadden al een goed heenkomen gevonden toen bleek hoe slecht hun plannen waren,’ bromt een oud-rector in het boek.
Goede school
Maar, laten we niet zeuren. Het goede nieuws is dat Bos het gezin op de agenda zet. Hij moet ook wel: hij wil straks natuurlijk ook een goede school voor zijn kids. Dus Wouter, mocht je premier worden straks, denk dan aan de toekomst van je kids en zet dan een minister op Onderwijs die de steigers in de schuur laat staan! En verder: maak van Het Gezin inderdaad een thema voor de verkiezingen. Dat wordt tijd…