Oerpeuter opgegraven


moeder-aller-peutersDe moeder aller peuters is opgestaan uit een droge rivierbedding in Ethiopië. Selam heet ze. Een schattige naam, die ‘vrede’ betekent, voor een kleuter van drie miljoen jaar oud. Het skelet werd in december 2000 gevonden onder een laag zand bij de Awash-rivier in Ethiopië. Uit datering blijkt dat de botten toebehoorden aan een meisje dat 3,3 miljoen jaar geleden rond huppelde.

Bewaard door overstroming
Deze week maakte Selam haar come-back. Haar peetvader, de Ethiopische paleontoloog Zeresenay Alemseged presenteerde haar vol trots aan de wereld. Hij vermoedt dat het meisje destijds werd verrast door een overstroming waarbij ze onder het zand en de kiezels bedolven raakte – de reden waarom ze zo goed bewaard is gebleven.

Tandartsboor
Alleen al het opgraven en schoonmaken van de schedel kostte hem vijf jaar. Met een tandartsboor bevrijdde hij de beenderen laag voor laag van de dikke lagen aarde. Tenslotte kon Salem worden geidentificeerd als een Australopithecus afarensis, de chimpansee-achtige soort die vooraf ging aan de mens. Naar alle waarschijnlijkheid waren het deze Australopithecus-mensapen die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden als eerste gereedschappen gingen gebruiken. De soort legde het uiteindelijk af tegen zijn opvolger, de Homo Erectus, waar de mens uit ontstond. Australopithecus-fossielen zijn sowieso zeldzaam maar een kinderskelet wordt vrijwel nooit gevonden. Wetenschappers hopen dat verdere studie van Salem veel meer duidelijk kan maken over de leefwijze van de oerkleuter en haar ouders.

Vorige Hoogzwanger in 20 seconden!
Volgende Luizenvader helpt een handje

Ook interessant

Laten we eerlijk zijn. De meeste vaders hebben nooit begrepen waarom hun tieners naar soaps op tv moeten kijken. Maar als vader kiezen wij voor ons kind vanaf vandaag voor Goede Tijden! De kijkers van deze serie drinken namelijk bijzonder minder alcohol dan de Onderweg Naar Morgen fans.

32
Share

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen? Dan is dit onderzoek misschien iets voor je. De afdeling Pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam is op zoek naar aanstaande ouders van hun eerste kind, die willen bijdragen aan het vergroten van de kennis op het gebied van de ontwikkeling van verlegenheid.

7
Share

Welke wereld wil je nalaten aan je kinderen? Die vraag leek wel centraal te staan op de IAA 2009, Europa’s grootste autoshow. Hybrides, elektrische conceptcars en CO2-vriendelijke vierwielers, je struikelde er bijna over. Gezonde gezinsauto’s waren er echter ook. IkVader.nl liep een rondje over de beurs.

5
Share

De kinderopvangbranche wordt de laatste jaren geteisterd door een ware shake-out. Gingen er in 2012 49 kinderopvangbedrijven failliet, in 2013 legden honderden centra het loodje. Kinderopvang De Blokkentoren – met 27 vestigingen een grote speler in Gelderland – hoorde vorige week het faillissement uitspreken. De branche wijst steevast met een beschuldigende vinger naar Den Haag …

85
Share

IkVader Boeken, de imprint die uitgeverij Van Gennep in 2003 startte met de website IkVader.nl gaat verder als zelfstandige uitgeverij.

8
Share

In elk gezin heeft wel iemand een smartphone of tablet. Deze apparaten bevatten tal van mogelijkheden die kunnen helpen bij de educatie van een kind. Maar wat je niet wilt is dat een kind, op een onbewaakt moment, allerlei andere zaken doet op je tablet of smartphone. En heb je als ouder of verzorger wel …

14
Share