Oerpeuter opgegraven


moeder-aller-peutersDe moeder aller peuters is opgestaan uit een droge rivierbedding in Ethiopië. Selam heet ze. Een schattige naam, die ‘vrede’ betekent, voor een kleuter van drie miljoen jaar oud. Het skelet werd in december 2000 gevonden onder een laag zand bij de Awash-rivier in Ethiopië. Uit datering blijkt dat de botten toebehoorden aan een meisje dat 3,3 miljoen jaar geleden rond huppelde.

Bewaard door overstroming
Deze week maakte Selam haar come-back. Haar peetvader, de Ethiopische paleontoloog Zeresenay Alemseged presenteerde haar vol trots aan de wereld. Hij vermoedt dat het meisje destijds werd verrast door een overstroming waarbij ze onder het zand en de kiezels bedolven raakte – de reden waarom ze zo goed bewaard is gebleven.

Tandartsboor
Alleen al het opgraven en schoonmaken van de schedel kostte hem vijf jaar. Met een tandartsboor bevrijdde hij de beenderen laag voor laag van de dikke lagen aarde. Tenslotte kon Salem worden geidentificeerd als een Australopithecus afarensis, de chimpansee-achtige soort die vooraf ging aan de mens. Naar alle waarschijnlijkheid waren het deze Australopithecus-mensapen die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden als eerste gereedschappen gingen gebruiken. De soort legde het uiteindelijk af tegen zijn opvolger, de Homo Erectus, waar de mens uit ontstond. Australopithecus-fossielen zijn sowieso zeldzaam maar een kinderskelet wordt vrijwel nooit gevonden. Wetenschappers hopen dat verdere studie van Salem veel meer duidelijk kan maken over de leefwijze van de oerkleuter en haar ouders.

Vorige Hoogzwanger in 20 seconden!
Volgende Luizenvader helpt een handje

Ook interessant

‘Zeg Voorbeeldman, ik hoop dat je óók het goede voorbeeld geeft nu de ober met de rekening onderweg is,’ grijnst vriend Paul. ‘Ja,’ zegt vriend Fabian. ‘Wij zijn nog niet zo geëmancipeerd dat we erop staan om ons eigen eten te betalen. Dus ga je gang.’ Afgelopen vrijdagavond. Nadat ik aan het slot van het …

23
Share

Van vermoeiende baby tot ongeïntresseerde echtgenoot: niets is taboe op de mateloos populaire ‘mommy blogs’. Vooral in de VS en Canada bloggen moeders zich helemaal suf. Zo zeer zelfs dat kiene marketeers de succesvolle moederblogs in het vizier hebben gekregen. Het gevolg: de ‘dotmoms’ worden overladen met gratis uitstapjes, producten en andere lekkernijen, in ‘ruil’ …

16
Share

Het contact komt tot stand via een column die ik over hem schreef. Een paar weken na het begin van Big Brother riep ik lezers van The Daily Dad op om een spreekwoordelijk standbeeld op te richten voor Shurendy. Een paar weken later wordt erop dit bericht gereageerd door Sherien. Ik vraag haar of ze weet hoe ik met Shurendy in contact kan komen. Ze mailt me terug dat ze hij geen prijs stelt op publiciteit. Alle begrip, reageer ik weer, maar we willen hem graag een Cool Daddy T-shirt aanbieden bij wijze van hart onder de riem. Namens Shurendy laat ze weten dat hij dat hartstikke leuk vind. Na nog een paar mailtjes & smsjes heen en weer, zitten we een paar weken later in De Drie Gezusters in Groningen.

18
Share

Steeds meer vaders laten onderzoeken of zij wel echt de biologische vader van hun kind zijn. Maar, wat zijn de gevolgen van dit DNA-onderzoek? Hoe reageert de omgeving op het resultaat? De universiteit Twente zoekt vaders die weleens twijfelen over hun biologische vaderschap of een DNA-test hebben laten uitvoeren. Je kunt tot 1 september 2010 …

18
Share

Internetondernemer Sander Reijn, voorheen mede-oprichter en aandeelhouder van veilingsite qoop.nl en internetbureau Websight, is per direct partner geworden in IkVader Media. Reijn zal de sales- en marketingactiviteiten op zich nemen. De Hilversumse mediaondernemer George Freriks is aangetrokken als adviseur.

7
Share
dadventure

Aanstaande vaders kunnen tijdens de negen-maanden-beurs, die woensdag 22 maart in de RAI van start gaat, kijken naar een korte film die hen in sneltreinvaart laat kennismaken met het vaderschap. De film, DADventure getiteld, wordt non-stop vertoond in het IkVader Trainingskamp op de beurs.

18
Share