kleuterschool

'Kleuters gaan gebukt onder prestatiedruk'

kleuterschoolDruk, druk, druk… Volgens Sieneke Groothuis, onderwijskundige aan de universiteit van Groningen, zijn ook onze kleuters gevangen door de ratrace van het moderne leven. ‘Kleuters moeten teveel presteren,’ betoogt zij. Een schreeuw om aandacht of is er meer aan de hand?

Congres
Feit is dat deze kwestie nogal wat mensen bezig houdt. Aanstaande vrijdag vindt er in Zwolle zelfs een congres plaats onder de titel
De kleuterschool moet terug! Op het reeds uitverkochte evenement zullen tal van orthopedagogen, onderwijsspecialisten en ontwikkelingspsychologen stil staan bij de vraag hoe de kleuterschool kon ‘verdwijnen’ en vooral, hoe de kleuterschool kan terugkomen. Volgens de organisatoren van de bijeenkomst krijgen de kleuters tegenwoordig teveel toetsen voor hun kiezen en te weinig tijd om spelenderwijs te kunnen ontdekken wat ze leuk vinden. Deze opvatting staat overigens lijnrecht tegenover de mening van de Onderwijsinspectie die vindt dat het onderwijs aan kleuters nog teveel uit kleien en plakken bestaat. De voorbereiding op groep drie, waarin het taal- en rekenonderwijs begint, zou tekort schieten.