Taalachterstand verdwijnt met voorleesservice


voorlezen bij taalachterstand Heeft jouw kind een taalachterstand? Dat kan verholpen worden. Tenminste, als je in de Utrechtse wijk Kanaleneiland woont. De eerste voorleesservice voor kinderen met een taalachterstand boekt groot succes.

Taalachterstand
Een meerderheid van de kinderen in de Kaneelbuurt te Utrecht, waar veel allochtonen wonen, kampt met grote taalachterstanden. Allochtone kinderen komen vaak pas als ze naar de basisschool gaan in intensieve aanraking met de Nederlandse taal. Vaak is de opgelopen taalachterstand onherstelbaar. Tijd voor een aanpak die aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Hier komt de enige echte Voorleesexpress!

De Voorleesexpres
(Voor)lezen is een bewezen methode om een taalachterstand te verminderen. Een betere taalbeheersing leidt uiteindelijk tot betere schoolresultaten en daarmee ook tot grotere kansen op de arbeidsmarkt. Hier speelden de twee initiatiefneemsters Anne (1979,opleiding: Design Academy) en Marieke Heinsbroek (1981,opleiding: Culturele en maatschappelijke vorming) op in toen zij in 2006 aan het initiatief de Voorleesexpress, een project van het cultureel projectbureau Sodaproducties begonnen. Begonnen zijn Marieke en Anne in 2005 met het voorlezen in een enkel gezin. Inmiddels hebben zij maar liefs twintig voorlezers in dienst die tegen een kleine vergoeding de vreugde van het voorlezen over dragen.

Hoe werkt het?
Wekelijks (meestal rond bedtijd) komt een vaste persoon in een gezin aan maximaal 4 kinderen in de leeftijd van twee tot acht voorlezen. Een voorleessessie duur ongeveer een uur. Het gezin meldt zich aan voor een serie van 20 sessies. De voorlezer bereidt zich voor op de sessie door leuke en gepaste boeken uit de bibliotheken te halen en de verhalen thuis voor te bereiden. Door van het voorlezen een echt ritueel te maken, met vaste tijden, vaste plaats (meestal slaapkamer)en eenzelfde verloop, wordt er regelmaat aan de kinderen gegeven, die tot grotere concentratie leidt. Het uiteindelijke doel van de sessies is dat de ouders of oudere broers of zussen het voorlezen over zullen nemen en voort zetten.

Idealen
Anne en Marieke willen niet alleen de taal van de kinderen verbeteren.‘Wij kunnen ons geen jeugd voorstellen zonder ‘Puk van de Petteflet’, ‘de kleine Kapitein’ en ‘Op de kop in de prullebak. We merken dat het voor andere culturen bijzonder is erg van boeken te houden.’ Daarom heeft de Voorleesexpres alleen zeer enthousiaste medewerkers in dienst, die ook de vreugde van het (voor)lezen aan de kinderen over dragen. (Voor)lezen is immers dolle pret! Ook het contact leggen tussen mensen en culturen speelt een grote rol binnen het project. ‘We leven in een tijd waarin mensen radicale standpunten innemen over elkaar maar waarin onderling contact juist weinig voorkomt. Deze voorleesservice brengt op een ongedwongen manier mensen bij elkaar die anders moeilijk of niet in contact met elkaar zouden zijn gekomen’.

Vraag en aanbod
In september van dit jaar start alweer het tweede voorleesseizoen. De vraag naar voorlezers is in opzichten van vorig seizoen gestegen. Waren er vorige seizoen nog 17 aanmeldingen, nu zijn het er maar liefs 24. Ook is er veel vraag naar voorlezers buiten de wijk en zelfs buiten Utrecht. ‘Ook in andere grote steden van Nederland zou dit project zeker aanslaan’ aldus Marieke en Anne. 
Zin gekregen om als vader in een ander gezin te gaan voorlezen? Hellaas, heren, voorlopig mogen vanwege culturele aspecten alleen vrouwen aan het initiatief deelnemen!

Vorige Heb jij een IJsbrand gekend?
Volgende Tropenbaby!

Ook interessant

Ze draagt een kroon van oranje papier die op haar oren steunt. In haar hand een plastic zak met drie tekeningen en een cadeau, een appel van klei.
"Voor Moedersdag!" roept ze erbij, drukt me de spullen in de hand en klautert op het fietsstoeltje.
"Heb je iets voor mamma gemaakt?"
Haar gezicht glimt van trots.
"Jahaa!"
"Goed zeg! Dat moeten we gaan verstoppen dan."
"Waarom?"
"’Het is eerst Koninginnedag, dan pas Moederdag."
Thuis zoeken naar een geschikte plek. Ze kan zich niet voorstellen dat er een plek is waar mamma niet komt.
"Ik heb een idee," zeg ik. Op mijn werkkamer laat ik haar achter een kastdeurtje de tekeningen en de appel verbergen. Gierend van de lach sluit ze de deur. Als ze nu maar haar mond kan houden…

Share

ringtoneborstvergrotingOok de stellige indruk dat de borsten van je vrouw niet meer hetzelfde zijn sinds de kleine er aan heeft gesnoept? De Japanse wetenschapper Hideto Tomabechi heeft daar wat op gevonden. Hij beweert een ringtone te hebben ontwikkeld die borstvergroting teweeg brengt.

Share

Journalist/componist Michael van Eekeren wilde per se een boek schrijven over de moderne man. Zo graag zelfs, dat hij zijn boek, veelzeggend MAN geheten, zelf uitgaf. MAN is het relaas van een mid-veertiger die klem zit in een sexloos huwelijk. Een sneu verhaal over verloren ambities en halfslachtige pogingen de zin van het vaderleven te …

Share

Misschien heb je net vanwege de vakantie vele kilometers achter de rug. Of rij je zoals deze vader altijd al veel voor je werk… Als je dochter dan thuiskomt met deze variant op het bordje ‘Baby aan boord’, dan kan het niet anders of je hangt het trots als een pauw in je automobiel. Elke …

Share

"Leraren zijn geen kinderoppassers," schreef minister van Onderwijs Maria van der Hoeven nog geen week geleden schampertjes op haar weblog. Nee, het Tweede Kamerbreed omarmde voorstel van VVD-leider Van Aartsen om basisscholen te verplichten kinderopvang te bieden tussen half acht ‘s ochtends en half zeven ‘s avonds, zou er voorlopig niet van komen. Ook PM Balkenende reageerde zuinig. Maar zie, gisteren kwam uit het kabinet het nieuws dat het voorstel in beleid wordt omgezet. Een revolutie!

Share

Bij de gedachte aan Omo, strijkijzers en wasverzachters lopen ons de ijskoude rillingen over de rug. Maar als het aan schrijver Rudolf Hunnik ligt, komt daar verandering in. Deze huisman, die zojuist het boek Schat, zal ik de was doen publiceerde, zou het liefst zien dat wij allemaal de wascode’s uit ons hoofd leren opdreunen. En hoe doet de vlekkenkoning zelf de was? ‘Hmm, eigenlijk doet mijn vrouw de was.’

Share