Toekomstige onderwijzers kunnen niet rekenen


onderwijzers kunnen niet rekenenAls je denkt dat je kind op school leert rekenen, heb je het goed mis. De toekomstige juffen en meesters leren eerder iets van hèn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Pabo-studenten slechter kunnen rekenen dan leerlingen uit groep 8.

Paboleerlingen slecht in rekenen
Docenten van de Pegagogische Academie vreesden al dat het slecht gesteld was met de rekenprestaties van hun studenten, maar niet precies hoe slecht. Daarom hebben zij een onderzoek laten uitvoeren door de Cito-groep. Hieruit bleek dat 53 procent van de Paboleerlingen uit het eerste jaar slechter kan rekenen dan kinderen uit groep 8.

Onderzoek
Voor dit onderzoek is een rekentoets ontwikkeld die het rekenvaardigheidsniveau van een student test ten opzichte van een slimme leerling uit groep 8. 800 kinderen uit deze groep maakte allerlei rekenopgaven, de score van de beste twintig procent werd als norm voor de vergelijking genomen. Wat bleek? Van de duizend Pabo-studenten die dezelfde opgaven maakten, kon slechts 47 procent zich meten met de prestaties van de kinderen uit groep 8.

Rekentest
Het hooggeleerde ministerie van Onderwijs is not amused. Pabo-studenten moeten binnenkort minstens zo goed kunnen rekenen als de slimste kinderen uit groep 8.
Minister Van der Hoeven heeft daarom een verplichte rekentest ingesteld die elke student in het eerste jaar van de Pabo moet halen. Scoren zij een onvoldoende, dan krijgen zij een negatief studieadvies. Want, hoe kunnen zij onze kinderen leren rekenen als ze zelf geen staartdeling kunnen maken?

Vorige Nooit meer iets kwijt
Volgende Vondeling krijgt thuis

Ook interessant

Hij is weer weg, de Sint. Woensdagmiddag moest de papieren Pietenmuts in allerijl nog worden opgegraven van onder een berg net uitgepakt speelgoed, dat wel. Met "Ik ga bij Rutger Zwarte Piet spelen," rende ze weer het huis uit, op weg naar de buurjongen. Ik haat het gezegde ‘waar een klein land groot in kan zijn’, het is sleets en staat bol van de valse bescheidenheid. Maar als het gaat om de samenzwering die Sinterklaas heet, mogen we onszelf onbescheiden complimenteren.

Share

Journalist Bert Nijmeijer van Management Team volgde de IkVader Workshop en las het boek BabyManagement voor Mannen. Wat zijn zijn ervaringen?

Share

Het is mag dan smoorheet zijn geweest, gelukkig vinden ware wetenschappers altijd een moment voor baanbrekend onderzoek. Zo hebben geleerden aan de universiteit van Washington eindelijk bewijs geleverd voor iets wat wij vaders al lang weten: moeders vinden dat de poepluier van hun eigen baby niet stinkt! In het eerste deel van het net verschenen onderzoek werd aan dertien gelukkige moeders gevraagd, na het verschonen van hun kinderen, een enquête in te vullen met vragen over de reuk van de betreffende luier. Vervolgens kregen ze dezelfde vragen voorgelegd nadat ze luiers van andere kinderen hadden besnuffeld. En wat bleek? De luiers van hun eigen kinderen riepen minder walging op dan die van andere kinderen. Dat de onderzoeksresulaten zijn gebaseerd op de ervaringen van slechts dertien moeders mag de pret niet drukken natuurlijk.

Share

‘Hoi papa, jammer dat je in de hemel ligt. Ik vind het niet zo leuk dat je dood was gegaan.’ Hoe gaat een kind om met het verlies van vader of moeder? Op die vraag geeft het net verschenen boekje Mijn vader is een engel raak antwoord. Het (fraai vorm gegeven) boekje gunt je een …

Share

logo ikvader-tvNet 5 komt zeer waarschijnlijk in april met IkVader.tv. In het programma, dat geproduceerd gaat worden door IdtV zal de rol van de vader als opvoeder centraal staan.‘Die vader gaan we ontlulligen’, aldus initiatiefnemer Henk Hanssen.

Share

Venga. Dat klinkt als zon, zee, strand, lekker dansen op Ibiza met een cocktail in de hand. Mispoes, het gaat hier namelijk om het nieuwste model van het Koreaanse Kia. Maar die naam intrigeert. Heeft Kia dan zo’n swingende gezinsauto gemaakt? We vinden het uit in de Gezinsautotest van deze maand. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share