Ook jouw kinderen moeten meer bewegen!


bewegen kinderenVaders van Nederland opgelet! Uit recent onderzoek blijkt: Wie zijn kind optimaal tegen hart- en vaatziektes wil beschermen, zal toch ervoor moeten zorgen dat zijn kleine minstens anderhalf uur per dag beweegt. Dat is een half uur per dag meer dan de internationale norm voorschrijft.

90 minuten per dag
Het onderzoek, geleid door Lars Bo Anderson van de school voor sportwetenschappen te Oslo, verscheen 22 juli in het medisch tijdschrift The Lancet. Anderson toont aan dat gemiddeld 90 minuten nodig zijn om de kans op ziektes op latere leeftijd te verkleinen. Dit is meer dan de standaardnorm van 60 minuten voorschrijft.

Hoe ziet het onderzoek er uit?
Gedurende vier dagen werden de sportieve activiteiten van de kinderen door middel van apparaten bevestigd op de buik, gemeten en schriftelijk vastgelegd. Daarnaast werden risicofactoren gemeten, zoals te veel vet, een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en insulineresistentie (geeft kans op ouderdomssuiker aan). Aan de studie namen ruim 1700 kinderen afkomstig uit Estland, Denemarken en Portugal deel. Een groep van deze jongeren was negen jaar oud, een andere deel reeds vijftien jaar. Waar de oudere kinderen aan 88 minuten beweging genoeg blijken te hebben, hebben de jongeren zelfs 116 minuten nodig.  Anderson komt zo op een gemiddelde van 90 minuten, die nodig zijn om de risico?s op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Alle beetjes helpen!
Anderson wijst er met nadruk op dat alle beetjes helpen. Niet alleen sport dus. Ook dagelijkse beweging als lopen, fietsen en -voor kinderen extra belangrijk- spelen komen van pas. ?Een eenvoudige verandering in de dagroutine van een kind kan al helpen?, aldus Anderson. En wat kunnen ouders concreet voor hun kind doen? ?We moeten het voor kinderen mogelijk maken een actieve lifestyle te hebben. Dat houdt in dat kinderen buiten zouden moeten spelen, op de fiets of te voet naar school zouden moeten gaan?. Ook de school kan hun steentje bijdragen door in de gymles meer aandacht te besteden aan motorieke training. Dus vaders: laat je kind zelf naar school fietsen (achterop zitten telt namelijk niet!). Vergeet niet regelmatig flink te stoeien met zoon- of dochterlief. En pak nog net iets vaker die bal uit de garage voor een potje voetbal met je kleintje. Leuk en nog gezond ook. Voor jou en je kind.

Vorige Schadelijke stoffen kunnen kinderwens bederven
Volgende Mr. Nosey: Vaders op avontuur in kinderopvang

Ook interessant

Erna Hooghiemstra, directeur van de Nederlandse Gezinsraad, debiteert over het algemeen rake standpunten. In haar uitingen in de media laat zij zich doorgaans kennen als een pleitbezorger van een grotere betrokkenheid van vaders in de opvoeding. Maar in de NRC van gisteren rijdt ze plots een scheve schaats. De krant vroeg haar te reageren op het onthullende onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau waaruit blijkt dat níet de (vermeende hoge) kosten er de oorzaak van zijn dat in Nederland zo weinig gebruik wordt gemaakt van kinderopvang – maar het feit dat moeder zo weinig vertrouwen hebben in de kwaliteit van de kinderopvang.

247
Share

De IkVader speen past hem perfect! De beroemdste aanstaande vader van Nederland, zanger Jan Smit, kreeg vandaag het beroemdste vadercadeau uitgereikt. Bij het tv-programma Koffietijd kreeg Jan het PaPakket aangeboden nadat hij met succes een vadertoets had doorstaan. ‘Ik ben hier heel blij mee,’ aldus Jan.

312
Share

Autoweek deed de test samen met het Duitse blad Autobild en nam bij de test dezelfde meetmethode (die van de VDA)ter hand als de auto-industrie zelf. De uitkomsten zijn tamelijk schokkend. Voorbeeld: de Audi Q7, die giga SUV, heeft maar liefst 234 liter minder bagageruimte dan Audi wil doen geloven. Wie een Volkswagen Touran op het oog had omdat de dealer zei dat hij wel 695 liter aan bagageplek had, kan met het Autoweek-artikel terug naar de beste man: daadwerkelijk werd slechts 561 liter gemeten. Wie voor bagageruimte kiest kan dus nog altijd beter een Touran dan een Audi Q7 kiezen.

fordmondeo3Golf evengroot als Passat

1.8k
Share

cover zwangerschapsmanagement henk hanssenGehuil en gekrijs, vieze luiers, gebroken nachten. Vader worden is de grootste verandering in het leven van een man. Zwangerschapsmanagement voor mannen bereidt de aanstaande papa’s voor op deze ingrijpende gebeurtenis. Alles over nesteldrang, pufles en vaderstress.

 

56
Share

Op deze beroemde foto van Edwin Smulders poseert Wouter Bos als vader – met een lege kinderwagen omdat hij zijn kinderen uit de media wilde houden. Nog even en Bos kan volwaardig vader spelen. Ja, jongens, hang de vlag maar uit! Camiel Eurlings en Wouter Bos hebben de afgelopen dagen voor een trendbreuk gezorgd waar …

223
Share

De loverboy is de nachtmerrie voor vaders van jonge meiden. Niet ten onrechte. Volgens Justitie neemt het aantal slachtoffers van deze vleiende pooiers nog steeds toe. Met de productie Liefde is kouder dan de dood, die deze week in première is gegaan, probeert de Amsterdamse theatergroep Rzpkt de meiden wakker te schudden. Liefde is kouder dan de dood is een parallelvertelling van twee jongens en twee meisjes. De meisjes belanden in de prostitutie door toedoen van de loverboys.

22
Share