Op kamp


2005-RosaAl een paar dagen kijkt ze er naar uit. Vanavond is het zover. Kamperen! In de achtertuin zetten we samen mijn oude iglo. Het stof van Zuidfranse grond, waar het ding zeker tien jaar geleden voor het laatst in stond vastgehamerd, dwarrelt alle kanten op. ‘Hij mag wel bij mijn boom staan hoor,’ zegt ze.

Geworstel
Na enig geworstel met die ellenlange bamboe-achtige stokken, staat het zilvergrijze tentje even later strak onder de conifeer waar Rosa dagelijks vier meter hoog in klimt.
‘Kijk, dit is de campingdouche!’
Ik hang een waterzak met een doucheslang aan een boomtak. Ze trekt haar kleren uit en begint met de douchekop haar benen nat te spuiten. Droogt haar voeten af en stapt het huis in.
‘Ik ga de poppen halen.’
Ze komt terug met twee Barbie-poppen, een kleine deken en een badhanddoek. Terwijl de poppen onder de douche gaan, serveer ik chili con carne. Ik prijs het aan als ‘echt campingeten’ maar na twee happen heeft ze er genoeg van.
‘Te scherp.’
Ik had al het idee dat ik uitschoot met de chilipoeder. Dan maar rijst en een toetje.

Tandenpoetsritueel
Na het tandenpoetsritueel de pyama aan en zingend (‘Wij gaan in de tent slapen’) naar de iglo. Ze stopt de poppen minitieus in. Ik lees een kwartier voor en kus haar welterusten. Ze sluit de rits achter me tot het laatste opening is gesloten. Een half uur lang hoor ik druk gekwebbel in de tent. Ik loop naar de tent toe en zeg dat ze nu echt moet gaan slapen. Ze spreekt de poppen vermanend toe.
‘Kijk me aan, echt gaan slapen toe.’
‘Ja mama.’
‘Echt hoor.’
‘Ja mama, welterusten.’
‘Welterusten.’
En dan is het stil onder de conifeer.

Vorige Kinderspel is geen kinderspel
Volgende Comeback van de gouvernante

Ook interessant

Wij mannen weten niet beter of een bevalling is lijdensweg voor vrouwen. Emotioneel, heftig, pijnlijk. Weten wij veel. Want, in de VS is een geleerde dame opgestaan die zegt dat het allemaal tussen de oren zit. Nu ja, zeg maar dat je vrouw orgastisch kan genieten van een bevalling. Klikt en luistert.

608
Share

De vrouw die nog denkt dat zwangerschap háár exclusieve domein is, zit er flink naast. De tijd dat de man een enkele keer, schaamrood op de kaken, naar de zwangerschapsgymnastiek toogde, is voorbij. De drang om betrokken te zijn bij de zwangerschap is niet ongewoon. Zo kent een inheems volk het gebruik dat de man tijdens de weeën van zijn vrouw een paar van zijn kledingstukken geeft, in de overtuiging dat haar pijn zo aan hem wordt overgedragen.

26
Share

Zou Bint, het schoolhoofd van de ‘stalen tucht’ uit de gelijknamige roman van F. Bordewijk, het redden op een middelbare school anno 2016? Hij weet zich in elk geval wél te handhaven in het toneelstuk waarmee hij momenteel door het land toert. Henk Hanssen nam zijn 16-jarige dochter mee naar deze voorstelling. ‘Op onze school …

355
Share

Je dochter naar een filmpje van Barbie’s Fairytopia laten kijken, is natuurlijk niet voldoende. Wil jij dat je kind Echte Manieren ontwikkelt, dan kun tegenwoordig het kindermeisje van Alexander en Máxima inschakelen. Deze Hansje Görtz start deze maand een eigen nanny-opleiding, beter gezegd een family care consultancy, die kindermeisjes klaarstoomt voor belhamels uit de betere kringen.

195
Share

Ja, wij mannen zijn weer in het nieuws! Discovery Channel heeft een uitputtend onderzoek laten doen naar Europese mannen en wat blijkt? Wij, poldermannen, blijken de grootste vrijbuiters van heel Europa!

23
Share

Vergeet het normen en waarden- debat, de integratie-discussie, de congressen over armoede, ja, zelfs de angst voor terreur. De kern van alle wereldproblemen werd mij gisteren door mijn zesjarige dochter aangereikt in een boekje van vier velletjes met een nietje. “Vandaag gemaakt!” riep ze blij, zich niet bewust van het feit dat ze me zojuist De Oplossing Voor Al Het Wereldleed (DOVALHW) had overhandigd.

448
Share