Gewelddadig gedrag gaat over van vader op zoon


geweld vader zoonLosse handjes? Bedenk dat je zoon je neiging tot knokpartijtjes kopieert. Als opgroeiende jongens zijn blootgesteld aan gewelddadig gedrag van hun vader wordt het risico dat zij later zelf een geweldsdelict plegen twee tot drie keer zo groot. Dat blijkt uit onderzoek van Steve van de Weijer, die vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Criminaliteit binnen familie
Van de Weijer onderzocht de overdracht van geweldsdelicten bij drie opeenvolgende generaties van in totaal bijna vierduizend jongens en mannen. Hij toont aan dat criminaliteit zich concentreert binnen families. Tien procent van de onderzochte gezinnen is verantwoordelijk voor zeventig procent van de geweldsdelicten.

Echtscheiding
Opvallend is dat echtscheiding een einde maakt aan de overdracht van geweld. Als jongens na een scheiding bij hun moeder wonen, is het risico dat ze geweldsdelicten plegen niet langer verhoogd. Kinderen die opgroeien bij een gewelddadige vader moeten intensiever in de gaten worden gehouden, bijvoorbeeld door de kinderbescherming, stelt Van de Weijer.

Meer info
Een samenvatting van dit onderzoek kun je hier downloaden.

Vorige Doe mee aan de monsterlijke tekenwedstrijd van Philips
Volgende Van harte, winnaars van onze Moederdag Fotowedstrijd!

Ook interessant

Dochter Rosa wint de One Minute Junior-filmcompetitie met dit filmpje: Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De papagaaienzwerm heeft een nieuwe melodie gevonden. Oftewel: in de kakafonie van tv-makers en journalisten, een gezelschap dat immers voor het gros uit elkaar nababbelende papagaaien bestaat, klinkt een nieuw geluid. Het refrein: ‘Vader wil niet zorgen voor zijn kinderen.’

Share

 
Vergeet de boob-job. Harvard-professoren zijn er in geslaagd in de neus van vrouwen iets te versleutelen waardoor ingedutte dames veranderen in wellustige sexmonsters. Weliswaar is de truc vooralsnog alleen op muizen toegepast maar dat is een kwestie van tijd. Check dit filmpje: zien is geloven!

Share

Terwijl minister Rouvoet zijn dure centra’s voor Jeugd en Gezin aan het uitventen is, werkt het kabinet aan een digitale takeover: het elektronisch kinddossier. Vanaf volgend jaar heeft elke hulpverlener toegang tot een digitaal dossier. Hierin zit alle relevante informatie over ieder kind dat in Nederland geboren wordt. Helemaal onomstreden is het kinddossier echter niet: boze tongen waarschuwen voor een ‘Big Brother effect’. Is die vrees terecht?

Share

Normaal gesproken zijn we niet dol op berichten over celebs. Maar voor Anna Nicole Smith maken we graag een uitzondering. De diva is zwanger! Drijvend op een luchtbed in haar zwembad, maakte ze gisteren in een videoboodschap een eind aan alle geruchten. Je kunt Anna´s ontboezeming op haar weblog bekijken.

Share

Wekelijks worden driehonderd mensen getroffen door een hartstilstand. Negentig procent van hen overleeft het niet. Door snel en adequaat ingrijpen (reanimeren, defibrilleren) verdubbelen de overlevingskansen. Daarom is de Hartstichting een campagne gestart om het ministerie van Onderwijs over te halen elke middelbare scholier reanimatietechnieken aan te leren. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share