Ook jouw kinderen moeten meer bewegen!


bewegen kinderenVaders van Nederland opgelet! Uit recent onderzoek blijkt: Wie zijn kind optimaal tegen hart- en vaatziektes wil beschermen, zal toch ervoor moeten zorgen dat zijn kleine minstens anderhalf uur per dag beweegt. Dat is een half uur per dag meer dan de internationale norm voorschrijft.

90 minuten per dag
Het onderzoek, geleid door Lars Bo Anderson van de school voor sportwetenschappen te Oslo, verscheen 22 juli in het medisch tijdschrift The Lancet. Anderson toont aan dat gemiddeld 90 minuten nodig zijn om de kans op ziektes op latere leeftijd te verkleinen. Dit is meer dan de standaardnorm van 60 minuten voorschrijft.

Hoe ziet het onderzoek er uit?
Gedurende vier dagen werden de sportieve activiteiten van de kinderen door middel van apparaten bevestigd op de buik, gemeten en schriftelijk vastgelegd. Daarnaast werden risicofactoren gemeten, zoals te veel vet, een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en insulineresistentie (geeft kans op ouderdomssuiker aan). Aan de studie namen ruim 1700 kinderen afkomstig uit Estland, Denemarken en Portugal deel. Een groep van deze jongeren was negen jaar oud, een andere deel reeds vijftien jaar. Waar de oudere kinderen aan 88 minuten beweging genoeg blijken te hebben, hebben de jongeren zelfs 116 minuten nodig.  Anderson komt zo op een gemiddelde van 90 minuten, die nodig zijn om de risico?s op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Alle beetjes helpen!
Anderson wijst er met nadruk op dat alle beetjes helpen. Niet alleen sport dus. Ook dagelijkse beweging als lopen, fietsen en -voor kinderen extra belangrijk- spelen komen van pas. ?Een eenvoudige verandering in de dagroutine van een kind kan al helpen?, aldus Anderson. En wat kunnen ouders concreet voor hun kind doen? ?We moeten het voor kinderen mogelijk maken een actieve lifestyle te hebben. Dat houdt in dat kinderen buiten zouden moeten spelen, op de fiets of te voet naar school zouden moeten gaan?. Ook de school kan hun steentje bijdragen door in de gymles meer aandacht te besteden aan motorieke training. Dus vaders: laat je kind zelf naar school fietsen (achterop zitten telt namelijk niet!). Vergeet niet regelmatig flink te stoeien met zoon- of dochterlief. En pak nog net iets vaker die bal uit de garage voor een potje voetbal met je kleintje. Leuk en nog gezond ook. Voor jou en je kind.

Vorige Schadelijke stoffen kunnen kinderwens bederven
Volgende Mr. Nosey: Vaders op avontuur in kinderopvang

Ook interessant

454030252_9f31014e6f_mJanna de Jager-Wijma (53) uit het Groningse Stedum is de wanhoop nabij. Vorige maand bepaalde de Australische rechter in een wereldwijd geruchtmakende zaak dat zij de erfenis van haar overleden vader, die in de jaren vijftig naar Australië emigreerde, moet delen met drie door Wijma buitenechtelijk verwekte kinderen. Nu blijkt Janna ook te moeten opdraaien voor de proceskosten: ruim 138.000 euro. Uit de erfenis krijgt ze ongeveer 50.000 euro, eenvierde van de circa 200.000 euro die Wijma naliet. De Groningse, die van een bescheiden uitkering moet rondkomen, zegt dit bedrag niet te kunnen betalen. In een poging een financieel drama af te wenden, doet ze nu een schriftelijk beroep op de Australische premier John Howard. Janna gaf IkVader exclusief toestemming de brief te publiceren.

 

Share

Jarenlang heeft ze gedacht dat ze ‘abnormaal’ was, omdat haar leeftijdgenootjes altijd vragen bleven stellen over de manier waarop ze was verwekt. Abnormaal was deze Louise Joy Brown zeker. De kranten pakten groot uit toen deze Engelse dame op 25 juli 1978 als ’s werelds eerste IVF-baby werd geboren. Maar, verder hoeft Louise zich geen …

Share

Losse handjes? Bedenk dat je zoon je neiging tot knokpartijtjes kopieert. Als opgroeiende jongens zijn blootgesteld aan gewelddadig gedrag van hun vader wordt het risico dat zij later zelf een geweldsdelict plegen twee tot drie keer zo groot. Dat blijkt uit onderzoek van Steve van de Weijer, die vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Share

Wij mannen weten niet beter of een bevalling is lijdensweg voor vrouwen. Emotioneel, heftig, pijnlijk. Weten wij veel. Want, in de VS is een geleerde dame opgestaan die zegt dat het allemaal tussen de oren zit. Nu ja, zeg maar dat je vrouw orgastisch kan genieten van een bevalling. Klikt en luistert.

Share

Heb jij interesse om alles te weten te komen over de betekenis van vaders voor hun kinderen? Kom dan op vrijdag 15 juni naar het Vadersymposium in Amsterdam. Diverse sprekers praten je bij over allerlei facetten van het vadervak. 

Share
Hof van Saksen glijbaan

Gekatapulteerd worden naar een sensationele, hemelsblauwe koepel? Het kán, en je hoeft er niet eens ver voor te reizen en ook geen lid te worden van een rare sekte. Hof van Saksen, het vakantieresort in Drenthe, opende nieuwe glijbanen die tot de spectaculairste van de wereld behoren. Henk Hanssen nam twee jonge waaghalzen mee en …

Share