Organiseer je eigen opvoeddebat


Altijd al eens lekker willen discussiëren met ouders uit de buurt of van de school van je kinderen? Zet dan zelf een Opvoeddebat op poten. Het ministerie van Jeugd & Gezin meent, mede geïnspireerd door de gemeente Rotterdam, dat het een puik plan is wanneer ouders vaker met elkaar gedachten en ervaringen uitwisselen. Vandaar dat minister André Rouvoet gisteren de aftrap gaf voor de Opvoedestafette én de nieuwe website Opvoeddebat.nl. Via de site kun je jouw idee aanmelden. Het ministerie ondersteunt je initiatief. Hoe? Da’s nog even afwachten. Maar een kratje bier en een kan koffie moeten er wel af kunnen.

Geen raad weten
Ongeveer 90 procent van de ouders vindt dat ze zelf hun kinderen goed opvoeden. Maar, tegelijkertijd weet zo’n 70 procent van de ouders zich echter soms geen raad met het gedrag van hun kinderen. Een opvoedcursus volgen? Neu, dat zien we massaal niet zitten. Minister Rouvoet van Jeugd & Gezin heeft echter een Hollandse oplossing gevonden. Goedkoop en hopelijk efficiënt: ouders voeden elkaar op.

Handen in het haar
‘Af en toe met je handen in het haar zitten lijkt bij een normale opvoeding te horen; en hoewel ouders beseffen dat opvoeden te leren is, vinden ze de stap naar een cursus te groot. Daarom heb ik initiatief genomen tot het opvoeddebat. In het opvoeddebat gaan ouders en opvoeders met elkaar in gesprek over dagelijkse opvoedingszaken’ aldus André.

Opvoedestafette
Gisteren gaf hij in Nieuwegein, bij het congres over lokaal jeugdbeleid, het startsein voor de opvoedestafette. ‘Praten over opvoeding moet net zo gewoon worden als praten over het weer. De meeste ouders willen wel kennis en ervaringen over de opvoeding bespreken met anderen. Uit het onderzoek blijkt dat het grootste deel van de ouders wel eens andere kinderen aanspreekt op hun gedrag. Maar ruim een derde van de ouders geeft aan het niet te waarderen wanneer ze ongevraagd advies krijgen van andere ouders.’ Volgens minister Rouvoet een opvallende constatering. ‘Praten over opvoeding betekent dat je je open moet durven opstellen voor een kritische noot.’

Wat is een goede opvoeding?
Groningen zal als eerste een aantal debatten organiseren in het kader van de estafette. Daarna volgen andere steden zoals Emmen, Den Haag, Muiden, Alkmaar, Lelystad, Enschede , Utrecht en regio Noord Veluwe. Ouders en andere opvoeders gaan in deze debatten met elkaar in gesprek over vragen als: wat is een goede opvoeding? Hoe stel ik grenzen? Wat kunnen ouders en leerkrachten van elkaar verwachten, hebben we dezelfde visie op opvoeding? En wat betekent het om op te voeden in een andere taal en cultuur? Eind 2010 worden de resultaten op een afsluitende conferentie gepresenteerd.

Bespreekbaar maken
Het organiseren van ontmoeting tussen ouders, maar ook met andere opvoeders zoals leerkrachten, sportcoaches en leidsters, en het bespreekbaar maken van de opvoeding staat centraal in de debatten. Ouders zijn volgens Rouvoet gebaat bij een sociale omgeving die hen steunt bij de opvoeding. De Centra voor Jeugd en Gezin, scholen en kinderopvangorganisaties kunnen met de organisatie van opvoeddebatten hier een belangrijke bijdrage aan leveren. ´Een Centrum voor Jeugd en Gezin is bij uitstek de plek om andere ouders te ontmoeten en over dagelijkse opvoedingsvragen in gesprek te gaan zonder meteen naar een cursus of hulpverleningstraject te worden verwezen.´

Vorige Gezocht: vaders van minstens vier zonen of dochters
Volgende Schuilt er een ontwerper in jouw kind?

Ook interessant

Huh? Engeland? Om een of andere reden, staan onze westerburen niet direct ‘top of mind’ als we een kindvriendeijke vakantie gaan uitzoeken. Maar de Britten verdienen beter, zo ontdekte IkVader, en dan vooral de regio East Midlands. Dit gebied, gelegen tussen Nottingham en Leicester, doet sinds een paar jaar zijn best zich te profileren als …

Share

We hebben het nog niet gelezen maar, flaptekst en titel van dit net verschenen boek klinken veelbelovend. In In de naam van de vader gaat de Vlaamse familietherapeute Marleen Heylen, verbonden aan de universiteit van Leuven, op zoek naar de essentie van de vader-zoon relatie. 

Share

Gezinssocioloog Kees de Hoog maakt zich boos. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gaat zich bemoeien met gezinnen, prima. Maar, om de problemen bij Jeugdzorg aan te pakken, wil Rouvoet ‘risicogezinnen’ in kaart brengen. In kaart brengen? Op basis welke criteria, vraagt de gezinssocioloog zich af in een interview met IkVader. ‘Weet Rouvoet dan precies wat ‘goed’ opvoeden is?’ Volgens De Hoog dampt de spruitjeslucht er vanaf. ‘Rouvoet streeft een beetje het ijvervlijt- en netheid gezin na.’

Share

Ze zijn mild voor ons, die 192 vrouwelijke kunstenaars die op de Biënnale van Venetië mochten losgaan op het thema ‘man’. Het had zoveel erger kunnen zijn maar inderdaad, misschien moet je een man zijn om meedogenloos wraak te kunnen nemen voor eeuwen vol racisme, vrouwenonderdrukking, milieuverwoesting, kolonialisme en andere vergrijpen. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share

Hisham El-Hafez‘Kunt ú mij misschien vertellen wat het woord afspraak in Nederland betekent?’ Een verbijsterde stem van Hisham El-Hafez klinkt door de telefoon. De Syrische vader van Sara en Ammar moest gisteren van een journaliste vernemen dat hij zijn kinderen niet langer mag zien. ´Ik heb niets gehoord van de rechtbank, zelfs geen bericht gekregen van die zitting! Anders was ik er natuurlijk bij geweest, dit gaat allemaal achter mijn rug om.’ Hafez kan niet leven met het besluit van de rechter om moeder Janneke Schoonhoven het volledige voogdijschap te geven. ‘Ik heb het recht om mijn kinderen te zien, ik ben toch geen crimineel?!’

Share