Oerpeuter opgegraven


moeder-aller-peutersDe moeder aller peuters is opgestaan uit een droge rivierbedding in Ethiopië. Selam heet ze. Een schattige naam, die ‘vrede’ betekent, voor een kleuter van drie miljoen jaar oud. Het skelet werd in december 2000 gevonden onder een laag zand bij de Awash-rivier in Ethiopië. Uit datering blijkt dat de botten toebehoorden aan een meisje dat 3,3 miljoen jaar geleden rond huppelde.

Bewaard door overstroming
Deze week maakte Selam haar come-back. Haar peetvader, de Ethiopische paleontoloog Zeresenay Alemseged presenteerde haar vol trots aan de wereld. Hij vermoedt dat het meisje destijds werd verrast door een overstroming waarbij ze onder het zand en de kiezels bedolven raakte – de reden waarom ze zo goed bewaard is gebleven.

Tandartsboor
Alleen al het opgraven en schoonmaken van de schedel kostte hem vijf jaar. Met een tandartsboor bevrijdde hij de beenderen laag voor laag van de dikke lagen aarde. Tenslotte kon Salem worden geidentificeerd als een Australopithecus afarensis, de chimpansee-achtige soort die vooraf ging aan de mens. Naar alle waarschijnlijkheid waren het deze Australopithecus-mensapen die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden als eerste gereedschappen gingen gebruiken. De soort legde het uiteindelijk af tegen zijn opvolger, de Homo Erectus, waar de mens uit ontstond. Australopithecus-fossielen zijn sowieso zeldzaam maar een kinderskelet wordt vrijwel nooit gevonden. Wetenschappers hopen dat verdere studie van Salem veel meer duidelijk kan maken over de leefwijze van de oerkleuter en haar ouders.

Vorige Hoogzwanger in 20 seconden!
Volgende Luizenvader helpt een handje

Ook interessant

Je echte vader vinden en daar ook nog eens een berg geld mee verdienen? Ja, dat kan. Hoe? Dat laat Veronica vanavond zien als het Amerikaanse programma Who’s Your Daddy? op de Nederlandse buis debuteert. Het format is een commerciële combinatie tussen het aloude Wie van de Drie en Spoorloos. In ‘Who’s Your Daddy?’ moet een vrouw raden wie haar echte biologische vader is. Puike reality-tv of een nieuw hoogtepunt in de reeks tv-dieptepunten?

 

Share

boyscamp-307x311Een zoon geeft een oergevoel, een Abraham-Isaak besef, de geruststellende zekerheid dat de fakkel straks kan worden overgedragen. Een jaar en twee maanden is mijn zoon IJsbrand nu.

Share

Huh? Engeland? Om een of andere reden, staan onze westerburen niet direct ‘top of mind’ als we een kindvriendeijke vakantie gaan uitzoeken. Maar de Britten verdienen beter, zo ontdekte IkVader, en dan vooral de regio East Midlands. Dit gebied, gelegen tussen Nottingham en Leicester, doet sinds een paar jaar zijn best zich te profileren als …

Share

Onder de kop ‘Stop Tooske’s MoederMafia’ start IkVader een actie tegen het nieuwe AVRO-programma Help, ik word vader. In het programma, dat woensdag 3 augustus voor de tweede keer wordt uitgezonden, wordt een aanstaande vader aan een ‘test’ onderworpen. Hij moet gedurende een weekend twee wildvreemde kinderen verzorgen. Moeders beoordelen zijn prestaties.

Share

Als je af mag gaan op de klaagzang die soms op ons forum wordt aangeheven, tobben aanstaande vaders heel wat af tussen de lakens. Met name in de laatste maanden kan de erotische temperatuur van zwangere vrouwen dalen naar ijzingwekkende laagterecords. In Afghanistan zijn de heren niet van plan op een houtje te blijven bijten. …

Share

Ongeveer 90 procent van de Nederlandse vrouwen volgt tijdens de eerste zwangerschap een zwangerschapscursus. Ik zelfs tijdens alle drie mijn zwangerschappen. Gezellig en nuttig én ik wilde graag wat actiefs voor mezelf doen. Dikke kans dat ook jou vrouw er een gaat volgen én dat jij op een partneravond moet komen opdraven!

Share