Navigate / search

Ontdekt: kindvriendelijke aansteker

aansteker voor kinderen

Twee maanden geleden nam de EU een van haar meest besproken besluiten. Nee, niet over de euro of Turkije maar over ‘kindvriendelijke aanstekers.’ De beroemde wegwerpaansteker mag vanaf maart 2007 niet meer worden gemaakt en vanaf volgend jaar zelfs niet meer worden gebruikt. Snode rokers die het EU-besluit van opperste waanzin vinden getuigen, ontwikkelden daarom deze ‘kindvriendelijke aansteker’ die eruit ziet als speelgoed.

Luciferdoosje met kinderslot
In Brussel verricht men veel nuttige zaken, maar het besluit wegwerpaanstekers ‘kindvriendelijk’ te willen maken is er een uit de categorie doorgedraaide regelgeving. Immers, deze redenering volgend zou het logisch zijn als er binnenkort luciferdoosjes op de markt verschijnen met een kinderslot erop. Of spelden met veiligheidskussentjes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Meer kracht
Niettemin besloot dat EU dat wegwerpaanstekers niet langer met een simpele beweging een vlam moet kunnen produceren: daar heb je straks meer kracht voor nodig. De aanstekers worden zo afgesteld dat een kind jonger dan 51 maanden geen vuur kan laten verschijnen. Volgens de EU is deze maatregel noodzakelijk omdat er op dit moment jaarlijks 34 tot 40 mensen, hoofdzakelijk kinderen, om het leven komen door gespeel met onveilige aanstekers. Volgens critici goochelt de EU met cijfers.

aansteker voor kinderen-2

Kindvriendelijk
In de VS zijn kindveilige aanstekers al sinds 1995 wettelijk verplicht maar, daar heeft Fred’s Super Dollar Store uit Mississipi meer dan lak aan. Fred verkoopt namelijk aanstekers die zo kindvriendelijk zijn dat ze eruit zien als speelgoed, de zogenaamde ‘toylighters’. De ‘verboden waren’ werden in de VS gesignaleerd door Consumerist.com, een brutale pendant van de Consumentenbond. We zijn benieuwd welke recalcitrante roker deze vuurvrienden in Nederland op de markt gaat brengen.