Voor de eerste keer een oppas in huis? Lees deze onfeilbare handleiding

Opeens staat ze in je huis: een tiener met een beugel en een laptoptas. Wie? Juist, het is je oppas! Eh, om te voorkomen dat je haar zoekend naar woorden aan blijft gapen, schreef een heuse expert van Oppassen.nl voor ons deze onmisbare handleiding: Hoe Om Te Gaan Met Je Oppas. Doe er je voordeel mee.

1. Leg alle belangrijke spullen alvast klaar
Zorg ervoor dat je alvast alles hebt klaargelegd voordat de oppas komt. Is je kind nog niet zindelijk? Leg dan een aantal luiers klaar. Leg bijvoorbeeld ook een schoon setje kleding binnen handbereik. Mocht je kind per ongeluk morsen of een ander ongelukje krijgen dan weet de oppas waar de schone kleding ligt en hoeft je kleine tenminste niet heel de dag in vieze kleding te lopen.

Cool dude with child

Foto: Kelly Sikkema op Unsplash.

2. Schrijf alle belangrijke gegevens op
Vergeet niet om belangrijke informatie, zoals contactgegevens, informatie over allergieën en/of medicijnen aan de oppas te geven. Zo kun je bijvoorbeeld jouw telefoonnummer, die van je partner en de alarmnummers opschrijven. Mocht er echt een noodgeval zijn dan weet de oppas in ieder geval wie hij of zij moet contacteren. Heeft je kind allergieën of moet hij of zij medicijnen gebruiken? Dan wordt het ook zeker aangeraden om dit op te schrijven, zodat de oppas dit niet vergeet en hier rekening mee kan houden.

3. Wifi gegevens
Natuurlijk wil je niet dat de oppas de gehele oppasafspraak met zijn of haar telefoon bezig is, maar het is toch verstandig en wel zo beleefd om de wifi gegevens alvast op te schrijven en aan de oppas te geven.

Foto: The Honest Company on Unsplash.

4. Laat de oppas wat eerder komen
Als de oppas voor het eerst langskomt is het het meest verstandig om de oppas rond de 30 minuten eerder te laten komen. Door dit te doen kun jij alles uitleggen aan de oppas en kan je kind alvast wennen aan de situatie.

5. Geef een home tour
Het is altijd handig om een tour door je huis te geven. Laat zien waar je kleine slaapt, waar de oppas je kleine kan verschonen, waar het toilet is etc. Je hoeft natuurlijk niet heel je huis te laten zien, maar in ieder geval de kamers en plekjes die je oppas hoogstwaarschijnlijk wilt en gaat gebruiken.

6. Eten
Zorg dat er genoeg eten is. Je kunt bijvoorbeeld wat chips en frisdrank in huis halen voor de oppas. Laat van te voren aan de oppas weten wat hij of zij mag eten en waar de oppas dit kan vinden. Vergeet ook niet te vertellen wat je kind mag eten en wat absoluut niet. Moet de oppas ook avondeten tijdens de oppasafspraak? Haal hiervoor dan iets in huis of geef rond de 15 euro aan de oppas, zodat hij of zij zelf wat eten kan bestellen.

Prototypische oppas, vastgelegd door Mariano Nocetti op Unsplash.

7. Maak afspraken
Wil jij dat de oppas je om het uur een berichtje stuurt met een update over hoe het gaat met je kind? Wil je dat je kleine na een bepaalde tijd geen televisie meer kijkt? Of wil je dat de oppas eten kookt en het huis een beetje opruimt? Dit is allemaal prima, maar zorg er wel voor dat je dit duidelijk aangeeft aan de oppas. Hiermee voorkom je misverstanden.

8. Heeft je kind bepaalde schema’s? Laat dit dan weten!
Rond welke tijd eet je kind meestal? Hoe laat moet je kleine uiterlijk naar bed? Moet je kind eerst in bad voordat het naar bed gaat of hoeft dit niet? Als je meestal een bepaald schema hebt voor je kind en je graag wilt dat de oppas zich hieraan houdt, zorg dan dat hij of zij hier vanaf weet.

9. Vertel iets over je kind
Het is altijd leuk en handig voor de oppas om alvast iets over je kind te weten. Houd je kind bijvoorbeeld heel erg van knutselen, muziek of dansen? Heeft je kleine een lievelingsknuffel waar hij of zij echt niet zonder kan? Vertel dit dan aan de oppas! Zo wordt het oppaswerk voor hem of haar alleen maar leuker en makkelijker.

10. Laat de oppas alvast ‘kletsen’ met je kind
Zorg dat de oppas en je kind al lekker samen aan het spelen, kroelen of kletsen zijn voordat je weggaat. Dit maakt het voor je kind iets makkelijker als jij naderhand de deur uitloopt en hiermee verklein je de kans dat je kleine in huilen uitbarst.

Als je deze 10 tips volgt ben je helemaal voorbereid voor de eerste keer dat de oppas langskomt!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl), dé oppas community van Nederland. Ben je nog op zoek naar een oppas aan huis? Bij Babysits vind je bijna veertigduizend actieve oppassen.