‘Goddank, hij is er!’


volkskrantGoddank, hij is er, en dat werd tijd ook: De Kraamkalender voor Mannen. Eindelijk een eigen medium waarin de kersverse vader op waarde wordt geschat en op prettig relativerende toon wordt toegesproken. Zonder de roze wolken die al maandenlang het huishouden teisteren.

PaPakket
Journalist Henk Hanssen ondervond de leemte toen hij zelf vader werd. Ruim twee jaar geleden trok hij ten strijde tegen ‘het pastelkleurige geweld’ met een website, www.ikvader.nl. Hij ontwikkelde het PaPakket (met onder meer een nummer van mannenblad Men’s Health en een pakje sterke instantkoffie), cd’s met een remix van Daddy Cool. Helaas ontkomt ook deze scheurkalender niet helemaal aan een enkel roze vlekje. De vaderlijke tenen gaan toch nog krommen bij zinnen als: ‘Als je de baby op zijn buik legt, kan hij nu zelf zijn koppie optillen. (. . .) Het is een prachtig gezicht om zo’n nieuwsgierig bolletje boven de rand van de wagen uit te zien gluren’.

Jongens onder elkaar
Veel leuker is de kalender (die op elke gewenste dag van het jaar kan beginnen) wanneer we gewoon met jongens onder elkaar zijn, en een gezonde dosis ironie en nuchterheid de pagina’s beheerst. ‘Wanneer kunnen we weer?’ is bijvoorbeeld zo’n prangende kwestie die op dag 28 actueel wordt. Het advies luidt om vanaf nu eens met een fles champagne thuis te komen en ‘door te gaan waar jullie zo’n elf maanden geleden waren gebleven’. Op dag 92 een koele rekensom onder de titel: ‘Zeg, wat gaat deze grap me allemaal kosten?’ (antwoord: zo’n 80 duizend euro tot aan kindliefs achttiende, maar er staan besparingen tegenover). En op dag 337 dient zich de vraag aan: ‘Waar zijn mijn vrienden toch gebleven?’ In de kroeg natuurlijk, lachend om jou. Je rookt en drinkt immers niet meer, en de laatste keer dat je naar een paar borsten stond te kijken was tijdens de instructie van de lactatiedeskundige.

Spermadonor staat voor de deur
Handzame vragen, kortom, met dito antwoorden. ‘De spermadonor staat voor de deur. Wat  nu?’ ‘Is mijn kind van de melkboer?’, gevolgd door praktische verwijzingen naar de mogelijkheden voor dna-tests. We blijven sukkels, wij vaders. Lees hoe columnist Harri Theirlynk zich ooit liet meeslepen naar ‘de geboortemaffia’. Tot de tanden toe was hij voorbereid op tenenkrommende vragen als ‘Hoe gaat het puffen, meneer Theirlynk’, of: ‘Heeft u al korter werken aangevraagd?’ Theirlynk: ‘Het viel reuze mee. Het viel zelfs ontstellend mee: er werden uitsluitend vragen gesteld aan de aanstaande moeder. Ik zat er voor lul bij. Dat ging ook weer wat ver. Eindelijk, eindelijk draaide de verloskundige zich naar mij. Daar kwam de vraag: ‘Heb je weleens geslachtsziekten gehad?’

Op zoek naar kinderopvang
Soms komt een advies opmerkelijk laat, zoals op dag 11 de uitleg ‘Hoe houd ik mijn kind vast’. Op dag 48 komt de vraag aan de orde: ‘Moet ik nu al op zoek naar kinderopvang?’ (Antwoord: ‘Nee, nu hoeft het niet meer. Tegen de tijd dat je een plaats gevonden hebt, is zoon- of dochterlief klaar voor de middelbare school.’) Ruim op tijd daarentegen, op dag 349, is de vraag die zich mogelijk aandient. ‘We gaan uit elkaar. Wat nu?’ Verplicht voor verse vaders, die kalender.

Kraamkalender voor Mannen. Auteur: Henk Hanssen. Uitgever IkVaderBoeken, EUR 14,95.

Recensie: Jean-Pierre Geelen, gepubliceerd in de Volkskrant op 31 mei 2003.

Vorige De macht van de moedermaffia
Volgende Kraamkalender voor mannen: 365 tips en tricks voor vaders

Ook interessant

Het beursklimaat mag onstabiel zijn, wij hadden tijdens onze beursgang richting RAI geen last van een negatief sentiment. Hoewel we strategisch verstopt zaten in de rechterbenedenhoek van de roze getinte hal hal, wisten duizenden (aanstaande) vaders en moeders ons te vinden. En, zoals beursroerganger Edwin al schreef op zijn blog, was de stand weer het …

11
Share

Je zou denken dat het een kunstje is van die dekselse Italiaanse kloonprofessor maar, voor zover wij weten, heeft Kerry Richardson geen genetische foefjes gebruikt om een wondertje te verrichten. Puur natuur heeft de 27-jarige moeder uit Middlesbrough het gepresteerd een tweeling op de wereld te zetten waarvan de één zwart is en de ander wit. Kaydon en Layton zijn de namen van de knaapjes die inmiddels door het leven gaan als het Mirakel van Middlesbrough.

49
Share

Sommige auto’s horen nergens bij. Kijk nou naar de nieuwe Toyota Urban Cruiser. Is het een SUV? Nee, niet echt. Klein stadsautootje dan? Nee, ook niet. Een gezinsauto misschien? Ha, now we’re talking. Stap maar in, rij maar mee: de Toyota Urban Cruiser is het onderwerp van de gezinsautotest van deze maand.

590
Share

Zwangerschap en een tijdelijk contract gaan dan misschien nog steeds niet optimaal samen. Toch heeft een meerderheid van de Nederlanders hier niet al te veel last van. Dat blijkt uit het Arbeitsmarkt Gedragonderzoek van de Intelligence Group. Meer dan 70% van de ondervraagden vindt dat vrouwen niet hoeven te wachten met het krijgen van kinderen tot dat ze een vaste baan hebben. Opvallend: Mannen en vrouwen zijn het hier nog over eens ook!

40
Share

Ze worden opgeleid om onze kinderen wat normen- en waarden besef bij te brengen, maar zelf lappen ze massaal de wet aan hun laars. Wat is er aan de hand? In september 2005 aanvaardde de Tweede Kamer een voorstel van VVD en PvdA die basisscholen verplicht om kinderen buitenschoolse opvang aan te bieden. Korte tijd later, op 10 oktober 2005, gaf het kabinet Balkenende III per brief aangegeven hoe het de motie zou gaan uitvoeren. De scholen hebben dus bijna twee jaar de tijd gekregen om dit voor elkaar te krijgen, toch geen onmogelijke opgave zou je zeggen. En dus belden wij vol goede moed een aantal basisscholen op met de vraag: hoe staat het er voor? ‘Eh tja, we hebben nog niets geregeld en gáán ook niets regelen.’

86
Share

Moeders die denken dat kennis over baby’s en opvoeding exclusief aan hen voorbehouden kunnen hun borsten nat maken. Er is een nieuwe patroonheilige opgestaan en dit exemplaar windt er geen luierdoekjes om. Schrijfster Risa Green is de nieuwe koningin van de mom lit, literalectuur over het moederschap. Met de ervaring van vaders heeft Green weinig …

58
Share