duitse vrouw

Duitse vrouwen houden kind op

duitse vrouwStel: je vrouw is zwanger en uitgerekend in de maand december. Maar als ze de bevalling weet uit te stellen tot tot januari, krijgen jullie 25.000 euro! Het lijkt op een wrang format uit de Talpa-koker, maar voor hoogzwangere Duitse dames is het bittere realiteit. Als gevolg van een wetswijziging krijgen ouders vanaf 1 januari 2007 het recht op betaald ouderschapsverlof. Daarom halen veel Duitse moeders alles uit Der Kast om het persen voor zich uit te schuiven.

Geboortecijfer
Veel meer dan in andere Europese landen is het geboortecijfer in Duitsland de laatste jaren dramatisch gedaald. Waar de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,7 kinderen krijgt, baart haar oosterbuurvrouw 1,3 baby’s. Tijd voor krachtige maatregelen, dacht het kabinet van Angela Merkel. Haar minister van Gezinszaken, Ursula von der Leyen, nota bene van de conservatieve CDU, besloot onlangs om een riant ouderschapsverlof in te voeren, naar het beroemde Scandinavisch voorbeeld.

Vaderbonus
Duitse ouders die er voor kiezen fulltime voor hun (kleine) kind gaan zorgen, hebben vanaf januari samen twaalf maanden recht op betaald ouderschapsverlof. Zij krijgen dan 67 procent van hun netto-inkomen met een maximum van 1.800 euro per maand. Als de vader ook verlof opneemt, krijgt het stel niet meer betaald in geld, maar wel in tijd. Het verlof wordt dan verlengd met twee maanden. Alleenstaande ouders krijgen veertien maanden. Dit nieuwe plan is ware revolutie: vergeleken met het huidige Duitse ouderschapsverlof – waarin pa & ma geen cent krijgen- is deze regeling een Walhalla voor ouders.

Vertragen
De zwangere Duitsers doen er dan ook alles aan om de bevalling nog even uit te stellen en de mooie verlofregeling binnen te slepen. Om dat voor elkaar te krijgen moet de baby teminste tot januari ‘binnen’ blijven. In de Duitse pers circuleren verhalen over moeders die de bevalling vertragen met magnesium en door weeën te onderdrukken. ‘Magnesiuim heeft een effect van een smartie,’ zegt Simone Valk, verloskundige bij de praktijk Een Goed Begin in Capelle aan de IJssel. Ze gelooft niet dat zwangere vrouwen kunstmatig de zwangerschap kunnen uitstellen. ‘Bidden heeft net zoveel zin,’ denkt Valk.

Gevaarlijk
Duitse artsen maken zich intussen wel zorgen. Als ze tijdens het spreekuur de euro’s zien schitteren in de ogen van de aanstaande moeder, waarschuwen ze voor de gevaren: het is het geld niet waard om het leven van de baby in gevaar te brengen. ‘Meewerken aan uitstel strookt niet met onze gedragscode,’ stellen de artsen. Of de geldruikende ouders hier een boodschap aan hebben, valt nog maar helemaal te bezien. Een ding staat in elk geval al vast: één januari wordt geen rustige dag voor de Duitse artsen.