treiterlijn

Wie pest de treiterlijn?

treiterlijnBen jij wel eens opgebeld door iemand die zich voordoet als je baas en je bedreigt met ontslag? Of door een ‘politieambtenaar’ die meedeelt dat die torenhoge verkeersboete niet is betaald? Waarschijnlijk niet, maar voor veel kinderen is dit dagelijkse kost. Via zogenaamde ‘treiterlijnen’ sturen jolige tieners elkaar valse berichten waaruit blijkt dat ze gezakt, ontslagen of van school gestuurd zijn. De lolbroeken kunnen zelf meeluisteren hoe het slachtoffer bedonderd wordt.

Ongekend populair
De treiterlijn is ongekend populair bij tieners. Via sites als treiterbabe.nl en SMS City maken ze er gebruik van. Het werkt ongeveer als volgt: je belt de treiterlijn, geeft het nummer van je slachtoffer op en kiest een grap uit. De grappen bestaan uit vooraf ingesproken boodschappen van bijvoorbeeld een psychopaat, de examencommissie of een drugsdealer. Als je slachtoffer opneemt, krijgt hij of zij het fictieve persoon aan de lijn die het slachtoffer wijsmaakt dat hij bijvoorbeeld een vette onvoldoende heeft voor zijn toets.

Onder vuur
Veel bezorgde ouders zien de humor er niet van in. Twee jaar geleden kwamen de treiterlijnen onder vuur te liggen omdat deze toen nog een stuk grover waren. Ook ouders konden worden opgebeld met de boodschap dat hun dochter was verongelukt. Een nieuwe vorm van cyberpesten was geboren. Toen deze smakeloze ‘grappen’ in 2004 aan het licht kwamen, maakte minister Brinkhorst van Economische Zaken harde afspraken met de treiterlijn-exploitanten. Ze mochten blijven bestaan, maar moesten alle grappen verwijderen die schadelijke gevolgen konden hebben voor het slachtoffer.

Verbod
Maar wat blijkt: de treiterlijnen houden zich helemaal niet aan de afspraken. Eind november ontving Stichting de Kinderconsument weer een aantal klachten van ouders over schadelijke namaaktelefoongesprekken. Joop Atsma, Tweede Kamerlid van het CDA, neemt de klachten serieus en gaat onderzoeken of de lijnen verboden kunnen worden. Robin Weesie van SMS City ziet de bui al hangen. ‘De telefoontjes zijn heel onschuldig,’ stelde hij vorige week in het NRC Handelsblad. De brave borst zegt niet te snappen waar iedereen zich zo druk om maakt. Misschien omdat de treiterlijn een uitstekend instrument voor schoolpesters is, meneer Weesie? De vraag is welke vader zich geroepen voelt om knapen als Weesie en eens flink op de hak te nemen.