Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel Luchtenveld


Eerste-KamerDe Eerste Kamer heeft dinsdag 20 juni een voorstel afgewezen dat ouders verplicht de zorg voor hun kinderen gelijkwaardig te verdelen in geval van een scheiding. Het wetsvoorstel van VVD Kamerlid Ruud Luchtenveld is eind 2005 wel aangenomen door de Tweede Kamer. Alleen het CDA en de klein-christelijke partijen stemden toen tegen.

Wethouder
De afwijzing is een grote teleurstelling voor de jurist Luchtenveld die een paar jaar werk heeft gestoken in de wet. Een dag voor de stemming had hij een klemmende brief geschreven aan de Eerste Kamer met het verzoek de wet bij twijfel niet in stemming te brengen maar aan te houden zodat hij met aanvullende voorstellen aan de bezwaren van de senatoren tegemoet kon komen. Luchtenveld trekt zich nu terug uit de Haagse politiek. Hij vertrekt naar Amersfoort waar hij voor de derde keer als wethouder aantreedt. Zijn kamerzetel zal worden ingenomen door Mark Rutte, de nieuwe fractievoorzitter alias lijsttrekker van de VVD.

Apartheidsregime
Met het vertrek van Luchtenveld verliezen vaders een hartstochtelijke voorvechter van hun belabberde juridische positie die zich nog het best laat vergelijken met die van de zwarten onder het Zuidafrikaanse apartheidsregime. Bij een scheiding heeft de Nederlandse vader alleen het recht om alimentatie te betalen, of hij de kinderen te zien krijgt hangt vooral af van de nukken van zijn ex. Het aantal kinderen dat geen of een verstoorde relatie met hun vader heeft, groeit hierdoor elk jaar met ruim 20.000. In landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn politici het al lang eens geworden over een meer gelijkwaardige positie van moeder en vader bij een scheiding. 
Begin dit jaar kondigde het kabinet aan met een eigen voorstel te komen dat vaders meer rechten geeft. Wellicht dat dit voorstel wel genade vindt in de ogen van de beide Kamers.

 

Vorige 'Jij bepaalt hier niet alles!'
Volgende Vaders spelen rol bij tijdstip bevalling

Ook interessant

De eerste tekenen van de klimaatverandering bereiken ook het segment der gezinsauto’s. Kleine auto’s scoren goed en zelfs SUV’s moeten wat inleveren: zij worden gewoon een maatje kleiner. Volvo levert met de nieuwe XC60 een compacte SUV die, da’s Volvo eigen, natuurlijk zeer veilig is. Deze maand in de Gezinsautotest: de Volvo XC60 T6 AWD. …

Share

Na een relaxte vakantie waarin Mexicaanse kinderjuffen op zijn kroost lette, is het weer aanpakken geblazen voor deeltijdhuisman Henk Noort. Pleidooi voor erkenning van het werk-privéconflict bij vaders. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Waarom zijn we vader zoals we zijn? Deze vraag staat centraal in de film Evolution of Dad. Filmmaker Dana Glazer graaft in de geschiedenis van het (Amerikaanse) vaderschap en onderzoekt al filmend de vraag hoe het vaderschap zich heeft ontwikkeld. Glazer is al geruime tijd bezig met zijn rolprent. Hij heeft zojuist deze nieuwe trailer …

Share

Kun je 50 uur in de week werken en toch een betrokken vader zijn? Of moet je een papadag opnemen om jezelf ‘volwaardig vader’ te  mogen noemen? In het PapaPlus-manifest dat FNV Jong een paar weken geleden lanceerde, is dit ‘papadag-scenario’ de voorkeursnorm. De vakbond roept overheid en werkgevers op de vierdaagse werkweek in te …

Share

Jammer dat vooral vooral cartoons uit Denemarken de laatste tijd zoveel aandacht trekken. Eind december hield de Deense socioloog Gösta Esping-Andersen namelijk een boeiende lezing in Den Haag over de manier waarop Europese landen de vergrijzing kunnen bestrijden. Zijn oplossing? Heel simpel: maak kinderen krijgen en opvoeden weer leuk en betaalbaar! Maak het kraamverlof (ook voor vaders) veel langer, houd de kinderopvang goedkoop en zo heeft Esping-Andersen meer plannen. Zijn gehoor bestond uit de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dus hopelijk zijn zijn woorden niet aan dovemansoren gericht.

Share

timthumb11.php

Stel je voor: je gaat samen met je kind naar de Bart Smit. Even een leuk speeltje uitzoeken, denk je. Dat valt vies tegen: voor je het weet loop je tegen die muur van speelgoed op, waar de nitendo’s, knuffelberen en puzzelboxen door elkaar heen liggen! Hoe pik je daar nou het juiste speeltje tussenuit? Lees de tien gouden speelgoedregels!

Share