Gemengde gezinnen snel uit elkaar


stiefgezinHet lijkt ideaal. Man & vrouw, beiden gescheiden met kinderen, worden verliefd en dromen van een nieuw harmonieus gezinsleven. In de praktijk blijkt de droom lastig te realiseren. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft (60 procent) van de gemengde gezinnen binnen een paar weer uit elkaar gaat. Vervelend voor de ouders, maar vooral voor de kinderen die een ‘tweede scheiding’ doormaken. De Stichting Stiefgezinnen Nederland (SSN) heeft zich ten doel gesteld de 200.000 gemengde gezinnen die Nederland telt beter te informeren over de valkuilen waar zij mogelijk in terecht komen. Daartoe organiseert de Stichting op 7 november een Landelijke Stiefdag.

Valkuilen
Een stiefgezin kent heel specifieke kenmerken, valkuilen en uitdagingen. Als een nieuw gezin hiervan op de hoogte is kunnen veel problemen voorkomen worden, meent de SSN. Voorlichting en informatie in de eerste jaren en liefst, nog voordat een nieuw gezin gevormd wordt is essentieel.  Uit de praktijk van de SSN blijkt dat er vaak na twee à drie jaar behoefte is aan directe ondersteuning. Er worden vragen gesteld over opvoedkundige meningsverschillen, communicatie met kinderen en/of partner en over loyaliteitsconflicten bij kinderen. Er wordt advies gevraagd hoe om te gaan met de ex-partners en andere familieleden. Ook over financiële aspecten is informatie gewenst. Interessant is dat vooral de rol van de vader cruciaal is voor het slagen van het nieuwe gezin.

Workshops
Tijdens de Landelijke Stiefdag kunnen ouders en stiefouders ervaringen uitwisselen ervaringen en hun licht opsteken bij workshops, een informatiemarkt en het expert-forum: een discussie tussen professionals en ervaringsdeskundigen over actuele en controversiële stellingen rond stiefgezinnen.

Meer info
Interesse? Alle info over het programma en de mogelijkheden om deel te nemen, vind je hier.

Vorige Met het hele gezin op wereldreis
Volgende Tobweek voor werkende moeders

Ook interessant

Feminisme, powerfeminisme, emancipatie, Remancipatie, fiMANisme… Aan de toch al flinke namenstamboom die de vrouwenbeweging heeft gebaard, is weer een nieuw lootje toegevoegd: femanisme. Femanisme, een bedenksel van politicologe Roos Wouters, staat voor feminisme dat mannen – en vooral vaders – niet wil buiten sluiten. Wouters presenteerde gisteren haar boek, enigszins raadselachtig FUCK! ik ben een feminist getiteld. Facebook Twitter LinkedIn …

Share

Leuk stuk in het AD van vandaag. Naar aanleiding van het CBS-bericht dat mannen meer ouderschapsverlof zouden opnemen, wordt Henk Hanssen van IkVader uitgebreid geïnterviewd. 

Share

De steenrijke miljonair Bruce McMahan hield zielsveel van zijn dochter, zoveel zelfs dat hij met haar in het huwelijk trad. In 2006 kwam deze bizarre liefdesverhouding aan het licht. Maandenlang was Amerika in de ban van dit verhaal. Andreas Kouwenhoven blikt terug op een drama dat draait om macht, geld en jaloezie. ‘Mijn vader had …

Share

De vondeling die vlak eind vorig jaar als een kerstkindje in het Catherina-ziekenhuis werd achtergelaten, heeft een thuis gekregen. Verschillende ouders boden het Eindhovense ziekenhuis en de Raad voor de kinderbescherming aan het meisje te adopteren. Zij kregen nul op het rekest, binnen een paar dagen werd de baby ondergebracht bij een pleeggezin.

Share

Kijk, dát is nou beleid waarmee je de betrokkenheid van vaders echt vergroot. De Britse minister van Handel en Industrie, Alan Johnson, kondigt aan dat vaders recht krijgen op drie maanden betaald ouderschapsverlof. Tot nu to kregen de daddies twee weken betaald verlof. Vergelijk dat eens met de karige twee dagen betaald kraamverlof die een Nederlandse vader krijgt toebedeeld. Zodra je vrouw weer kan lopen, mot je alweer aan het werk. Laat PM Balkenende een voorbeeld nemen aan Tony Blair! Hij maakt echt werk van zijn voornemen om de combinatie van betaald werk en gezin gemakkelijker te maken. Want, vanaf april krijgen ook Britse vrouwen langer verlof bij de geboorte van een kind: negen in plaats van zes maanden. Nederlandse moeders moeten het doen met vier maanden.

Share

Zie hier de buidelstoel: een elektrische ligstoel die het ouders mogelijk maakt toch contact te maken met hun te vroeg geboren kind. Vader Martin Jacobs uit Breda, die de stoel hier demonstreert, heeft een actie op touw gezet om geld in te zamelen zodat het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam meer buidelstoelen kan kopen. Nog een …

Share