Nieuwe moedertrend: onderduiken met je kind


onderduiken met je kindDat goed voorbeeld doet volgen wisten we al, maar een slecht voorbeeld? Vorige week nog werd de 6-jarige Noa met haar Italiaanse vader herenigd, na enkele weken in een schuilplaats te hebben gezeten met moeder Miranda. Deze week is de 7-jarige Aday aan de beurt om terug te keren naar zijn Spaanse vader. Het jongetje werd drie jaar geleden door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen uit Spanje, terwijl het ouderlijk gezag over Aday op gezag van de rechter gedeeld moest worden. Gisteren besloot de rechtbank in Rotterdam haar voorarrest met twee weken te verlengen.

In februari 2004 werd de jongen door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen naar Nederland om uit handen te blijven van zijn Spaanse vader Mariano. Hij had van de rechter de gedeelde voogdij over Aday gekregen maar, daar was Marjorie het niet mee eens. Haar ex-vriend (‘het is een alcoholist met losse handjes’) zou volgens haar niet in staat zijn haar kind op te voeden. En dus ‘vluchtte’ ze met Aday naar Barendrecht, waar Marjorie een nieuwe vriend kreeg. En na drie jaar in Nederland leken alle herinneringen aan de Spaanse ex-vriend voorgoed verdwenen.

Hechtenis
Maar vader Mariano wilde zijn zoontje niet opgeven. De Spanjaard gaf de Centrale Autoriteit, een instantie van Justitie die tegen kinderontvoeringen optreedt, opdracht om Aday zo snel mogelijk naar Spanje te halen. Hij kreeg zijn zin: de Nederlandse moeder werd deze week in voorlopige hechtenis genomen. ‘Vanwege het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag,’ licht een woordvoerder van Justitie toe.

Losse handjes
Intussen is moeder Marjorie de wanhoop nabij. ‘Als Aday teruggaat naar zijn Spaanse vader zou dat tot een zeer traumatische ervaring leiden,’ laat ze via haar advocaat Vanessa Deetman weten. Vanwege zijn vermeende drankgebruik en dito losse handjes? ‘Eh, jawel,’ zegt advocaat Deetman voorzichtig. ‘Ik heb hier een Spaanse verklaring die dat bevestigd, maar verder zeg daar niets over. Ik wil nog niet al mijn kruit verschieten.’ Over twee weken komt de zaak inhoudelijk voor de rechter. Dan hoopt moeder Marjorie alsnog haar zoontje terug te krijgen. Of dat gaat lukken is de vraag. Wat zeker wel zal lukken, is de wakkere reporters van het Tros-programma Vermist op de zaak de zetten. Zij waren ook al bereid de halve waarheden van Janneke Schoonhoven en Miranda van de Berg de wereld in te slingeren.

Vorige Italiaanse vader Noa: 'Mijn vrouw liegt'
Volgende IkVader test de Seat Altea XL Stationwagon

Ook interessant

Een onbewoond eiland-ervaring is educatief natuurlijk hoogst verantwoord. Angst voor het onbekende overwinnen, vuurtje stoken en een kapmes hanteren zijn maar een paar van de essentiële survivalwijsheden die je kind zo kan opsteken. Het goede nieuws: je hoeft niet meer naar de Filippijnse of Polynesische archipel te vliegen om een onbewoond stuk land te vinden …

Share

Niet de meest alledaagse bestemming: Zweden. En het lijkt al helemaal geen land om met het hele gezin per fiets te verkennen. Of juist wel? IkVaders reisreporter Henk Hanssen nam de proef op de som en stapte met vrouw Ingrid en Rosa (10) en IJsbrand (5) op de Zweedse pedalen. Facebook Twitter LinkedIn Print Email …

Share

Door Andreas Kouwenhoven

christian1_2005771c
Er zal ongetwijfeld het nodige pas- en meetwerk aan vooraf zijn gegaan. Immers: er zijn wel makkelijkere klusjes te bedenken dan je 1,15 meter kleinere vriendin zwanger maken. Toch is de boomlange Jeremy geslaagd in deze lastige opgave. Om het blijde nieuws te vieren, verloofde het gelukkige stel zich met elkaar.

Gevaar voor eigen leven

Share

 
door Henk Hanssen
Een hotelkamer in China. Opeens wordt er op de deur geklopt. En even later loopt je vrouw naar binnen met een baby op haar arm. Een kind dat jij de rest van je leven mag opvoeden. Voor de meeste mannen begint het vaderschap op de verloskamer van het ziekenhuis, maar voor mijn vriend Rogier van Bakel begon het avontuur in een Chinees hotel. Na alle paperasssen en de geldzaken te hebben afgehandeld, reisde hij met zijn vrouw en hun eerste, eveneens geadopteerde dochter Jialan, naar het Verre Oosten voor een ‘special delivery.’ Rogier, die al jaren in de VS woont, maakte bijgaand filmpje van zijn avontuur. En, hij schreef en zong een lied over zijn gevoelens, het nummer begeleidt de laatste beelden.   

Share

Ook op de kraamafdeling slaat het cybervirus toe. Als je kind in het Catharina-ziekenhuis in een couveuse belandt, dan kun je nu via je mobiele telefoon de ontwikkeling van je kroost bekijken. Met deze ‘Baby Mobiel’ heeft het ziekenhuis niets minder dan een wereldprimeur: nergens anders kunnen ouders mobiel meegluren naar hun pasgeboren kind. Of het een succes wordt? De makers zijn overtuigd: ‘Dit is echt ongelofelijk.’

Share

Werkgevers, vakbonden en politiek lanceerden begin dit jaar de Taskforce Deeltijd Plus. De werkgroep krijgt tot taak creatief beleid te ontwikkelen zodat vrouwen meer nastreven dan een deeltijdbaan. Maar, betoogt Henk Hanssen, hoofdredacteur van IkVader, waarom geen werkgroep Voltijd Min opgezet die plannen uitwerkt voor vaders die minder dan fulltime willen werken? Hebben we eindelijk …

Share