Nieuwe moedertrend: onderduiken met je kind

onderduiken met je kindDat goed voorbeeld doet volgen wisten we al, maar een slecht voorbeeld? Vorige week nog werd de 6-jarige Noa met haar Italiaanse vader herenigd, na enkele weken in een schuilplaats te hebben gezeten met moeder Miranda. Deze week is de 7-jarige Aday aan de beurt om terug te keren naar zijn Spaanse vader. Het jongetje werd drie jaar geleden door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen uit Spanje, terwijl het ouderlijk gezag over Aday op gezag van de rechter gedeeld moest worden. Gisteren besloot de rechtbank in Rotterdam haar voorarrest met twee weken te verlengen.

In februari 2004 werd de jongen door moeder Marjorie Doorenbos meegenomen naar Nederland om uit handen te blijven van zijn Spaanse vader Mariano. Hij had van de rechter de gedeelde voogdij over Aday gekregen maar, daar was Marjorie het niet mee eens. Haar ex-vriend (‘het is een alcoholist met losse handjes’) zou volgens haar niet in staat zijn haar kind op te voeden. En dus ‘vluchtte’ ze met Aday naar Barendrecht, waar Marjorie een nieuwe vriend kreeg. En na drie jaar in Nederland leken alle herinneringen aan de Spaanse ex-vriend voorgoed verdwenen.

Hechtenis
Maar vader Mariano wilde zijn zoontje niet opgeven. De Spanjaard gaf de Centrale Autoriteit, een instantie van Justitie die tegen kinderontvoeringen optreedt, opdracht om Aday zo snel mogelijk naar Spanje te halen. Hij kreeg zijn zin: de Nederlandse moeder werd deze week in voorlopige hechtenis genomen. ‘Vanwege het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag,’ licht een woordvoerder van Justitie toe.

Losse handjes
Intussen is moeder Marjorie de wanhoop nabij. ‘Als Aday teruggaat naar zijn Spaanse vader zou dat tot een zeer traumatische ervaring leiden,’ laat ze via haar advocaat Vanessa Deetman weten. Vanwege zijn vermeende drankgebruik en dito losse handjes? ‘Eh, jawel,’ zegt advocaat Deetman voorzichtig. ‘Ik heb hier een Spaanse verklaring die dat bevestigd, maar verder zeg daar niets over. Ik wil nog niet al mijn kruit verschieten.’ Over twee weken komt de zaak inhoudelijk voor de rechter. Dan hoopt moeder Marjorie alsnog haar zoontje terug te krijgen. Of dat gaat lukken is de vraag. Wat zeker wel zal lukken, is de wakkere reporters van het Tros-programma Vermist op de zaak de zetten. Zij waren ook al bereid de halve waarheden van Janneke Schoonhoven en Miranda van de Berg de wereld in te slingeren.